Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

To τέλος της απόλυτης αλήθειας

Εγώ δεν είμαι οικονομικός αναλυτής, επικοινωνιακός γκουρού, μετεωρολόγος ή χειρομάντης για να γνωρίζω το μέλλον. Ελπίζω, όμως, να μην είμαι και ηλίθιος. Ως κάτοχος λοιπόν κοινού νοός, προβλέπω τα εξής για τις επικείμενες εκλογές: Κατ' αρχάς θα κερδίσουν οι δημοσκόποι, οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου και ο… Κάτμαν. Πράγμα που θα πει ότι όσο κι αν επενδύσουν στην πόλωση τα δύο κόμματα εξουσίας και η οπλαρχηγός Λιάνα το τηλεοπτικό κοινό αρνείται παγερά να συσπειρωθεί, τώρα που έχασε και ο Σάκης, και να φανατιστεί. Κι αυτό συνιστά το ηχηρότερο χαστούκι στα μάγουλα του συστήματος. Ο κόσμος, λοιπόν, γνωρίζει πως σε δέκα μέρες θα ψηφίσει για τις μεθεπόμενες εκλογές και πως ούτε η Ν.Δ. ούτε το ΠΑΣΟΚ θα αποσπάσουν απόλυτες πλειοψηφίες, αλλά θα κινηθούν γύρω στο 30%. Πράγμα που σημαίνει ότι η επόμενη κυβέρνηση, θέλουμε δε θέλουμε, θα είναι προϊόν συνεργασίας.
Αρα τέρμα οι απόλυτες αλήθειες, οι ασυμβίβαστες πόζες των αρχηγών. Οι εκλογές στην Ελλάδα πρέπει να γίνονται πια χωρίς πάθη και μίση αλλά με γνώμονα το μη χείρον, το διάλογο και την κοινή λογική. Ετσι, όσο κι αν ηθικολογούν οι κομματικοί αρχιερείς επιμένοντας πως αυτοί είναι τιμιότεροι των… άλλων, οι πολίτες ξέρουν πως όσο δεν διεκδικούνται η αξιοκρατία και η ισονομία με θεσμικές παρεμβάσεις τόσο θα διογκώνεται η διαφθορά. Εφόσον αποτελεί δομικό στοιχείο της εξουσίας. Ετσι φέρ’ ειπείν θα με έπειθε ο κ. Καραμανλής για τις προθέσεις του, αν ενίσχυε αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος έχει επιτύχει ουκ ολίγα ως προς την πάταξη των παρανομιών που διαπράττουν οι υπάλληλοι του κράτους ή αν διεύρυνε τις αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πράγμα που θα πει καμία πρόσληψη από το παράθυρο,
με συνέντευξη ή με κομματικό μπιλιέτο. Τόσο απλά. Κατά τα άλλα, θα ψηφίσουμε ορθόδοξα, διαμαρτυρόμενοι καθολικώς, δηλαδή θα πλειοδοτήσουμε τους οικολόγους μέχρις ότου κάποιος άλλος, εξίσου ανώδυνος, χρωματισμός προσεγγίσει την προσοχή μας. Εχοντας ατομικά μηδαμινή οικολογική συμπεριφορά, φορτώνουμε σε κάποιους αόρατους άλλους την υποχρέωση να κάνουν όσα εμείς αμελούμε. Θέλετε περαιτέρω ελλείμματα Δημοκρατίας; Τις προάλλες στη Θεολογική Σχολή Θεσσαλονίκης γινόταν συνέδριο για το διάλογο καθολικών και ορθοδόξων. Ζηλωτές εισέβαλαν, τα έκαναν γυαλιά-καρφιά και ματαίωσαν την εκδήλωση. Ούτε η Πολιτεία ούτε η Εκκλησία καταδίκασαν το γεγονός

1 σχόλιο:

  1. Κε Μάνο Στεφανίδη, τα κείμενα σας είναι εξαιρετικά αλλά πότε θα ξαναγράψετε για τέχνη; Μας λείπει η εύστοχη κριτική σας και οι απόψεις σας.
    Το πεδίο είναι ανοιχτό σε ένα σωρό αμόρφωτους και ατάλαντους να γράφουν ακατανόητες μπούρδες. Αναρωτιέμαι αν τους αρέσει να βλέπουν τέχνη ή είναι για αυτούς απλά ένα επάγγελμα..
    Το Ελληνομουσείον απο τον Ε.Τ. είναι πραγματικά εκπληκτικό. Σας ευχαριστούμε πολύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή