Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Υποκρισία ή ρεαλισμός; Το ΕΚΠΑ σήμερα



Ο κύριος Φορτσάκης, λένε, είναι δεξιός. Προσωπικά ουδόλως μ´ ενδιαφέρει αλλά ούτε με αφορά. Αντιθέτως με αφορά η προσπάθεια που καταβάλλει ο νέος πρύτανης για να συμμαζέψει ένα πανεπιστήμιο που κλυδωνίζεται, οπισθοβατεί ή βουλιάζει στον ανορθολογισμό και την τυραννία των μειοψηφιών. Που προσπαθεί να επιτύχει εκεί που "αριστεροί" προκάτοχοί του απέτυχαν παταγωδώς βυθίζοντας το πανεπιστήμιο στα σκουπίδια και την ανυποληψία. Προσωπικά δεν ψήφισα τον κ. Φορτσάκη ενώ αντιθέτως είχα ψηφίσει τον κ. Πελεγρίνη ο οποίος ξεκίνησε πολύ θετικά, απέκλεισε την αχανή Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου από τις συμμορίες και τα βαποράκια που την λυμαίνονταν αλλά αργότερα περιέπεσε σε ... καλλιτεχνική ραστώνη. Σήμερα ο κύριος Φ. διεκδικεί το αυτονόητο, δηλαδή την αυτοτέλεια του ΕΚΠΑ, την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των υπηρεσιών του, την ασφάλεια όλων των εργαζομένων του. Επιχειρεί να επιβάλλει στοιχειώδη σεβασμό στην ιεραρχία και τις αποφάσεις των οργάνων διοίκησης του πανεπιστημίου παρεμποδίζοντας τον κάθε κομματικό κηφήνα ή τραμπούκο να διακόπτει τις συνεδρίες αυτών των οργάνων και να προπηλακίζει τα μέλη τους. Κάτι που παλαιότεροι "προοδευτικοί" πρυτάνεις το ανέχονταν επιτρέποντας ακόμη και τον προσωπικό τους εξευτελισμό. Ο νέος πρύτανης προωθεί τον έλεγχο εισόδου μόνο στο κεντρικό κτίριο του ΕΚΠΑ, τα Προπύλαια, όπου στεγάζονται οι υπηρεσίες της πρυτανείας, φιλοξενούνται τα διεθνή συνέδρια ή λαμβάνουν χώρα οι επίσημες τελετές του ιδρύματος. Υπενθυμίζω ότι τα Προπύλαια έχουν πλειστάκις καταληφθεί από φοιτητές με αιτήματα όπως ... "Να φύγουνε οι Αμερικανοί από το Ιράκ", από συνδικαλιστές εργαζομένους που αντιδρούσαν για την κάρτα ωραρίου ή που είχαν προσληφθεί ως ακαδημαϊκοί ερευνητές με απολυτήριο λυκείου! Κυρίως όμως τα Προπύλαια καταλαμβάνουν κάθε τρεις και λίγο αντιεξουσιαστές, η επανάσταση των οποίων αρχίζει από το φούμο στο άγαλμα του Ρήγα Φεραίου ή τα γκράφιτι στο κομψό οικοδόμημα των Χάνσεν. Πρόκειται για τους ίδιους -ποιος το έχει ξεχάσει;- που έστειλαν δυο φορές τον προπροηγούμενο πρύτανη κ. Κίττα στην εντατική. Άρα η περιφρούρηση του κτιρίου είναι αναγκαίο κακό εφόσον εμείς οι ίδιοι ως ακαδημαϊκή κοινότητα έχουμε αποτύχει να το κάνουμε. 
Ο νέος πρύτανης επιχειρεί να εφαρμόζει το νόμο και τις συλλογικές αποφάσεις. Ποιος διαφωνεί με αυτό; Εκτός κι αν προτιμάμε μια δημοκρατία à la carte. Είναι αλήθεια πως ούτε και σε μένα αρέσουν οι σεκιουριτάδες στην είσοδο. Ενοχλούν τα αριστερά μου ανακλαστικά. Ίσως έπρεπε να επαναπροσληφθούν οι παλιότεροι φύλακες με ριζικά διαφορετική όμως νοοτροπία επειδή ασκούσαν, οι περισσότεροι, πλημμελώς τα καθήκοντα τους. Βλέποντας λ.χ. καθ´ έξιν τηλεόραση στα φυλάκια (sic). Κάνω λοιπόν έκκληση προς την ηγεσία της Αριστεράς να μην στέρξει σε μεθόδους και συνθήματα του παρελθόντος και να αφήσει τον "δεξιό" γάτο να πιάσει τα ποντίκια όπως θα έλεγε ο Ντεγκ Ξιαοπίγκ. Να ξεβρωμίσει δηλαδή το ΕΚΠΑ και κυριολεκτικά και μεταφορικά. Εκτός κι αν ισχύουν ξανά τα πιστοποιητικά των πολιτικών φρονημάτων. 
ΥΓ. Επί δυο συνεχόμενες Τετάρτες, η γενική συνέλευση των φοιτητών της Φιλοσοφικής  αποτελούμενη από 300 περίπου άτομα από ένα σύνολο χιλιάδων φοιτητών αποφάσισε κατάληψη μιας μέρας. Δηλαδή απώλεια των μαθημάτων και γενικό μπάχαλο σε ένα έτος που μόλις αρχίζει και ενώ ακόμη είναι ανοιχτές οι πληγές της περσινής χρονιάς. Αυτό το φέις κοντρόλ στην είσοδο από διάφορους "δημοκράτες" νεανίες και την απαγόρευση σε ένα ακαδημαϊκό δάσκαλο να πάει στο γραφείο του, ποιος θα το καταγγείλει; Μπορεί το άσυλο των ιδεών και της πνευματικής διαπάλης να ισχύει πάντα μονομερώς; Τον φασισμό εκεί έξω μπορώ να το αναγνωρίσω και να τον αντιμετωπίσω. Τι θα γίνει όμως με τον μικρό φασίστα που πολλοί κρύβουμε μέσα μας;   

1 σχόλιο:

  1. Το θέμα είναι τα συφιλιδικά μυαλά τού σύριζα.Δεν θα τον αφήσουν.Ήδη τον συκοφαντούν παντοειδώς.Δεν ξέρω αν είμαι "αριστερός".Νιώθω σοσιαλδημοκράτης δυτικού τύπου.Ήτοι, κατά Λένιν ,προδότης!! Ο σύριζα αποτελεί την μεγαλύτερη απειλή,σήμερα,κατά τής Δημοκρατίας.(Παραδοσιακά,ως πρώην κουκουές,εξακολουθώ να σιχαίνομαι την Δεξιά,μην αμφιβάλλετε...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή