Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Χρώμα, φως, χαρά της ζωής






Ο μινωικός κόσμος εκφράζει έναν πολιτισμό φωτός και χρώματος. Ασυμβίβαστου χρώματος, άπλετου φωτός. Τον πρωτοαπεκάλυψε ο ερασιτέχνης εστέτ Μίνως Καλοκαιρινός το 1878. Ο Έβανς, εκφραστής του βρετανικού ιμπεριαλισμού, ήρθε εδώ το 1900. Και αντιμετώπισε την Κνωσό σαν μια Μεγάλη Βρετανία της προϊστορίας.
Το ανάκτορο με τα 1500 δωμάτια στο λόφο Κεφάλα, δίπλα στο Ηράκλειο, έχει σε πτέρυγες του ως και πέντε ορόφους, διαθέτει το πρώτο θέατρο της Ευρώπης, ενώ η ευρύτερη περιοχή είναι γεμάτη από βίλες, κτίσματα δημόσια και ιδιωτικά, ιερά, υπόσκαφους τάφους. Υπολογίζεται ότι ζούσαν εδώ περίπου εκατό χιλιάδες άνθρωποι. Βόρεια ήταν το φυσικό λιμάνι του Ηρακλείου ενώ στην νοτιοανατολική πλευρά του ανακτορικού περιβόλου διατηρείτο
λίμνη (!) μισή φυσική, μισή τεχνητή στις όχθες της οποίας έχουν βρεθεί δέστρες πλοιαρίων!
Στις φωτογραφίες ένα μικρό ιερό με λιλιπούτεια δεξαμενή καθαρμών - πάντα το νερό με ποικίλες συμπαραδηλώσεις - και η Βασιλική Βίλα με την τρίθυρη είσοδο και το πρόπυλο - αρχέτυπο των κλασικών ναών. Από την βεράντα της βίλας έβλεπε ο μινωίτης άρχοντας την ανατολή να καθρεφτίζεται στα νερά της λίμνης. Τα χρώματα βαφής είναι οξείδια της κρητικής γης, αλεσμένα αγριολούλουδα ή θαλάσσιοι μικροοργανισμοί, όστρακα, κοράλλια κλπ. που βράζονταν σε ειδικούς αποστακτήρες...
Τις ίδιες αυτές μεθόδους χρησιμοποιεί και σήμερα ο ζωγράφος Γιάννης Πολίτης, επικεφαλής των συντηρήσεων όλης της ευρύτερης Κνωσού αλλά και των αναστηλώσεων του Έβανς. Όπου το σύγχρονο μπετόν πρέπει να φαίνεται σαν την αρχαία, ξύλινη δοκό. Με τα 'νερά" του και την γαιώδη απόχρωση. Τα δοκάρια που διακρίνετε στις εικόνες είναι βαμμένο μπετόν!
Λεπτομέρεια : Τα ανάκτορα της Φαιστού με την ευρύτερη περιοχή - ανασκαμμένη μόνο κατά το 1/10! - δεν έχουν υπαχθεί ακόμη στην κληρονομιά της Ουνέσκο! Επίσης το κύριο μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια των χιλιάδων κατ' έτος επισκεπτών πηγαίνουν στην εξόφληση των δανειστών. Υπολογίζεται ότι υπερβαίνουν τα δεκαπέντε εκατομμύρια τον χρόνο. Μνημόνιο γαρ. Το ίδιο συμβαίνει και με την Ακρόπολη, τις Μυκήνες, την Ολυμπία κλπ. Ανεπαισθήτως πουλήσαμε τη πατρίδα μας. Με τους προγόνους μας να ξεπληρώνουν τα χρέη της ευμάρειας και της ευήθειας των Νεοελλήνων.
ΥΓ. Οι μεταγενέστεροι θα μας καταριώνται. Δικαίως.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου