Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 5 Απριλίου 2016

Ο ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΑΙ Η … ΠΙΠΑ ΤΟΥ

ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΣΤΗ ΣΦΕΝΔΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ

Vermeer: Ceci est la pipe de Baltas


Το Φεστιβάλ χρειάζεται άμεσα νέες δομές και νέες ιδέες. Πέρα από παιχνίδια επικοινωνίας, name dropping, παραγοντισμούς και φάμπρικες «ημετέρων», το Φεστιβάλ έχει ανάγκη από αξιοκρατία, διαφάνεια, αξιοποίηση όλου του καλλιτεχνικού δυναμικού -και όχι της μίας ή της άλλης κλίκας- ώστε να ξαναβρεί την εμπιστοσύνη δημιουργών και κοινού.Το Φεστιβάλ κινδύνευσε και ενδεχομένως κινδυνεύει από τις βάναυσες όσο και ερασιτεχνικές παρεμβάσεις της πολιτείας αλλά και από τον παραγοντισμό των ποικίλων παρατρεχάμενων. Το Φεστιβάλ δεν ανήκει στα κόμματα και σε ένα πολιτικό - καλλιτεχνικό κατεστημένο αλλά σε όλους όσοι μετέχουν στη δημιουργία του κοινού πολιτιστικού μας προσώπου. Είναι αριστοκρατικό επειδή παραμένει βαθιά λαϊκό. Γι’ αυτό και χρειάζεται σύγχρονες δομές, γενναία οικονομική στήριξη, διαφάνεια, άνοιγμα στο κόσμο ώστε να παραμείνει και διεθνές και ελληνικό. Και το πιο δύσκολο: Το Φεστιβάλ χρειάζεται αξιοκρατία.Το καλό τώρα ανάμεσα σε όλη αυτή την περιρρέουσα μιζέρια είναι πως μιλάμε πάλι για τέχνη όχι με όρους αγοράς αλλά ουσίας, έστω και διαφωνώντας. Και ότι διεκδικούμε ρόλο στην διαχείριση του πολιτισμού μας εναντίον της όποιας κρατικής αυθαιρεσίας.

Γι’ αυτό την επόμενη εβδομάδα συναντιόμαστε πάλι στο Θέατρο Σφενδόνη μαζικά ΟΛΟΙ οι ενεργοί καλλιτέχνες και οι άνθρωποι του πολιτισμού για να συζητήσουμε τις τελευταίες εξελίξεις και το μέλλον του Φεστιβάλ Αθηνών που δοκιμάζεται άγρια ως θεσμός από αυθαίρετες, ερασιτεχνικές παρεμβάσεις και καθεστωτική νοοτροπία. Επειδή δεν έχουμε τελειώσει ούτε με τον κ . Μπαλτά ούτε με το περιβάλλον του. Ούτε με τις προσβολές που εκστόμισε ούτε με τις πράξεις του που τον καθιστούν ακατάλληλο για υπουργό Πολιτισμού. Επειδή επίσης δεν ξεχνάμε αυτό που έκανε, πιστεύω λόγω της παρορμητικής και πληθωρικής του φύσης και όχι από κακή πρόθεση, ο Γιάν Φαμπρ ο οποίος αφενός φλαμανδοποίησε εν μια νυκτί το Φεστιβάλ Αθηνών καθιστώντας πρόσφυγες τους φυσικούς του ενοίκους και αφετέρου υποσχέθηκε στους Έλληνες καλλιτέχνες πως πρώτα θα τους εκπαιδεύσει και μετά θα τους επιτρέψει να εκφραστούν και να υπάρξουν! Και όλα αυτά υπό το συναινετικό βλέμμα του Μπαλτά ο οποίος σαν άλλη Φρειδερίκη παρουσίασε στον ξένο αξιωματούχο τον καλλιτεχνικό στρατό του. Θα εφαρμοστούν οι ήδη ληφθείσες αποφάσεις από τον υπουργό και από το νέο ΔΣ του Φεστιβάλ ή ισχύει το γνωστό όσο και ανέμελο «είπα ξείπα»;
Και επειδή τέλος η κυβέρνηση της πρώτης φοράς Αριστερά, απέδειξε αυτόν τον ενάμιση χρόνο ότι στερείται παντελώς οράματος πολιτισμού αλλά και συγκεκριμένης, ρεαλιστικής, πολιτιστικής πολιτικής. Απέδειξε πόσο πολύ εκτός τόπου και χρόνου βρίσκεται το μόρφωμα που ονομάζεται Υπουργείο Πολιτισμού με τους μανδαρίνους και τα άμουσα κομματόσκυλα το οποίο συνεχίζει να κάνει και στην εποχή της κρίσης και των δραματικών ανακατατάξεων στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, ό,τι έως τώρα έκανε. Δηλαδή να μοιράζει πολιτιστικό χρήμα, να οργανώνει ίντριγκες και να κανιβαλίζει σε συγκεκριμένες προσωπικότητες που δεν είναι αρεστές ή διαφωνούν με τας «υπουργικάς αποφάσεις».

Ελπίζουμε πως αύριο στη Σφενδόνη θα παραστεί και ο νέος διευθυντής του Φεστιβάλ, ο φίλος Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος όπως έπραξε και στην πρώτη συνάντηση κάνοντας μάλιστα πολύ επιτυχημένη παρέμβαση.
Ούτως ή άλλως ευχαριστούμε Γιαν Φαμπρ!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου