Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Με αφορμή μια ξενάγηση


Αύριο Σάββατο οι φοιτητές του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ θα ξεναγηθούν στο μουσείο Μπενάκη- Γκίκα. Θέμα της ξενάγησης: Στοιχεία για την γενιά του '30 και για το αν είναι παρωχημένος ο σχετικός όρος .

Προσωπικά πιστεύω πως ο όρος "γενιά" παραμένει χρήσιμο εργαλείο για την κατανόηση της τέχνης του Μεσοπολέμου. Ασφαλώς οι ομαδοποιήσεις με χρονικά κριτήρια είναι επισφαλείς αλλά στην Ελλάδα που είναι πολιτισμική περιφέρεια, δεν ισχύουν κινηματικά φαινόμενα στην τέχνη και τον πολιτισμό όπως συμβαίνει στα μεγάλα καλλιτεχνικά κέντρα. Εξάλλου η διαμάχη, συμβολική ή πραγματική (πατροκτονική) ανάμεσα στη "γενιά" του '60 και εκείνη του '30, ανάμεσα σε δασκάλους και μαθητές, καλά κρατεί. Ακόμη!
Θα πάμε λοιπόν στο Μουσείο Γκίκα, το ιδανικό χώρο για το θέμα, και στις γύρω γκαλερί. Συνάντηση στην Μεγάλη Βρετανία, 11.30 π.μ.

ΥΓ. Και για να τελειώνουμε με την σχετική παραφιλολογία φίλων και άσπονδων, ή μάλλον ασπόνδυλων, "φίλων": Σας ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια αλλά ΔΕΝ ήμουν υποψήφιος άρα δεν διεκδίκησα την διεύθυνση του μουσείου Μπενάκη. Δεν μ' ενδιαφέρουν τα ιδιωτικά μουσεία και έχω εξαιρετικά δυσάρεστες αναμνήσεις από την διεύθυνση του Μουσείου Φρυσίρα. Η εμπλοκή στις λογικές της αγοράς, της διαφήμισης και της οργάνωσης εκθέσεων με σχεδόν αποκλειστικό κριτήριο την οικονομική δυνατότητα του εκθέτη, δεν ταιριάζουν ούτε στην προσωπική μου στάση ούτε στην ιδεολογία μου.Ούτε αποτελεί το φόρτε μου το κοινωνικό παιχνίδι. Πόσο μάλλον που προτιμώ να διατυπώνω ελεύθερα τις απόψεις μου με όποιο κόστος.
Ελπίζω κάποτε η πολιτεία να προκηρύσσει αξιοκρατικά ανοιχτές διαδικασίες για την διεύθυνση των κρατικών μουσείων και να μην διορίζει ο εκάστοτε υπουργός τους εκάστοτε εκλεκτούς του.
Το Μουσείο Μπενάκη, απ' την άλλη πλευρά, ακολούθησε άψογες διαδικασίες και προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό. Εύχομαι στον νέο διευθυντή από καρδιάς - ο οποίος ασφαλώς θα έχει την έγκριση του πολύτιμου Αγγέλου Δεληβορριά- καλή επιτυχία. Επειδή είναι δύσκολο πράγμα η γενιά του '30 αλλά και του '60! Είτε είσαι μουσικολόγος, είτε είσαι ιστορικός τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου