Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΤΗΣ SIEMENS ΚΑΙ ΤΑ ΜΠΟΥΚΩΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ

Ελλάς - Βέγκας! Το προσομοίωμα που πλασάρεται από τα ηλεκτρονικά μέσα ως πρόσωπο της πατρίδας με τα ανθρωποειδή, άφυλα αλλά κυρίως άφιλα, που περιφέρονται στις γυάλινες οθόνες ως ιδανικοί Έλληνες. Αυτούς που οι πιτσιρίκοι με το μπουκωμένο από χάμπουργκερ στόμα και τα μπουκωμένα από Φοίβο remix αυτιά , θαυμάζουν και μιμούνται. Μπουκωμένα μάτια. Σκεφθείτε έναν προς έναν όλους αυτούς που αφήνετε κάθε μέρα να κυκλοφορούν ασύδοτοι σπίτι σας λέγοντας άρρητα αθέμιτα σε τρισβάρβαρα ελληνικά, τα οποία ρουφάνε οι άμοιροι ελληνικών βλαστοί σας. Μετρήστε τους ψύχραιμα και βαθμολογήστε τους. Τι αξίζουν, αλήθεια, μακριά από την τηλε-άλω και την τεχνητή χρυσόσκονη που τους χαρίζει το μέσον; Απλώς μηδενικά, πεινασμένα για κέρδος και εξαρτημένα από το ναρκωτικό της προβολής, πολύ κατώτερα από τον μέσο Έλληνα που και ευπρεπής είναι και καχύποπτος προς όλο αυτό το φωνασκούν σούργελο. Απλώς δεν έχει πολλές επιλογές εκτεθειμένος στο χτικιό της άνευρης, παθητικής διασκέδασης.
Αυτό γνωρίζοντας κι εκείνοι, κατεβάζουν συνειδητά τον πήχυ κάθε χρόνο και περισσότερο μένοντας πιστοί στις εντολές των αφεντικών τους. Όσο πιο ευχειραγώγητο γίνεται το πλήθος, όσο πιο πολύ μαζικοποιείται ο πολίτης, τόσο πιο εύκολα διατίθενται τα προϊόντα της παντοδύναμης τηλε-αγοράς, πνευματικά και υλικά. Μαζική κατανάλωση, κουλτούρα του ευδαιμονισμού χωρίς τύψεις και πολιτισμικός πανθεϊσμός πάνε μαζί.
Κάποτε λέγαμε «μολών λαβέ», στον τόπο αυτό, σήμερα λέμε «Cash and Carry»· και πορευόμαστε αμέριμνοι ανατρέφοντας προγλωσσικούς γραικύλους ή τεχνοκράτες μεταρρυθμιστές. Οπαδούς της κάθε μορφής συναίνεσης, δηλαδή της «υποχώρησης για το καλό μας». Θυμάστε τους θιασώτες του «Ναι» στο σχέδιο Ανάν, το οποίο εκτούρκιζε «δημοκρατικά» το νησί καταλύοντας την με αίματα κερδισμένη Κυπριακή Δημοκρατία; Σήμερα, το «όχι» των Κυπρίων -αλλά και των Ελλαδιτών- υποχρεώνει το αγέρωχο κατεστημένο της γείτονος ν' αναγνωρίσει τη Λευκωσία αν θέλει έστω και ειδική σχέση με την Ε.Ε.. Κανένα «ορθολογικό» και «πραγματιστικό» σχέδιο, βλέπετε, δεν μπορεί να τεθεί υπεράνω της Ιστορίας. Μόνοι όσοι πάσχουν από ηθικό αλτσχάιμερ ξεχνούν τόσο εύκολα το σπάταλα χυμένο αίμα. Η Ιστορία, πάντως, έχει την ηθική της όπως και η ηθική την αισθητική της.
Για κάποιους, όλα αυτά είναι «λεπτομέρειες», για μας ουσία. Σε δύο πράγματα αδυνατεί να επιβληθεί η λογική: στο θάνατο και τη βλακεία. Και το παράδοξο: οι Ελληναράδες να διπλώνουν με τη σημαία τους μπασκετμπολίστες της Εθνικής αλλά να λησμονούν τα Ίμια ή την Κύπρο. Στη μεταμοντέρνα Ελλάς-Βέγκας κάθε οχληρή ανάμνηση, κάθε δυσάρεστη σκέψη απωθούνται στο απευθυσμένο της συνείδησης για να κυριαρχήσει η βλακώδης ευτυχία και το μελό της τηλε-εικόνας.
Η τηλεόραση, εκτός από το να πουλάει ή να τζιράρει τεράστια ποσά, λειτουργώντας σαν αχανής αγορά που εμπορεύεται χύδην εικόνες ή να καταναλώνει κανιβαλικά εκείνα τα πρόσωπα τα οποία προς στιγμήν αποθεώνει, μπορεί να καταστεί και διαμορφώτρια κριτικής γνώμης, κουλτούρας και αισθητικής. Να είναι σχολείο που θα ψυχαγωγεί διαμορφώνοντας τα κυρίαρχα πρότυπα χωρίς κατ' ανάγκη να καταφεύγει στη χωματερή των εικόνων για ν' ανασύρει είδωλα. Απ’ την άλλη το σύστημα θέλει το χρόνο χωρίς «ιστορία», τη λέξη χωρίς το νόημα της και η εικόνα χωρίς τη σάρκα της.

4 σχόλια:

  1. η τηλεόραση είναι προϊόν αγαπητέ Μάνο. και η βλακεία είναι προϊόν. τα ορθο-λογικά και τα πραγμα-τικά σχέδια είναι κι΄ αυτά προϊόντα. ...και όλα πουλάνε μια χαρά.

    μα η αλήθεια (ως στέρηση λήθης), η ιστορία, οι σκέψεις και η λογική, είναι για τους ρέμπελους.

    λέγε εσύ. καλά τα λες. όμως το μπλογκ σου θα παραμείνει για τους ίδιους και τους ίδιους.

    η αλήθεια δεν είναι δημοφιλής.

    τα ναρκωτικά κάθε είδους (της τηλεόρασης συμπεριλαμβανομένης) τα αγοράζουν όλοι απ΄ το στέρημά τους πρόθυμα.

    στα άλλα είμαστε τσιγκούνηδες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ κύριε Στεφανίδη,

    επειδή σας έχασα από την Ελευθεροτυπία, αρθρογραφείτε κάπου αλλού και αν ναι, ποια μέρα?

    Σας ευχαριστώ

    Με εκτίμηση,

    Σωτήρης
    Κιάτο Κορινθίας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προς φίλαυτους αναγνώστες και προς φιλέταιρους αναγιγνωσκόμενους,
    Προς αδελφούς λουομένους,

    Ο Σύνδεσμος Ελλήνων Λογοτεχνών (ΣΕΛ) μετ ' αθεραπεύτου χαράς σας προσκαλεί στο Τουρνουά Μπάλας που διοργανώνει στο θερινό Σπίτι λογοτεχνίας (το οποίο οφείλουμε να τονίσουμε πως συντηρείται δίχως την παραμικρή στήριξη από το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως) στο Δυρράχιο Αρκαδίας το Σάββατο 9 Αυγούστου.
    Υπεύθυνος για το Τουρνουά Μπάλας (αλλά και γενικότερα υπεύθυνος άνθρωπος) είναι ο κ. Μάνος Στεφανίδης, στον οποίο και θα αποστείλετε κενή την αίτηση συμμετοχής σας στο Τουρνουά μαζί με μια ακτινογραφία ήπατος. Η χρηστικότητα των κενών αιτήσεων εξαντλείται στη διακόσμηση του γραφείου του κ. Στεφανίδη (ελλείψει του ελαχίστου ίχνους ΚΕΝΟΥ χαρτιού, διότι ως γνωστόν ο κ. Στεφανίδης έχει εξουθενώσει τα πιεστήρια). Η ακτινογραφία ήπατος, ωστόσο, θα αποτελέσει το καθοριστικό κριτήριο για τη συμμετοχή σας στο Τουρνουά Μπάλας.

    ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΛΑΣ
    Περιλαμβάνει: μπάλες του 18ου, μπάλες του 19ου, ιδιόγραφες μπάλες, συλλεκτικά τομίδια μπάλας, μπάλες με τις οποίες έπαιζαν οι πρωταθλητές του ρομαντικού κινήματος, υποβρύχιες μπάλες, μπάλες αλφαβητικές, μπάλες συμφωνικές, φωνηεντικές μπάλες, διαγραμματικές μπάλες, προσωδιακές μπάλες, ριμικές μπάλες, μπάλες ρυθμικές.Δυνητικοί [potentielles] αγοραστές μπάλας: εκπτώσεις 18,3% , κατά κεφαλήν (μπάλας και αγοραστή).

    Τουρνουά Μπάλας: COMMENT JOUER
    Στο Τουρνουά Μπάλας ο παίκτης /η παίκτρια πρέπει να βρίσκεται πάντα δίπλα στη μπάλα του.
    Τουρνουά Μπάλας: LE VAINCEUR
    Νικητής του Τουρνουά θα είναι εκείνος που θα γράψει το καλύτερo (δηλαδή, το εκτενέστερο) ποίημα αφιερωμένο στην μπάλα του.

    Με εκτίμηση και ήθος, Ανέστης Γ. Δειλινός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Aνώνυμος 25 Ιούλιος 2008 7:28 μμ

    ηρεμησε, δεν σε πολεμαει κανεις,

    εγω ζωγραφιζω 'σα καθυστερημενο' με το κραγιονι αλλα δεν σας μισω, μερικους απο εσας σεβομαι πολυ αλλα οι περισσοτεροι ψευδοεπαναστατες ειστε και πολυ πειραγμενα ατομα (μη πω και αμορφωτοι απο πανω, και να ηταν μονο αυτο καλα θα ηταν, ομως να μην ΘΕΛΕΤΕ τη γνωση κιολας, σκοταδιστες δηλαδη, οπως σας συμφερει)

    πες μου τωρα, το βαθυ νοημα της ζωης, εσυ ως εννοιλογικος θα το ξερεις, ειστε οι φιλοσοφοι της εποχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή