Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

ΑΝΘΡΩΠΙΣΜΟΣ

Αδέλφια (και αδελφές) χαλαρώστε και απολαύστε το χωρίς μεμψιμοιρίες. Είμαστε (στο) κέντρο του κόσμου. Οι πάντες μιλούν και γράφουν για μας. Διεθνή ειδησιογραφικά πρακτορεία, κανάλια και εφημερίδες έχουν την Ελλάδα για πρώτο θέμα. Ο Ομπάμα από το Λευκό Οίκο δηλώνει πως η Αμερική δεν είναι Ελλάδα. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει αυτό; Ότι πολλοί, πάρα πολλοί άνθρωποι στο κόσμο (μπορεί να) νομίζουν ότι η Ελλάδα και η Αμερική είναι ένα. Θρίαμβος! Μας μπερδεύουν με τη κοσμοκράτειρα. Τα πιο τρελά όνειρά μας έγιναν πραγματικότητα. Είμαστε η επιτυχία της αποτυχίας μας, το μεγαλείο της παρακμής μας. Όλοι μας υπολογίζουν, φοβούνται μήπως τους μολύνουμε, μας αηδιάζουν, μας χρησιμοποιούν σαν αντίδοτο ή πειραματόζωο, μας ζηλεύουν. Τόση δόξα, τόση προβολή, τόσος φθόνος έχει να μας συμβεί από την εποχή του Μεγαλέξανδρου. Η Ελλάδα βρίσκεται στο μυαλό των ηγετών όλου του κόσμου ενώ τα μάτια της οικουμένης είναι στραμμένα στη πλατεία Συντάγματος και το Μάξιμου. Θα (μας) πάρει κι άλλα μέτρα το ΔΝΤ; Θα ευδοκιμήσουν τα πλάνα του Forrest Γ.Α.Π.; Θα σωθεί ο πλανήτης; Ούτε εισβολή Αρειανών να είχαμε. Κάπως έτσι μοιάζει πάντως η εισβολή του Βενιζέλου στο Eurogroup. Ένας σίφουνας που όλο μιλάει επειδή - νομίζει- είναι ηλίθιοι όλοι όσοι τον ακούνε. Τέτοιος σαματάς από την εποχή του Βουκέφαλα (πρότυπου, ανέκαθεν, του αντιπροέδρου).

Σας λέω, αδέλφια, μπερεκέτια. Μεγαλεία που θάλεγε η Μαντάμ Σουσού. Ζήτω η κρίση που δικαίωσε την πτωχαλαζονεία της Ψωροκώσταινας. Οι μετρήσεις ως τώρα δείχνουν πως περισσότεροι σε παγκόσμια κλίμακα παρακολουθούν ζωντανά τις διαδηλώσεις στην Αθήνα από τους γάμους του Γουίλιαμ και του Αλβέρτου μαζί. (Σωστά. Γιατί στις ελληνικές διαδηλώσεις παίζουν περισσότερες γκόμενες και μάλιστα χωρίς καπέλα.)

-Θα χρεοκοπήσει η άτακτος πλην αξιέραστος κόρη Ελλάς, θα συμπαρασύρει το σύμπαν στο χαμό της ή ο θεός της Ελλάδος που τυγχάνει και θεός του Σύμπαντος -κατά αποκλειστικότητα- θα βάλει το παντοδύναμο Χέρι Του; Μέχρι στιγμής κανείς δεν ξέρει κι αυτό καθιστά το πολιτικοοικονομικό μας θρίλερ ακόμα πιο ακαταμάχητο. Το καλύτερο κοινωνικό σόου από καταβολής τηλεόρασης. Οι νομπελίστες οικονομολόγοι τρώνε τα μολύβια και δαγκώνουν τις αριθμομηχανές τους. Το ελληνικό φαινόμενο τους υπερβαίνει. Οι προβλέψεις έχουν την ισχύ ενός καζαμία. Γιούπι!

Στα σοβαρά τώρα γιατί αρχίζει και δύσκολο φθινόπωρο. Οφείλουμε να κάνουμε δύναμη την αδυναμία μας, περισσότερο προσφέροντας και λιγότερο απαιτώντας. Αλλά και να επαγρυπνούμε απέναντι στην εισβολή ενός μοντέλου όλο και πιο νεοφιλελεύθερου. Δικαιούμαστε ζωή και όχι απλώς επιβίωση. Και κάτι τελευταίο: Πολιτιστική αντεπίθεση! Παντού... Παρουσιάσεις της σύγχρονης τέχνης μας σ' Ευρώπη και Αμερική. Για ν' ακουστούμε και για κάτι άλλο εκτός των σκανδάλων και της χρεοκοπίας. Ας παίζουμε αρχαίο δράμα στο Εθνικό χειμώνα-καλοκαίρι. Είναι ντροπή που σταδιακά αυτό απαξιώνεται έτσι στην Επίδαυρο. Ας ζωντανέψουμε τα μουσεία μας. Υπάρχουν τρόποι. Ας επεκτείνουμε τις ανασκαφές και ας διδάξουμε την πρακτική της αρχαιολογίας σ' όλο το κόσμο. Είναι η βαριά βιομηχανία μας, είμαστε ο προνομιακός της χώρος, έχουμε το copyright. Ας αναστήσουμε τις μελέτες γύρω από την κλασική γραμματεία. Είναι ηλίθιο να έχουν την πρωτοκαθεδρία σ' αυτόν το τομέα μη ελληνόφωνοι μελετητές. Η φιλοσοφική σχολή αντί να παράγει απλώς καθηγητές-δημόσιους υπάλληλους ας προασπιστεί ουσιαστικότερα τις ανθρωπιστικές επιστήμες. Αλλιώς θα πνιγούμε στη λεκανομαντεία των οικονομολογούντων και των τραπεζιτών. Μπουρμπουλήθρες...

Υ.Γ. Το πτωχευμένο κράτος ανέλαβε γενναιόδωρα τα χρέη του Μεγάρου Μουσικής. Πάνε οι σπόνσορες, εξέλιπαν οι τράπεζες, οι γαλαντόμοι κοσμικοί. Πέθανε κι ο πατερούλης. Το ελληνικό σοβιέτ όμως ζει.


2 σχόλια:

  1. πολύ ωραίο. Το αντιγράφω να το διαβάσουν κι άλλοι.
    http://www.e-flou.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=302%3A%CE%B1%CE%BD%CE%B8%CF%81%CF%89%CF%80%CE%B9%CF%83%CE%BC%CE%BF%CF%83&Itemid=112&lang=el

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. εξαιρετικο προσεγγιστικο σχολιο περιγραφης ενος χαους χαουζ δεδομενου οτι η μονη ορθη τεχνη ειναι ο Λογος ( για την Τεχνη - αν και δεν υπαρχει τεχνη αλλα αυτοι που τους αρεσει να ασχολουνται μαζι της )

    ΑπάντησηΔιαγραφή