Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

ΕΚΚΛΗΣΗ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΌ

(Το κείμενο αφιερώνεται στους συναδέλφους μου στο τμήμα θεατρικών σπουδών του ΕΚΠΑ που δεν έχουν αντιληφθεί τίποτα σχετικά. Sancta Simplicitas!)  



Πολύ παρήγορη κ. πρωθυπουργέ η χτεσινή αντίδραση των συναδέλφων από την Νομική Σχολή απέναντι στην χρόνια τραγωδία που ζουν διδάσκοντες, φοιτητές, περίοικοι και περιπατητές του τετραγώνου της πρέζας και των επαγγελματιών της βίας στη καρδιά της Αθήνας: Δηλαδή τη Σίνα, τη Σόλωνος, την Ασκληπιού και την Ακαδημίας. Με κέντρο τις καταλήψεις των αναρχοαυτόνομων μέσα (!) στη Νομική αλλά και τους ναρκέμπορους στη Μασσαλίας. Με όμηρο και θέρετρο αψιμαχιών και δοσοληψιών το ταλαίπωρο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Από την περιοχή αυτή ένα βήμα πιο εκεί το δράμα συνεχίζεται στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου και την Ακαδημία. Για να καταλήξει στο άβατο - ουρητήριο - υπνωτήριο της πλατείας Κλαυθμώνος. Πρόκειται για περιοχές του ιστορικού κέντρου της πόλης που μόλις βραδιάσει ζουν τη δική τους αφόρητη ζωή. Υπό τα όμματα των περαστικών και των κατάπληκτων τουριστών. Από τη μια τα ζόμπι και οι επαίτες της δόσης κι από την άλλη οι απόστολοι της βίας για τη βία και του ταξικού - τοξικού μίσους για το τοξικό - ταξικό μίσος. Πρόκειται για την ίδια, γνωστή παλαιόθεν σπείρα αιωνίων φοιτητών - φοιτητοπατέρων υποστηριζόμενων από έμπειρους εξωπανεπιστημιακούς που έχουν άκρες τόσο στην εξωκοινοβουλευτική αριστερά όσο και στις παρυφές του Σύριζα. Και που βιοπορίζονται από τα απόνερα μιας φαντασιακής - δυστοπικής επανάστασης αφού ο αριστερισμός υπήρξε ανέκαθεν η παιδική αρρώστια της Αριστεράς...
Πρόκειται για άτομα που τρέφονται ψυχολογικά από την υποκουλτούρα των καταστροφών και επιδιώκουν έτσι την ψυχολογική εκτόνωση βαθύτερων τους ελλείψεων και συμπλεγμάτων. Δουλειά τους είναι να παρακωλύουν κάθε ακαδημαϊκή διαδικασία, κάθε πανεπιστημιακή κανονικότητα ως κανονικοί τραμπούκοι. Να διαλύουν τις συνεδριάσεις της Συγκλήτου, να καταλαμβάνουν τη Πρυτανεία, να προπηλακίζουν πρυτάνεις και συγκλητικούς, να απειλούν καθηγητές, να στρατολογούν ή να προβοκάρουν φοιτητές. Το ιδεολογικοποιημένο από κοινού με το κοινό, ποινικό έγκλημα σε αγαστή και ανεμπόδιστη δράση. Που φτάνει από την διακίνηση ναρκωτικών ως τις οργανωμένες ληστείες πανεπιστημιακών εργαστηρίων, πολύτιμων συλλογών του Ιδρύματος, ΑΤΜ που βρίσκονται στις σχολές, επιθέσεις, μαχαιρώματα κλπ. Η Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου έχει πολλαπλώς μαρτυρήσει από την διάχυτη αυτή βία αλλά και ατιμωρησία χωρίς, ουσιαστικά, να ιδρώνει το αυτί κανενός. Τουλάχιστον όχι αυτών που επωφελούνται από την απαράδεκτη αποσιώπηση. Αποσιώπηση που στα μάτια μου ισοδυναμεί με συγκάλυψη και εντέλει με συνενοχή. Αιτία όλων αυτών η σταθερή έλλειψη βούλησης των πανεπιστημιακών αρχών από το ΑΠΘ ως το Μετσόβιο και από το ΕΚΠΑ ως το Οικονομικό να απαλλάξουν μεθοδικά και συντονισμένα τις σχολές τους από τις συμμορίες που δρουν ανενόχλητες εντός τους με άθλιο προκάλυμμα το άσυλο καίγοντας και δηώνοντας την Αθήνα κάθε τρεις και λίγο. Και απαξιώνοντας κάθε ακαδημαϊκό κύρος. Αν οι πανεπιστημιακές αρχές αναλάμβαναν ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ πρωτοβουλία τότε και η Πολιτεία δεν θα μπορούσε να προβάλει κωλύματα ή να στρεψοδικήσει. Τότε η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη δεν θα παρέμεναν ανενεργές. Αλλά εδώ απαιτούνται και συναίνεση και συντονισμένη στρατηγική που θα απαλλάξουν όχι μόνο τις σχολές αλλά τα κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης από την ιδιότυπη αυτή, εμπόλεμη ομηρία. Την χρόνια παράνοια της βίας και της παρακώλυσης των βασικών λειτουργιών στη πρωτεύουσα. Μια πόλη που οδηγεί καθημερινά τους πολίτες της στην απόγνωση και την νεύρωση. Στην προσβολή της ατομικής μας αξιοπρέπειας και σε δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής του συνόλου.
Τότε και οι Δήμοι θα αναλάβουν τα όσα τους αναλογούν. Φερ' ειπείν ο Δήμος Αθηναίων το πολύπαθο Πεδίο του Άρεως. Αλλά και οι τέσσερις (!) όμοροι δήμοι της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου θα επέμβουν στο Μητροπολιτικό Πάρκο Ιλισίων που τους ανήκει σύμφωνα με τις δηλώσεις της ίδιας της Συγκλήτου για να το ευπρεπίσουν και να το διαφυλάξουν από τις συμμορίες που το λυμαίνονται. Πρόκειται για έναν αχανή, ανυπεράσπιστο χώρο στον οποίο κινούνται δεκάδες χιλιάδες φοιτητών και περιοίκων. Επαναλαμβάνω : Στην Φοιτητική Εστία Ζωγράφου επί της Ούλοφ Πάλμε συνεχίζεται μέρα μεσημέρι το εμπόριο ναρκωτικών από μπράβους σε πολυτελή αυτοκίνητα ΜΕΣΑ στον προαύλιο χώρο της Εστίας! Και δεν αντιδρά κανείς. Με δωμάτια της Εστίας να είναι κατειλημμένα και να χρησιμοποιούνται ως αποθήκες. Με το Πανεπιστήμιο να μην παρεμβαίνει ως έχει εκ του νόμου δικαίωμα. Και με την πλειονότητα των φοιτητών να υφίσταται τις έκνομες πράξεις των ολίγων. Προς δόξαν της δημοκρατίας και της ακαδημαϊκής ελευθερίας.
ΥΓ. Λίγο πριν γίνεις πρωθυπουργός Αλέξη αντάλλασσες ευφρόσυνους ασπασμούς νίκης με τους πρυτάνεις στις συνόδους τους καταχειροκροτούμενος ή συναντούσες γνωστούς, ακαδημαϊκούς δασκάλους σαν ισότιμος διανοούμενος, το βαθύτερο σου έλλειμμα. Αργότερα από αυτούς άλλους υπουργοποίησες και σε άλλους ανέθεσες υψηλά, κυβερνητικά πόστα. Μήπως τώρα ήρθε η ώρα εκτός από τις κοινωνικές αβροφροσύνες, τις επισκέψεις σε ονομαστικές εορτές και την στρατολόγηση συμπαθούντων να αναλάβεις ευρύτερη δράση για να καταστούν πάλι τα πανεπιστήμια μας χώροι παιδείας, ελεύθερης έρευνας και αριστείας κι όχι άντρα παρανομίας και κατατρομοκράτησης των πολιτών όπως είναι σήμερα; Ο υπουργός κ. Γαβρόγλου πήρε την αξιέπαινη πρωτοβουλία να συγκροτήσει επιτροπή εναντίον της βίας στα ΑΕΙ.
Μήπως πρέπει τώρα εσύ προσωπικά παλιέ μου φίλε, πρωθυπουργέ κ. Τσίπρα, αφού όλοι οι άλλοι υπεκφεύγουν, να τεθείς - εσύ επαναλαμβάνω - επικεφαλής αυτής της εθνικής προσπάθειας; Επειδή εκτός από την μικροπολιτική υπάρχει και η υστεροφημία του καθενός μας . Υπάρχει και η ευθύνη για το μέλλον της νεολαίας αυτού του τόπου. Υπάρχει και η Ιστορία που μας παρατηρεί αμείλικτη.
ΦΤΆΝΕΙ ΠΙΑ ΜΕ ΤΟ ΤΑΞΙΚΟ ΜΊΣΟΣ. ΚΑΙ ΛΊΓΗ ΤΑΞΙΚΗ ΑΓΆΠΗ ΣΎΝΤΡΟΦΟΙ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου