Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη, 2 Μαΐου 2018

Το Kitsch το Επιούσιον

Δος ημίν την επανάσταση ως κιτς
Η χτεσινή αυτή φωτογραφία από τις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, λειτουργεί ιδανικά ως οπτική ερμηνεία ηθών, φαινομένων, ιδεολογιών κλπ. σε έναν τόπο που διανύει τον δέκατο χρόνο της βαθιάς του σύγχυσης και παρακμής.
Το κυρίαρχο δήθεν, που ταλανίζει επί δεκαετίες τον τόπο, φωτεινό, αυτάρεσκο, νεανικό δείχνει πόσο εύκολα είναι, κατά βάθος, όλα τα προβλήματα παρά την θεωρούμενη, τεράστια δυσκολία τους.
Ούτε φτώχεια, ούτε ανεργία, ούτε κοινωνική αναλγησία, ούτε κρατική αυθαιρεσία, ούτε παιχνίδια των ξένων απέναντι σε μιαν γονατισμένη, καθημαγμένη χώρα, ούτε συμφωνίες νεοαποικιακού τύπου, ούτε τσογλανοπολιτικές που καταρράκωσαν το εθνικό μας γόητρο καθιστώντας μας ακόμη πιο έκθετους και πιο ευάλωτους. Τίποτε από όλα αυτά αλλά μόνο φρου-φρού, χρώματα, χαμόγελα  και αρώματα
Όλα βαίνουν καλώς, οφείλουμε να αισιοδοξούμε και να απαιτούμε τα καλύτερα, εφόσον διαθέτουμε ένα τέτοιο χαμόγελο επιτυχίας και όταν έχουμε καρφιτσωμένο σε ένα τέτοιο βιολετί πουκάμισο το ίδιο εκείνο γαρύφαλλο του Μπελογιάννη που πριν από εξήντα χρόνια έβαλε φωτιά στις συνειδήσεις των διανοουμένων και των καλλιτεχνών της γηραιάς Ηπείρου.
Οι συνειρμοί είναι αυθόρμητοι, η εικόνα υπερισχύει του όποιου νοήματος, η μακάρια αμνησία σβήνει την κάθε οδυνηρή μνήμη, η Ιστορία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η φωτογραφία ενός ευτυχισμένου - επιτυχημένου ζευγαριού κάτω από τον μαγιάτικο ήλιο. Έρωτας και επανάσταση! Αν αυτό δεν είναι ποίηση, διερωτώμαι τι άλλο θα μπορούσε να είναι. Εκρηκτικά χρώματα υποκαθιστούν και υποκρύπτουν την εκρηκτικότητα του αληθινού δράματος που σοβεί μακριά από τις εικόνες.
Πρόκειται ωστόσο για μιαν εικόνα τόσο καταλυτική που δεν επιτρέπει περιθώρια σε καμιά μιζέρια. Είναι σαν να λέει : "Είμαστε εδώ, είμαστε δίπλα σας, ήρεμοι και αποφασισμένοι. Είμαστε οι δικοί άνθρωποι και αγωνιζόμαστε για εσάς. Τί περισσότερο θέλετε; Ο συμβολισμός της φωτεινής παρουσίας μας ξεπέρασε όλα τα σύμβολα και η εικόνα όλα τα λόγια, τα αντεπιχειρήματα, τους ψόγους ή τις ενστάσεις. Είμαστε εμείς λαμπεροί και αμέριμνοι. Και βέβαια είμαστε τόσο σίγουροι για αυτό που είμαστε. Τόσο αποφασισμένοι να είμαστε! Φωτογραφιζόμαστε άρα υπάρχουμε. Μας έχετε δει σε όλες τις τηλεοράσεις, τα έντυπα, τις εφημερίδες. Μας έχετε θαυμάσει στο BBC, CNN, Paris Match, Figaro, Time κλπ. Τί άλλο θέλετε; Εμπιστευθείτε την ευτυχία μας κι ίσως ο Θεός να μεριμνήσει,
pauvres amis, για την δική σας ευτυχία. Το παλιό, το φιλελέδικο λάιφ στάιλ πέθανε, ζήτω το νέο, διαφορετικό, το αριστερόσημο λάιφ στάιλ"! Το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα εδώ, χαμαιλεοντικό και απέθαντο, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει.
Η gauche caviar έχει την καλαίσθητη, ελληνική εκδοχή της κι όποιος δεν το βλέπει, είναι απλώς μίζερος και ζηλόφθονος. Εξάλλου τί άλλο είναι η εργατική Πρωτομαγιά, παρά η ευκαιρία για να δείξουν τα αφεντικά στο λουμπεναριό το ακαταμάχητο, ευτυχισμένο χαμόγελο τους;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου