Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Περί ξεναγήσεων



Είπαμε, σήμερα ξεναγούμε τους φοιτητές σε Άγγελο Σκούρτη (Έκφραση) και Παύλο στην γκαλερί Ρόμα. Απόψε γύρω στις 7. Όστις έτερος βούλεται ... Ευπρόσδεκτος!

ΥΓ. Όσο ακόμη αντέχω, θα συνεχίσω να κάνω αυτό που κάνω επί τριάντα τόσα χρόνια, σχεδόν σε καθημερινή βάση. Δηλαδή να ξεναγώ το ευρύτερο κοινό και τους μαθητές - επισκέπτες στις εκθέσεις της Εθνικής Πινακοθήκης όταν ήμουν επιμελητής, του Μουσείου Μπενάκη, του Εθνικού Αρχαιολογικού, του Βυζαντινού, του Μουσείου Βορρέ, της Πινακοθήκης Πιερίδη, Βογιατζόγλου κλπ. των δημοτικών πινακοθηκών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Σπάρτης, Κέρκυρας κλπ. Και βέβαια όλων των γκαλερί από τον Πειραιά μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Εκατοντάδες (!) εκθέσεις, χιλιάδες (!) κόσμου. Δεν είναι και λίγο ό τι κι αν πεις. 
Οι ξεναγήσεις μου ήταν και είναι ένα είδος εκλαϊκευμένων μαθημάτων τέχνης γνωστού όντος ότι στο σημείο αυτό η γενικότερη παιδεία μας πάσχει.
Κι αν μού επιτρέπετε την αυτοαναφορά, έχω πραγματοποιήσει τις περισσότερες, εικαστικές ξεναγήσεις, αφιλοκερδώς εννοείται, από οποιονδήποτε άλλο συνάδελφο τις τελευταίες δεκαετίες στην πατρίδα μας. Μόνη εξαίρεση ο αείμνηστος καθηγητής Χρύσανθος Χρήστου. Μέγιστος περφόμερ! Επειδή η ξενάγηση μοιάζει αρκετά με την περφόρμανς ή τη θεατρική παράσταση. Μια και περιέχει αυτοσχεδιασμό ή διάδραση ενώ το προϊόν της είναι εφήμερο όπως και μια σκηνική δράση. Χάνεται στον χρόνο.
Και είμαι ευτυχής να πω ότι οι ξεναγήσεις μου έχουν σχεδόν πάντα αθρόα προσέλευση. Επειδή το κοινό, ό τι κι αν λέμε, ενδιαφέρεται ειλικρινά. Και σπεύδει να ακούσει κάτι διαφορετικό από την κυρίαρχη ευήθεια του τηλεοπτικού λόγου. Γι'αυτό και οφείλουμε να ΜΗΝ το απογοητεύουμε.
Όμως διαβάζω προσφάτως εδώ κι εκεί ότι σημειώνεται υπερπροσφορά ξεναγήσεων και ότι όλο αυτό το...σόου είναι μάλλον άχρηστο. Διαφωνώ. Το ζήτημα είναι τι είδους προσέγγιση χρησιμοποιείς για να μιλήσεις για το έργο τέχνης, πόσα ερωτήματα επιστρατεύεις και κυρίως πόση σιωπή. Από την άλλη πλευρά είναι πολύτιμη η ξενάγηση κατά την οποία ο ίδιος ο δημιουργός αυτοπαρουσιάζεται. Εκεί, ακόμη και η αμηχανία του είναι πολύτιμη. Προσωπικά έχω μάθει - καλύτερα, έχω αντιληφθεί - πολλά πράγματα από αυτές τις εκμυστηρεύσεις. Και βέβαια ο διάλογος με τους παριστάμενους. Πολύτιμος εκατέρωθεν.
Συνεχίζουμε....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου