Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2019

Η ΜΌΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΛΎΣΗ



"Εκλογές, εδώ και τώρα, για να υπερβούμε τα ποικίλα αδιέξοδα που έχουν συσσωρευτεί και για την κάθαρση του πολιτικού συστήματος"

Μετά την χτεσινή ιλαροτραγωδία του Κοινοβουλίου και εν όψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τις Πρέσπες, ψηφοφορίας για την οποία η παρούσα βουλή δεν διαθέτει ούτε το απαιτούμενο, πολιτικό κύρος αλλά ούτε και την ευρύτερη, λαϊκή συναίνεση ώστε να την φέρει με επάρκεια εις πέρας, δεν υπάρχει άλλη λύση από την έντιμη, άμεση προκήρυξη των εκλογών. Ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα. 
Προκήρυξη που θα προλάβει τα διχαστικά συλλαλητήρια και την περαιτέρω εκτράχυνση του πολιτικού βίου αλλά και θα θέσει το σύνολο της αντιπολίτευσης προ των δικών του ευθυνών. Επειδή τα εύκολα, ύποπτα "ναι"  έχουν προκαλέσει τα εύκολα, εκ του ασφαλούς "όχι". 
Άρα ο πρωθυπουργός οφείλει, σεβόμενος τις κοινοβουλευτικές παραδόσεις αλλά και την υστεροφημία του, να μην προχωρήσει σε μικροπολιτικούς, μικροκομματικούς υπολογισμούς, να μην τραυματίσει περισσότερο τους συνταγματικούς θεσμούς και την εθνική αξιοπρέπεια και να προβεί σε άμεση προκήρυξη εκλογών. Εκλογές  που ασφαλώς θα έχουν δημοψηφισματικό χαρακτήρα. Καθαρές δουλειές!
 Επειδή μια τέτοια, ιστορικού χαρακτήρα για το μέλλον του έθνους ψηφοφορία, μια τέτοια μείζονος σημασίας απόφαση δεν επιτρέπεται να προκύψει από την παρούσα, τραυματισμένη βουλή η οποία ούτως ή άλλως σύντομα εξαντλεί τον συνταγματικό της βίο. Δεν νομιμοποιείται κανείς από την παρούσα Βουλή να δεσμεύσει το Έθνος με μιαν απόφαση που θα το πληγώνει στο διηνεκές.
 Αν επείγονται το ΝΑΤΟ, η Ευρώπη ή η κυβέρνηση Τραμπ, εμείς δεν έχουμε κανένα λόγο να επειγόμαστε. Απεναντίας. Περίμεναν δεκαετίες, ας περιμένουν λίγους μήνες ακόμη.
 Εξ άλλου τι πιο ξεκάθαρη λύση από τις εκλογές εδώ και τώρα! Ώστε η τελική ευθύνη να ανατεθεί στον λαό τον ίδιο. Αφού βέβαιως πρώτα, όλα τα κόμματα δεσμευθούν υπεύθυνα και χωρίς ανόσια παζάρια και κομματικούς συμψηφισμούς που όζουν συναλλαγής και τοξικότητας, απέναντι του λαού του ιδίου ως προς τις αληθινές προθέσεις τους. Χωρίς παιχνιδάκια και ίντριγκες επιβίωσης.
Ποιός φοβάται, διερωτώμαι την λαϊκή βούληση; Ποιός φοβάται τις δημοκρατικές διαδικασίες; Ποιός φοβάται και γιατί τις εκλογές οι οποίες θα γίνουν εκ των πραγμάτων σύντομα, ούτως ή άλλως;
Ουδείς, επαναλαμβάνω, δικαιούται να αναλάβει την ευθύνη μιας επίσπευσης της ψηφοφορίας για τις Πρέσπες σ' ένα τέτοιο πολιτικό σκηνικό και με την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αντίθετους.
 Ουδείς διαθέτει το πολιτικό και το ηθικό δικαίωμα. Αντίθετα, η προκήρυξη των εκλογών ΠΡΙΝ την επίμαχη ψηφοφορία, θα ενισχύσει το, τρωθέν, κύρος του Αλέξη Τσίπρα. Την θεσμική του υστεροφημία. Πρόκειται για απόφαση win win , που θάλεγε ο Κοτζιάς. Ή, κι ο Βαρουφάκης. Οι δύο αχτύπητες επιλογές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.
Εκλογές λοιπόν εδώ και τώρα. Ώστε ο υπεύθυνος πρωθυπουργός να εξηγήσει τις θέσεις του και τα πλεονεκτήματα της συμφωνίας που πέτυχε με άνεση χρόνου στο εκλογικό σώμα. Αλλά και η αντιπολίτευση να αποδείξει πόσο ειλικρινής είναι η δική της άρνηση αφού και η ίδια οφείλει να συνομιλήσει με τους δικούς της εταίρους στο εξωτερικό. Η σπουδή είναι ύποπτη, υπηρετεί τ' αλλότρια κι όχι τα εθνικά συμφέροντα και θα αποτελέσει στίγμα ανεξίτηλο στο μέλλον για όσους την τολμήσουν. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία έχει ψηφιστεί μεν από την Βουλή των Σκοπίων χωρίς όμως την υπογραφή του Προέδρου της γείτονος! Διερωτώμαι πόσο νόμιμο, πόσο έγκυρο είναι το κείμενο αυτό μετά από τόσες σπέκουλες. Και βέβαια Φόρτωμας για την στάση του δικού μας ΠτΔ.
Και ο νοών νοείτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου