Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022

Η Εύα, ο Ευάγγελος και το δάκτυλο



(Ο tempora, Ω μόρτες)

Φωτό: Μανόλης Αναστασάκος, Ecce Homo, Ακτινογραφία Ανθρώπου, έκθεση "Κόκκινο", Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, 2015. 

Διαβάζω στον τύπο: O Ευάγγελος Βενιζέλος σε συνέντευξή του στη εφημερίδα "Ελευθερία" της Καλαμάτας, κατά την παρουσίαση του βιβλίου του "Εκδοχές Πολέμου", στη μεσσηνιακή πόλη, σχολίασε τις εξελίξεις στην υπόθεση Καϊλή, χαρακτηρίζοντάς την τραγική, αδιανόητη πολιτικά, θεσμικά και ηθικά. "Λυπάμαι βαθύτατα για την εξέλιξη αυτή. Περιμένουμε τη βελγική Δικαιοσύνη, αν και οι επιπτώσεις είναι ήδη συντριπτικές", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βενιζέλος.
 Ο κ. Βενιζέλος... Του οποίου όμως η ευειδής Εύα Καϊλή υπήρξε και πολιτικό τέκνο και επιστήθια συνεργάτις. Κυριολεκτικά. Και την οποία εξώθησε ο ίδιος ως τα ανώτατα, κομματικά αξιώματα αφού είχε καταστεί πλήρως η φωνή του κυρίου της. Ώστε να μην υποστηρίξει αν και φεμινίστρια την υποψηφιότητα της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά κατά την προτελευταία, κρίσιμη επιλογή αρχηγού για το ΚΙΝΑΛ παρά τα κροκοδείλια δάκρυα που έχυνε μετά στην κηδεία της. Όπως όλοι τους εξάλλου. Ιδιαίτερα εκείνοι που την έβριζαν προηγουμένως ως ακατάλληλη. (Αλλά βρήκαν κατάλληλο τον Ανδρουλάκη). Το όλον ΠΑΣΟΚ δηλαδή που θα έλεγε και ο Βαγγέλης. Ο σκοτεινότερος πολιτικός της Μεταπολίτευσης κατά Σημίτη. Ο  οποίος φαίνεται ότι αγνοούσε (!) την διαρκή δράση του πατρός Καϊλή στο πλάι του ετέρου Θεσσαλονικιού αστέρα, του αποπεμφθέντος και καταδικασθέντος νομάρχη Ψωμιάδη. Του Ζορό των κομματικών μας απόκρεω. Θέατρο εν θεάτρω δηλαδή.
 Έτσι ο Βαγγέλης βρήκε πάλι την ευκαιρία να κουνήσει το δάχτυλο στο πανελλήνιο εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του και καταγγέλλοντας την ανεπάρκεια των θεσμών χωρίς όμως να ψελλίσει ούτε μια λέξη αυτοκριτικής. Λες και το σύστημα Καϊλή προήλθε από παρθενογένεση και ότι το σύστημα ΠΑΣΟΚ δεν έχει υπάρξει σταθερά μια συστηματική μηχανή σκανδάλων. Και μάλιστα υπό θεσμικό μανδύα. Τόση αθωότητα και τόσο μεγαλείο. Αυτός, ο Ευάγγελος, ο υπεύθυνος για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, για τις αποτυχημένες αναθεωρήσεις του Συντάγματος, για τα οικονομικά "θαύματα" της Θεσσαλονίκης Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, για την Συλλογή Κωστάκη και το πανάκριβο τίμημα με το οποίο αγοράστηκε - ήταν τότε υπουργός Πολιτισμού - για να θαφτεί έκτοτε σε μια απόμερη συνοικία της Σαλονίκης, για τον τυποκτόνο νόμο και για τόσα άλλα...Ο Ευάγγελος με την πολυδιαφημισμένη ευφυΐα που όμως ηττήθηκε και από τον Γιωργάκη και από την Φώφη το i.q των οποίων περιφρονούσε βαθύτατα. Ο στομφώδης, οιηματίας, ξερόλας κ. Βενιζέλος. Που θεωρεί τον εαυτό του πανέξυπνο λόγω ευφραδείας και όλους τους υπόλοιπους ηλίθιους και χωρίς μνήμη. Και που τον νίκησε ακόμη και η Καϊλή σε αριθμό ψήφων για της υφαρπάξει όμως στη συνέχεια την βουλευτική έδρα δημοκρατικότατα ως... αρχηγός. Προσωπικά πιστεύω πως αν έχει ένα τρωτό σημείο η εξουσία, είναι πως της λείπει εντελώς το αίσθημα του γελοίου. Κι ο Βαγγέλης δεν διαθέτει χιούμορ - δεν το επιτρέπει ο αυτοθαυμασμός του - δεν αυτοσαρκάζεται και άρα η πολυδιαφημισμένη, επαναλαμβάνω, ευφυΐα του ελέγχεται. Αφού μάλλον εκείνος στερείται συναισθηματικής νοημοσύνης.
Συνεχίζω το διάβασμα της ανακοίνωσης:
 Με αφορμή τις ενέργειες της βελγικής Δικαιοσύνης ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι στο ελληνικό νομικό πλαίσιο στα αυτόφωρα κακουργήματα δεν ισχύουν οι εγγυήσεις της βουλευτικής ασυλίας (sic). Très sic! "Κάποιοι συγχέουν σκοπίμως την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών ενός βουλευτή ή ενός υπουργού εν ενεργεία, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους δήθεν εθνικής ασφάλειας, χωρίς να υπάρχει έγκλημα προς διερεύνηση, απλώς και μόνο για την αυθαίρετη αλλά νομιμοφανή συλλογή πληροφοριών, με την ύπαρξη ενδείξεων ή υπονοιών τέλεσης ιδιαίτερων σοβαρών εγκλημάτων και πολύ περισσότερο με τη διάπραξη αυτόφωρου κακουργήματος", προσέθεσε ο κ. Βενιζέλος. Σώπα! Κι άκου ποιος μιλάει! Μα αν δεν γίνονταν οι παρακολουθήσεις και εάν δεν συνεργάζονταν διακρατικά οι μυστικές υπηρεσίες, δεν θα αποκαλύπτονταν εκτός των άλλων τα σκάνδαλα της Καϊλή, της Σπυράκη κ.λπ. Απλώς όταν πρόκειται για τέτοιες ενέργειες, όσο λιγότερα στοιχεία δημοσιοποιούνται, τόσο καλύτερα. Μου κάνει πάντως εντύπωση πως ο έγκυρος και διαπρεπής συνταγματολόγος δεν λέει μια λέξη για τον τελευταίο, εκτρωματικό νόμο που συντάχθηκε υπό το κράτος του πανικού της κυβέρνησης εμπρός στις αποκαλύψεις και έφθασε στο άλλο άκρο καταργώντας κάθε έννοια και σημασία της μυστικής, προληπτικής παρακολούθησης. Ο Βενιζέλος έχει τύποις δίκιο αλλά στην ουσία όχι. Αφού πάλι κουνάει το δάχτυλο εν ου παικτοίς. Και αφού "ένοχος ένοχον ου ποιεί". Αλίμονο αν δεν παρακολουθούνται οι πολιτικοί και μάλιστα οι μεγαλόσχημοι αφού αυτοί είναι οι πιο κοντά στην τέλεση αξιόποινων πράξεων όπως διαχρονικά μάς έχει αποδείξει η πολιτική μας ιστορία. Κι αλίμονο αν δεν έχει ο εκάστοτε πρωθυπουργός τον απόλυτο έλεγχο αυτής της υπηρεσίας. Και είναι καταστροφικό τον εκλεγμένο πρωθυπουργό να τον υποκαθιστούν τρεις, διορισμένοι, δικαστές. Με δεδομένο ότι η ελληνική δικαιοσύνη εξακολουθητικά νοσεί.  Για τα χάλια της οποίας δικαιοσύνης δεν φέρει καμία ευθύνη πάντως ο και υπουργός της διατελέσας κ. Βαγγέλης!
(Προσωπικά θα πρότεινα για όσους συνταγματολόγους αναλαμβάνουν υπουργικούς θώκους να τους αναστέλλεται αυθωρεί και παραχρήμα η επαγγελματική ιδιότητα λόγω ασυμβίβαστου. Να μην γνωμοδοτούν! Αφού στην καθημερινή του πρακτική ο, κάθε, υπουργός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να σκαρφίζεται τρόπους για να παρακάμπτει, το λέω ευγενικά, το Σύνταγμα). 
Και κάτι τελευταίο. Παρακολουθώ επί δεκαετίες την σταδιοδρομία ζευγαριών ή μελών της ίδιας οικογένειας που έχουν στήσει την εξής επωφελή φάμπρικα: Ο ένας είναι κομματικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ κι ο άλλος της Νέας Δημοκρατίας. Έτσι, αξιοποιούν αδιατάρακτα την πανίδα και χλωρίδα αμφοτέρων των μηχανισμών εξουσίας εις υγείαν των θεσμών και των κορόϊδων. Ένα πρόχειρο παράδειγμα είναι η Εύα και ο ακροδεξιός μπαμπάς της, ο μεταφορέας της περιώνυμης βαλίτσας. Ένα άλλο τα ακροδεξιά παιδιά του Καρατζαφέρη που αναβαθμίστηκαν σε υπουργάρες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Αφού πρώτα τους ενσωμάτωσε στο κόμμα που ίδρυσε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ο...πρόεδρος της Πολιτικής Άνοιξης. Εκείνος που προσφάτως εγκαινίασε το προσωπικό του Ίδρυμα ώστε να διασωθεί (;) η πολιτική του παρακαταθήκη. Είναι ο ίδιος που έστειλε την Σπυράκη στην ευρωβουλή. Προς δόξαν της αξιοκρατίας και της ιδεολογικής συνέπειας. Ένα τρίτο παράδειγμα είναι γνωστό ζευγάρι Θεσσαλονικιάς και Αθηναίου όπου ο ένας είναι νυν πρόεδρος μεγάλου οργανισμού και η άλλη βουλευτής της αντιπολίτευσης. Πολιτικός πολιτισμός ρε! ! Ή...O tempora, ω μόρτες! 

ΥΓ. Από την άλλη, τα κόμματα πρότειναν για την ευρωβουλή και εμείς ομοθυμαδόν ψηφίσαμε  την Κουντουρά, τον Γεωργούλη, τον Ζαγοράκη την Εύα, την Μαρία και λοιπά. Ό τι πετάει, ό τι κολυμπάει και ό τι εμφανίζεται στην τηλεοπτική. Νομίζω πάντως πως το μόνο κόμμα που έκανε τη διαφορά με τις προτάσεις του, πλην ΚΚΕ, ήταν το Ποτάμι με τον Γραμματικάκη και τον υιό Κύρκο. Και τώρα; Και τώρα τι μέλλει γενέσθαι; Από εμένα περιμένετε να σας πω; Εγώ ένας απλός ιστορικός τέχνης είμαι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου