Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Διαλέγετε και παίρνετε

Απ’ όλα έχει ο εθνικός μας μπαχτσές. Και το γάμο του Αδωνη ως κορυφαία συνεύρεση του τηλεκίτς και της πολιτικής προβοκάτσιας, αλλά και το Φεστιβάλ Αθηνών του Γιώργου Λούκου. Της πιο σοβαρής πολιτιστικής παρέμβασης της Ν.Δ. Βάζω στοίχημα πως τα κανάλια δεν θα σου πουν τίποτε για την καλλιτεχνική κοσμογονία που θα συμβεί. Αντίθετα, η όποια δημόσια επίδειξη αλητείας θα τύχει της δέουσας προβολής. Ετσι δουλεύει η τηλε-δημοκρατία.

Και ενώ η Πολιτεία επιμένει πως το ρημάδι του Φιξ θα γίνει κάποτε Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η τέχνη είναι εδώ: στο Heaven, στη 2η Μπιενάλε της Αθήνας, στις εκδηλώσεις στο Γκάζι ή τον Κεραμεικό (Rgmap2), στην Μπιενάλε Θεσσαλονίκης, στην Υδρα με τη Συλλογή του Δ. Ιωάννου και του Μ. Μπαρνς.
Επίσης, στο γκέτο της Αγίου Κωνσταντίνου και Μενάνδρου όπου ως τον Ιούλιο ο Κανιάρης διαλέγεται με μερικούς νεότερους ομότεχνούς του (εκθεσιακός χώρος ΜΙΕΤ), στην Τήνο όπου συνεχίζονται και φέτος τα «Ελάχιστα Πράγματα», στην Καλαμάτα με το εκπληκτικό Φεστιβάλ Χορού κ.α.
Αν μάλιστα κανείς συναθροίσει το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης ως μέγιστο πολιτιστικό χαρτί πολιτικής, αλλά και τη λαμπρή εμφάνιση του Λ. Σαμαρά στη Βενετία, τότε θα ανακαλύψει μιαν Ελλάδα που δεν την έχουν βρει ακόμη τα exit polls και η οποία δεν έχει ανάγκη το κράτος για να υπάρξει.
Από την άλλη, τα γκέτο του κέντρου διώχνουν ντόπιους και τουρίστες -καλημέρα σας, κ. Κακλαμάνη-, ενώ η Πολιτεία, αντί για το αυτονόητο, την ίδρυση τζαμιού και τη χορήγηση υπηκοότητας σε όλους όσοι τη δικαιούνται, εξαγγέλλει σκλήρυνση των αστυνομικών μέτρων, άρα μεγαλύτερη βία, περισσότερη αντίδραση και άφθονη… «Χρυσή Αυγή».
Στις ΗΠΑ ή τη Γαλλία όποιο παιδί γεννιέται εντός επικράτειας αποκτά αυτόματα την υπηκοότητα. Στα υψίπεδα του Ινδοκούχ οι Καλάς 2.500 χρόνια μετά δηλώνουν απόγονοι του Μ. Αλεξάνδρου. Εμείς αναπτύσσοντας ξενοφοβικές συμπεριφορές …εκκολάπτουμε το αβγό του φιδιού και αποδεικνυόμαστε συγχρόνως ανιστόρητοι και απάνθρωποι. Ιδιότητες που δεν είχαν οι Ελληνες…
Συμπέρασμα: Η τέχνη μάς οδηγεί στον κόσμο και τη χαρά του, ο ρατσισμός μάς αποκλείει. Διαλέγετε και παίρνετε…

6 σχόλια:

  1. Η τέχνη είναι εδώ, το Ελληνομουσείον όμως; Θα ολοκληρωθεί η έκδοσή του τώρα που σταματά η έκδοση της εφημερίδας;
    Άννα Πουλοπούλου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μοιάζει σαν να υπάρχουν δύο Ελλάδες. Μια που ακούγεται σε όλο τον κόσμο για το Νέο Μουσείο της Ακρόπολης και μια άλλη που δεν μπορεί τόσα χρόνια να στεγάσει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Και πολλά άλλα οξύμωρα.

    Κύριε Στεφανίδη σας διάβαζα παλιότερα στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, αλλά μετά σας έχασα. Χαίρομαι που σας βρήκα εδώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κε Στεφανίδη που μπορώ να βρώ τους τελευταίους τόμους του Ελληνομουσείου; Θα σκάσω από το κακό μου αν δεν τους αποκτήσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι θα γίνει με το ελληνομουσείον κε Στεφανιδη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. k.Στεφανιδη δεν ειναι ρατσιστες οι Ελληνες.
    η πιπιλα των επαγγελματιων αντιρατσιστων.
    η νομιζεις εμεις οι πτυχιουχοι ΑΕΙ και πρωην κομμουνιστες ειμαστε κοροιδα να τρωμε το παραμυθι των επαγγελματιων αντιρατσιστων.
    αυτος που το παιζει ανθρωπιστης ας φιλοξενησει
    τους λαθρομεταναστες στο σπιτι του.
    ανθρωπιστης ανεξοδος ειναι γελοιος και ανθελληνας.οι αμερικανοι θελουν την ελλαδα πολυεθνικο κρατος.
    Ξ Υ Π Ν Ε Ι Σ Τ Ε
    ΡΗΓΑΣ ΦΕΡΑΙΟΣ 1974-1984

    ΑπάντησηΔιαγραφή