Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

ΝΑΥΜΑΧΊΑ ΣΤΟ ΕΛΛΑΣ ΒΈΓΚΑΣ


Η Ελλάδα είναι πάντα ο άγνωστος Χ στην μεταφυσική εξίσωση της γελοιότητας. Η Μύκονος με τα δεκάδες κρουαζιερόπλοια να την πολιορκούν καθημερινά (!) με τα εύκολα λεφτά τους, αποτελεί το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα της νεοελληνικής ιλαροτραγωδίας. Του πως καταντήσαμε εμείς οι ίδιοι την ίδια μας την πατρίδα. Πιο απλά "πουλιόμαστε επειδή μάς αγοράζουν".Όλος ο κομπραδόρικος, κρατικοδίαιτος, παρασιτικός και τυχοδιωκτικός καπιταλισμός του νεοπλουτίστικου λάιφ στάιλ και του "ξέρεις ποιός είμαι εγώ, ρε; " ή του " μη μιλάς, θα σε δείρει ο μπράβος μου " και του " δες πόσο διάσημος είμαι " μεγαλούργησαν στο άνυδρο κυκλαδονήσι. Όλη η εκκωφαντική απουσία του κράτους, όλη η μεγαλόπρεπη αυθαιρεσία του ιδιώτη κι όλη η χαμέρπεια του τραμπούκου παράγοντα έχουν εδώ αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα. Οι παραλίες είναι κατειλημμένες από θηριώδη Μπιτς μπαρ - ή τελευταία, γελοία μπίζνα - και φουσκωτούς. Η εύκολη εξήγηση της - ανύπαρκτης - πολιτείας και της - συμμέτοχης στο έγκλημα -  τοπικής αυτοδιοίκησης είναι πως "αυτά θέλει ο κόσμος, το ευρύ κοινό"! Κι εμείς ως κοινωνία επισημοποιήσαμε την αισθητική της ιδιωτικής τηλεόρασης και καταστήσαμε πρότυπα τα σκουπίδια της. Ανεύθυνοι, ασήμαντοι και μοιραίοι (εννοώ την πνευματική και πολιτική ηγεσία του τόπου).
Αλλά αυτό όμως που με τρελαίνει κυριολεκτικά είναι το άθλιο, το απίστευτα Α - Θ - Λ - Ι - Ο γούστο των μεγαλοσχημόνων που ασέλγησαν και που ασελγούν απερίσπαστοι σε ένα κάποτε άχραντο τοπίο. Νομίζω στο μέλλον κοινωνιολόγοι, ανθρωπολόγοι κλπ θα εγκύψουν να βγάλουν τρομερά  συμπεράσματα για τον homo pasokous, neaterdaliensis. Και αναφέρομαι στους πάντες: δεξιούς, αριστερούς και κεντρώους. Αφού το ΠΑΣΟΚ περισσότερο από κόμμα έχει γίνει νοοτροπία και ύφος ζωής. Ως τότε ντροπή κυρίως γιατί αυτή η παρακμή έχει γίνει το όνειρο και το παράδειγμα προς μίμηση κάτι τύπων σαν τον Δελλατόλα για την Τήνο - που γίνεται ήδη η νέα Μύκονος των  gauche caviar - και τον τ. υπουργό (!)Τσιρώνη για την υπόλοιπη Ελλάδα ( Π.χ. Κίμωλος, Μήλος, Σίφνος αφού η Σαντορίνη κι η Πάρος δεν είναι πια τόποι αλλά απανθρωπισμένα σκηνικά για τουριστικές φωτογραφίες). Δηλαδή πουλήστε τη μάνα και τον πατέρα σας για το κέρδος και την "ανάπτυξη". 

ΥΓ. Τελικά, κατά τη διάρκεια του ελληνικού καλοκαιριού, με τον απόλυτο ήλιο και την απόλυτη θάλασσα, δείχνει πραγματικά ο καθένας μας ποιος είναι. Όταν δηλαδή είμαστε όχι συμβολικά αλλά φυσικά γυμνοί, αποδεικνύεται περίτρανα αν φοράμε το δέρμα μας ή την προβιά ενός κτήνους. Οι φωτογραφίες εδώ δείχνουν την επέλαση των αεροπλανοφόρων του τουρισμού στη Μύκονο (χωρίς βέβαια καθόλου να υποτιμώ τα ανάλογα που συμβαίνουν στους αιθέρες με τις εκατοντάδες πτήσεις, η μόλυνση περιβάλλοντος, τις περιορισμένες υποδομές που δεν αρκούν για την εισβολή ενός τόσο τερατώδους πλήθους επισκεπτών, το εμπόριο της κόκας που γίνεται νόμιμα, την επίσημη πορνεία κλπ).
από την άλλη παρουσιάζω τον παλιό, αστικό πολιτισμό λ.χ της Τήνου (υπάρχει ανάλογος και στη Σύρο για την Άνδρο). Πρόκειται πάντως για έναν πολιτισμό και ένα αξιακό σύστημα που σταθερά περιθωριοποιείται και μια παράδοση που τίθεται εκποδών από την αισθητική του μπετόν και της δηθενιάς. Της επίδειξης και του μεγέθους. Και ενώ ακόμα σε αφήνουν άναυδο οι "θεόχτιστες", οι "κυκλώπειες" κατασκευές της ξερολιθιάς ή οι αναλημματικοί τοίχοι στις πεζούλες και τα πρανή των λόφων που μάς άφησαν οι αιώνες, είμαστε έτοιμοι να τις ξεκοιλιάσουμε - μαζί με τα παραδοσιακά μονοπάτια - για να φτιάξουμε πάρκινγκ και δρόμους που θα αλώσουν και την τελευταία, παρθένα παραλία.
Και το τελευταίο και πλέον αποκαλυπτικό: Οι Κυκλάδες, σύμφωνα με τα τελευταία, επίσημα στοιχεία, η πιο φτωχή περιφέρεια της Ελλάδας! Δηλαδή η Σαντορίνη, η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Τήνος, η Άνδρος, η Σίφνος, η Σέριφος, η Μήλος, η Κίμωλος αλλά ακόμα και τα νησιά της άγονης γραμμής - εξαιρετικά της μόδας σήμερα - ήγουν η Δονούσα ή τα Κουφονήσια είναι τα πιο φτωχά μέρη της πατρίδας μας! Πράγμα που σημαίνει πως εδώ, χωρίς αιδώ, ουδείς ποτέ πληρώνει τους νόμιμους φόρους. Τόσο ξεδιάντροπα, τόσο απροκάλυπτα. Από τη μία λοιπόν έχουμε την κομπραδόρικη επιχειρηματικότητα και από την άλλη πλευρά την πλήρη ασυδοσία. O tempora ω μόρτες που κάνατε την πατρίδα μας Ελλάς Βέγκας!

(δεν βρίσκεται ένας" γενναίος " να με μηνύσει;)








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου