Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2007

Η Βουλή σαν τσίρκο

Δεν ζούμε στην εποχή της εικόνας αλλά της εξαθλίωσής της. Στην εποχή που η εικόνα-νόημα καταβαραθρώθηκε σε οπτική κραυγή. Και η τηλεδημοκρατία αναγορεύθηκε σε αναγκαίον πολιτικό πραγματισμό. Που σημαίνει πως δεν αποτελεί κίνδυνο για τους θεσμούς ο κ. Καρατζαφέρης και ο θίασος σκιών που τον ακολουθεί, αλλά όλοι όσοι κατέστησαν τον κ. Καρατζαφέρη κρίσιμο παράγοντα του κοινοβουλευτικού μας βίου. Εφόσον η παρακμή έχει αρχίσει από παλιότερα. Ο αρχηγός του ΛΑΟΣ απλώς έμαθε τους (νέους) κανόνες του (αρχαίου) παιγνίου πολύ καλά και ως τηλε-περσόνα απεδείχθη ο επαρκέστερος και ο πιο χαριτωμένος κλόουν από όλους τους τρέχοντες τηλε-πολιτικούς (το ρ. τρέχω από το ουσ. Βέγγος) ή τους αστέρες των τηλε-εφημερίδων.

Είναι ευφυέστερος του κ. Γιακουμάτου, ψυχραιμότερος του κ. Παγκάλου, κυνικότερος του κ. Κύρτσου και ευγλωττότερος του κ. Γιωργάκη. Στο κάτω-κάτω η Βουλή των Ελλήνων χωράει όχι έναν αλλά δέκα καρακαταφερτζήδες όπως χώρεσε ποικίλες Ελενες, Αντζελες, Λιάνες, Μιλεντεμουζούδες, κατσικοτάδε και κουλουροδείνα. Σιγά μην στάξει του γαϊδάρου η ουρά! (Συμβολικώς ομιλώ).


Το πρόβλημα βρίσκεται αλλού. Ο εκχυδαϊσμός και η naivete ενδημούν πλέον σ' όλο το κοινωνικό σώμα γνωστού όντος από πού βρομάει πάντα το ψάρι. Αφού η γενικόλογη τιποτολογία κατέστη η κυρίαρχη ρητορεία των δύο κομμάτων εξουσίας (ξέρετε, αλλαγή, εκσυγχρονισμός, μεταρρύθμιση, όραμα μπλα, μπλα...), τι εμποδίζει τον κάθε Αδωνι ν' ανακατέψει από Δωδεκάθεο έως 17 Νοέμβρη, από αντισημιτισμό έως αντιαμερικανισμό και από Πλάτωνα και Μαρξ έως Χριστόδουλο; Ποιος διαννοούμενος έχει μείνει απροσκύνητος και απούλητος για να καταθέσει σκέψη εκεί που θάλλουν μόνο η μπαλαφάρα και η νεοπλουτίστικη αγραμματοσύνη; Ποιος πολιτικός είναι σε θέση να αναδείξει προσωπικό παράδειγμα και ν' αποσυρθεί δηλώνοντας την αηδία του; (Παρένθεση: Εγώ ανέκαθεν εκτιμούσα τον Σπήλιο και το έγραφα. Καταλαβαίνετε τώρα γιατί).


Κάποτε τα έδρανα του Κοινοβουλίου κοσμούσαν προσωπικότητες σαν τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο, τον Ηλία Ηλιού ή τον Λεωνίδα Κύρκο. Σήμερα είναι έτοιμοι να καταπλεύσουν ποικίλοι βαΐτσηδες, ψιψινάκηδες κι όλο το τηλε-σούργελο που διασκεδάζει ένα κοινό αντίστοιχης παιδείας και αισθητικής. Είναι κι αυτό ένα από τα στοιχεία της τηλε-δημοκρατίας. Οταν εξουθενώνεις την κρίσιμη πολιτική μάζα βομβαρδίζοντάς την με kitsch, είναι αφελές μετά να της ζητάς ορθοφροσύνη. Αφήστε που ο κόσμος θα ψηφίσει ΛΑΟΣ και για χαβαλέ -ιδιαίτερα οι νέοι που όντας παντελώς αποκλεισμένοι δεν έχουν τίποτε να χάσουν- και για να πονέσει όσους τον κατέστησαν πολιτική πελατεία και μετά τον εξηπάτησαν. Πρωτόγονα ανακλαστικά σ' ένα ανθρώπινο τοπίο που χαρακτηρίζεται από ιδεολογική σύγχυση και γλωσσική αναπηρία. Οσοι χάζευαν τις φωτιές με φραπέδες ή συμμετείχαν σε κομματικά γλέντια, αποτελούν, φευ, τον κυρίαρχο λαό και τους δυνάμει, υποστηρικτές του άλλου «λαού» ο οποίος ομνύει στα πάντα· και στον φαντασιακό περιούσιο λαό και στη λαοκρατία. Βλέπετε, δεν θα δώσει λόγο σε κανέναν. (Εκτός κι αν ο κ. Τέρενς αναλάβει την τελευταία στιγμή τις ευθύνες του).


Στην εποχή του «Σταρχιδισμού» και των τηλε-σταρ μην περιμένετε καλλιέπεια και κριτική βάσανο. Η Βουλή προετοιμάζεται όπως όπως για να λειτουργήσει σαν τσίρκο και οι υπεύθυνοι γι' αυτό περί άλλα τυρβάζουν. Επειδή η αρρώστια της εξουσίας και η αρχομανία είναι χειρότερες κι απ' τον καρκίνο. Βλέπω με θλίψη πόσο αλλάζει τους ανθρώπους ο, όποιος, θώκος. Πρώην φίλοι και νυν εχθροί που κυκλοφορούν με μαύρες λιμουζίνες και ασφάλεια. Δεν λέω και η Τσιτσιολίνα, η πορνοστάρ, μπήκε στην ιταλική Βουλή κι έπειτα παντρεύτηκε τον νεοπόπ σταρ Τζεφ Κουνς με κουμπάρο τον κ. Δάκη, αν δεν απατώμαι. Η Ιταλία όμως είναι η πατρίδα του Μακιαβέλι, του Αρετίνο και του Φελίνι. Που θα πει ξέρει ν' αυτοσαρκάζεται. Εμείς είμαστε σοβαροφανείς μέσα στον συμπλεγματικό επαρχιωτισμό μας. Που θα πει επιρρεπείς στη βελούδινη παρακμή. Ετσι ο κ. Καρατζαφέρης ετοιμάζεται να γελοιοποιήσει τα συν και τα πλην του αριστερού μας άλλοθι ίσως γιατί, όπως λέει ο Βλάσης Κανιάρης, «ο ΛΑΟΣ δεν ξεχνά τι σημαίνει και Αριστερά».


Σημ. 1.: Κι ο Σαρκοζί επελαύνει αφού διεμβόλισε τους σοσιαλιστές και αφού κάνει σ' εκατό μέρες όσα φοβήθηκε να κάνει ο εντόπιος ομόδοξός του τριάμισι χρόνια.


Σημ. 2.: Η άρνηση της δεσποινίς Αννιταπάνιας να πολιτευτεί, αποδεικνύει πως είναι η συνεπέστερη επαγγελματίας του είδους της.
7 - 02/09/2007
Επελαύνει σε λίγο ο Απόστολος Γιαγιάννος. Με την κορυφαία ζωγραφική καταγγελία της χρονιάς. Αληθινό ράπισμα στο κυρίαρχο δήθεν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου