Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

ΠΡΟΣΩΠΟΓΡΑΦΙΕΣ (2)


Ο κύριος Βενιζέλος


Ο κ. αντιπρόεδρος από όπου πέρασε άφησε διοικητικά συντρίμμια και νομοθετήματα κατά το δοκούν και συμφέρον (της αναθεώρησης του συντάγματος περιλαμβανομένης). Παλινωδίες, αβάντες στον Άνθιμο, παιχνίδια με τους βαρόνους των ΜΜΕ, φιλίες με τον κ Μπατατούδη, «πολιτισμοί των πολιτισμών» και βάλε. “Ο Ευάγγελος είναι ικανός για όλα”, έλεγε ο δάσκαλός του Αριστόβουλος Μάνεσης.

Σήμερα ο κ. Βενιζέλος αφού κατέστρεψε αισθητικά το διασημότερο όνομα της νεοελληνικής πολιτικής ιστορίας παίζοντας το τελευταίο του χαρτί, καταστρέφει το ίδιο ανέμελα την πολιτική του καριέρα νομίζοντας πως σε αυτό το καταστροφικό πόκερ, μπορεί ακόμα να ρεφάρει. Πρόκειται, για το είδος εκείνο, του ανθρώπου που, λόγω οίησης δεν φρονιματίζεται ποτέ, δεν διδάσκεται από τα λάθη του. Ο κ. αντιπρόεδρος έχοντας συνηθίσει σε μια πολιτική πανίδα και έναν κοινωνικό βιότοπο χαμηλού επιπέδου, πίστεψε πως με τακτικισμούς, λεκτικές πιρουέτες και α-πολίτικη σαλάτα θα έκανε με τα κρεμμυδάκια τους ευρωγραφειοκράτες. Η «ευφυΐα» του όμως παίζει μόνο εντός και όχι εκτός -σαν τον Ολυμπιακό- και γι αυτό τους άφησε παγερά αδιάφορους. Το συμπέρασμα είναι απλό, γι αυτό έχει διαφύγει από τους πάντες. Ακόμη και από τον κ. Πρετεντέρη. Τον άνθρωπο που ανακάλυψε τώρα ό, τι εμείς γράφαμε εδώ και είκοσι χρόνια. Βλέπετε, το σύστημα, για να σωθεί, πρέπει να κάνει οδυνηρές αβαρίες. Ο κ Βενιζέλος όπως δεκάδες άλλοι πολιτικοί του συρμού, παίζει απλώς έναν ρόλο: Συγκεκριμένα τον ρόλο του ευφυούς. Όμως ο ηθοποιός που παίζει τον Οθέλος δεν είναι κατ΄ ανάγκην ζηλόφθονος και δεν είναι βέβαια μαύρος! Αυτό που θέλω να πω είναι ότι ο κ. Ευάγγελος δεν είναι ευφυής. Είναι ένας παμπόνηρος στόμφακας. Ένας τακτικιστής που ξέρει να επιβιώνει αλλά ένας αυτοκαταστροφικός Βοναπαρτίσκος χώρις ίχνος συναισθηματικής ευφυίας. Έγραφα λοιπόν πριν από μιάμιση δεκαετία στο ‘Αντί’: «Όποτε βλέπω τον κ. Βενιζέλο στην τηλεόραση, τρομάζω. Με κοιτάει σαν να μου λέει δες πόσο έξυπνος είμαι εγώ και πόσο βλάκας είσαι εσύ. Αυτόματα αλλάζω πανικόβλητος κανάλι…». Τα χρόνια έχουν περάσει αλλά η «μεταφυσική του βλέμματος», που θα λεγε και ο περινούστατος Ράμφος, διδάσκαλος του Γιωργάκη, δηλαδή η ματιά του Βενιζέλου, να μην τον ματιάσω, δεν έχει αλλάξει καθόλου.


ΥΓ.1 Ποιος να το έλεγε πάντως! Κοινοβουλευτική συνταγματική χούντα με Βαγγέλη Πατακό και Γιωργάκη Παπαδόπουλο. Στον 20ο αιώνα πολιτικό κιτς και στον 21ο, πολιτικό μεταμοντέρνο.

ΥΓ.2 Δείτε την προβολή που κάνουν ο ΔΟΛ και το MEGA στο Βενιζέλαρο σωτήρα(;) της παρτίδας. Η τελευταία τους ελπίδα, το τελευταίο του αποκούμπι που πάντως... τρέμει.

ΥΓ.3 Ξέρετε πως είναι στα αγγλικά ο Βενιζέλος; Pretender!

ΥΓ.4 Άσχετο: Δηλαδή η “Ελληνοφρένεια” διαφημίζει το ΚΚΕ από το σταθμό του Χατζηνικολάου; Θα πηδηχτώ από τον Περισσό, σύντροφοι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου