Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Σεμινάριο και ... ΕΜΣΤ!


Kάθε Τρίτη, 8 - 10 μμ. θα διδάσκω στο σεμινάριο " Εισαγωγή στην νεοελληνική τέχνη - ζωγραφική, γλυπτική, χαρακτική" από την Άλωση του 1453 ως σήμερα. Όσοι πιστοί ή και άπιστοι ... στην Ανοιχτή Τέχνη, Ναυάρχου Νικοδήμου 2 και Φιλελλήνων. Τηλέφωνο εγγραφών 2103227188.
Ελπίζω σε 11 μαθήματα να μπορέσω να δώσω ένα πανόραμα της εικαστικής μας δημιουργίας μέσα από τα γενικότερα, αισθητικά συμφραζόμενα των διαφορετικών κινημάτων και εποχών. Δηλαδή την ελληνική τέχνη ως τέχνη ευρωπαϊκή.

ΥΓ. Δράττομαι επίσης της ευκαιρίας να πω ότι θα υποβάλω υποψηφιότητα για την θέση του διευθυντή του ΕΜΣΤ κυρίως γιατί θέλω να υλοποιήσω έτσι την άποψη μου σχετικά με το τι πρέπει να είναι ένα - ελληνικό - μουσείο σύγχρονης τέχνης σήμερα, απαλλαγμένο από τα κυρίαρχα στερεότυπα που κάνουν τόσο προβλέψιμα τα ανάλογα μουσεία διεθνώς. Επειδή εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια να επαναλάβουμε την γνωστή συνταγή αλλά πρέπει να υποστηρίξουμε την ιστορία της σύγχρονης τέχνης στην πατρίδα μας επιμένοντας στο πως και το γιατί οι δημιουργοί μας εντάσσονται στο ευρύτερο, ευρωπαϊκό πλαίσιο. Με ποιες σχέσεις αλλά και ποιες διαφοροποιήσεις.
Έχω πει κι άλλες φορές ότι ένα μουσείο σύγχρονης τέχνης οφείλει να είναι ελκυστικό και ερεθιστικό. Και ότι δεν πρέπει να είναι μονοδιάστατο εξορίζοντας φερ' ειπείν συγκεκριμένες μορφές έκφρασης ως αναχρονιστικές. Υπερασπιζόμενος την ελληνική ιδιαιτερότητα θα συμπεριελάμβανα - ως ενδεικτικό παράδειγμα αναφέρω - τόσο τον Μποστ και τον Αρκά όσο και τον Μπάικα με τον Φαϊτάκη. Σε τρόπον ώστε να λειτουργούν τα εκθέματα του ως παιδαγωγικές προτάσεις ως προς το εγχώριο κοινό και ερεθιστικές μεταφορές ως προς το ξένο. Φαντάζομαι πως για τον τουρίστα το ΕΜΣΤ πρέπει να γίνει η επόμενη στάση μετά το Μουσείο της ακρόπολης. Εξάλλου και ως δρομολόγιο τόν βολεύει.
Τέλος η υποψηφιότητα μου έχει στόχο να θέσει την όποια εμπειρία μου στη διάθεση της πολιτείας μακριά από κομματισμούς ή φατριασμούς αναγνωρίζοντας πως η νυν υπουργός πολιτισμού έκανε για πρώτη φορά πράξη κάτι για το οποίο αγωνίζομαι χρόνια: δηλαδή το να προκηρύσσονται ανοιχτά, αξιοκρατικά και δημοκρατικά οι θέσεις των διευθυντών μουσείων και να μην διορίζονται οι εκλεκτοί των εκάστοτε κυβερνήσεων.
Ίδωμεν!



Φωτογραφίες: 1. Από τα εγκαίνια της έκθεσης Ιστορία - Ειρωνεία που οργανώσαμε με τον Άγγελο Παπαδημητρίου και τον Νεκτάριο Βορρέ στο ομώνυμο Μουσείο .
2 . Ξεναγώντας στην Κίνα με τα ιδιότυπα αγγλικά ή ... με αφορμή τον Ντυσάν ( φωτογραφία Γ. Κατσάγγελος ).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου