Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Μουσεία - Μουσίτσες




Και ολίγα για κάποια μουσεία και μερικές μουσεί-τσες: Ο Κατζουράκης έχει δωρίσει ένα μεγάλο πίνακά του στο ΚΜΣΤ Θεσσαλονίκης. Ήταν φυσικό εν όψει της αναδρομικής του να ζητήσει και ο ίδιος και το μουσείο Μπενάκη το συγκεκριμένο έργο. Ας σημειωθεί ότι η μεταφορά και η ασφάλιση του βάρυναν αποκλειστικά τον ζωγράφο. Τι όμως ζήτησε επιπλέον η αθεόφοβη διευθύντρια, η διορισθείσα, ελέω Ζαχόπουλου, στη Μονή Λαζαριστών; Συνοδό του πίνακα, αεροπορικά εισιτήρια αλε-ρετούρ και διπλή διανυκτέρευση στην Αθήνα! Μα που ζούνε οι άνθρωποι; Μάλλον στη μεγαλειώδη εποχή του Κωνσταντίνου του Μικρού.

Ερώτημα προς κ. Τζαβάρα: Από που αντλεί τέτοιο θράσος η υφισταμένη του; Της έχει ποτέ κανείς μιλήσει για μουσειακή δεοντολογία; Επιτρέπεται να αγνοεί τη δεινή οικονομική κατάσταση του μουσείου Μπενάκη; Συμφωνεί η κ. Κοσκινά, πρόεδρος του ΚΜΣΤ, με τις απαιτήσεις της κ. Τσαρτσάνογλου; Έχουν πάρει χαμπάρι τη κρίση οι “μοναχές” των Λαζαριστών; Για την ιστορία επισημαίνουμε ότι ο Κατζουράκης αρνήθηκε το επιπλέον χαράτσι και ο πίνακας “Υπόκλιση” ΔΕΝ θα εκπροσωπήσει τον Κρατικό Μουσείο Θεσσαλονίκης στη λαμπρή αναδρομική της Πειραιώς. Τι ντροπή για τους ιθύνοντες του. Σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης πάντως τέτοιες συμπεριφορές υφίστανται νομικές κυρώσεις ως κατάχρηση εξουσίας και παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων. Επειδή τα έργα τέχνης δεν επιτρέπεται να θεωρούνται τσιφλίκι κανενός, πολλώ μάλλον κάποιων απνευμάτιστων υπευθύνων μουσείων...
Πικρό συμπέρασμα: Μην δωρίζετε στο κράτος (ειδικά σε αυτό το κράτος της αυθαιρεσίας, της αναξιοκρατίας και των κολλητών).



Μάνος Στεφανίδης

άμισθος επιμελητής της έκθεσης και του καταλόγου Κατζουράκη

2 σχόλια:

  1. Αγαπητέ κ. Στεφανίδη,
    είναι τυχαίο το γεγονός ότι ούτε ο Κατζουράκης εμφανίζεται στη λίστα καλλιτεχνών του ΚΜΣΤ αλλά ούτε η 'Υπόκλιση' υπάρχει ανάμεσα στα έργα της δωρεάς του 1997; Εάν δεν με απατά η μνήμη μου (ου γαρ κλπ κλπ), η 'Υπόκλιση' παρουσιάστηκε στο πλαίσιο των εικαστικών εκδηλώσεων της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας το 1997, στην Αποθήκη 1 στο Λιμάνι και δωρήθηκε με το τέλος της Έκθεσης στην Πολιτιστική Πρωτεύουσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ποιός είναι ο Κατζουράκης; Σιγά τα αίματα κύριε Στεφανίδη, προσπαθείτε να επιβάλετε τους μη επιβαλλόμενους, τους ολιγίστους ως μεγίστους. Ασυγχώρητος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή