Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Μπουκίτσες πολιτιστικής αφασίας

 Είναι φανερό: Απολαμβάνουν και το βιβλίο και τον συγγραφέα και τους παρουσιαστές του.



 
Τρία σε ένα: Το sex appeal, ο στοχασμός και η μαγκιά σε φιλικό πλάνο.


    • Είναι λυπηρό! Νέοι καραγκιόζηδες ξεπέρασαν ακόμη κι αυτόν, τον παλιό, τον Άδωνι ντε, σε καραγκιοζίλα. Τίποτα δεν μένει σταθερό στον τόπο αυτό. Ακόμη κι ο Κούγιας χάθηκε. 
    • Κι είναι ανθρώπινο να διαμαρτύρεται ο Άδωνις στον σταθμό που τον παίρνει στα σοβαρά μια φορά την εβδομάδα, τον ΒΗΜΑ FM, επειδή οι νεοσσοί του είναι πιο ιταμοί από τον ίδιο. Sic transit gloria mundi!
    • Το σοβαρό ΒΗΜΑ FM πρέπει να κάνει πλέον εκπομπή με τον Κασιδιάρη απ' ευθείας. Θα μαζέψει σίγουρα περισσότερες διαφημίσεις αλλά και υλικό για σοβαρή δημοσιογραφία.
    • Συμπέρασμα: Ο κόσμος των ΜΜΕ βρίσκεται στον κόσμο του. Συνεχίζει να τα ξεπουλάει όλα χωρίς να έχει καταλάβει τίποτε.
    • Τελευταίο σύμπτωμα ο Πρετεντέρης, το βιβλίο του "Ψυχρός εμφύλιος" και οι αλήθειες που περιέχει. Γράφει αυτός, ο συστημικός, ο δεξιός βραχίονας του Λαμπράκη και του Ψυχάρη στην πολιτικο-μηντιακή διαπλοκή, όσα και όπως γράφαμε εμείς στο περιθωριακό και πανταχόθεν βαλλόμενο "Αντί" πριν από 30 χρόνια σχεδόν. Λες και εξέλειπαν παντελώς η μνήμη, η κρίση, αλλά και η τσίπα από τον τόπο αυτόν (κι έπειτα τους φταίει ο Τσίπρας). 
    • Θεωρώ τον Πρετεντέρη και ικανότατο επαγγελματία και στυλίστα γραφιά. Τον θεωρώ πολύ πιο ικανό από το πρώην αφεντικό του και πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή (νυν αρθρογράφο του Έθνους). Όμως είναι ο τελευταίος που δικαιούται να διεκδικεί αντικειμενική άποψη ή νηφαλιότητα εφόσον ανέκαθεν λειτούργησε ως βασικός μοχλός κάθε ορατής και αόρατης εξουσίας αυτής της χώρας. Αυτά που γράφει είναι ασήμαντα σχετικά με αυτά που ξέρει και δεν γράφει.
    • Φαντάζομαι πως κανείς δεν θα είχε αντίρρηση σε κάτι τέτοιο: Από την Ντόρα ως τη Δαμανάκη και από τον Μητσοτάκη ως τον Στουρνάρα. Για να μην σου πω ακόμα και τον Βενιζέλο.
    • Θα μου πείτε βέβαια πως τα βάζει με τον Αβραμόπουλο και το τελευταίο του ρουσφέτι ως προς την νεκρανάσταση του γενικού γραμματέα Αποδήμου Ελληνισμού.
    • Σας είπα, ευφυής είναι. Άλλο πράγμα εγώ του αμφισβήτησα. Για το όποιο θα συμφωνούσε ακόμη και η Όλγα (όχι και ποια Όλγα!).
    • Υπάρχει όμως και η συστημική Αριστερά. Αυτό τον καιρό την εκπροσωπεί η ΔΗΜΑΡ, τι απογοήτευση. Όλο το πρόβλημα είναι να βολευτούν κάποιοι δικοί τους σε θέση εξουσίας. Όπως πχ. στην ΕΡΤ οι Μπράμος και Σιαμαντάς. Καμιά καινούρια ιδέα, καμιά ανατροπή. Μόνο μικρομέγαλες πόζες, μικροϊσορροπίες, μικροπαραγοντισμοί. Μικρή Αριστερά τελικά...
    • Οι αρχαίοι το ήξεραν καλά. Ο μόνος τρόπος να εκφράσεις τη τραγωδία είναι να την ... τραγουδήσεις! Ίσως γι αυτό κι εμείς οι νεότεροι γελοιοποιούμε τα πάντα και ξεμπερδεύουμε.
    • Αλλά και τα αστεία ακόμα δεν μπορούμε να τα αντέξουμε και τα αντιμετωπίζουμε, μέσα στη γελοιότητά μας, σαν σοβαρά: Παράδειγμα οι φορτηγατζήδες που ενοχλήθηκαν σφόδρα με την διαφήμιση του γκέι φορτηγατζή. Δεν ξέρω αν το επάγγελμα τους παραμένει ακόμα κλειστό αλλά η ευήθεια τους είναι φανερά ορθάνοιχτη! Θα καταφύγουν, λένε, στα δικαστήρια! Μάλλον δεν είναι μόνο πασόκοι αλλά και οπαδοί του Βενιζέλου. Δεν εξηγείται αλλιώς τόση σοβαροφάνεια και τέτοια έλλειψη επαφής με την πραγματικότητα.
    • Καλέ νταλιγκέι! Πάμε μια βόλτα;
    • Σας το είπα απ' την αρχή: Τίποτε δεν μένει σταθερό σε αυτό τον τόπο...

      5 σχόλια:

      1. Κύριε Στεφανίδη,

        Εσείς δεν το κλείσατε το Αντί αν ενθυμούμαι καλώς;
        Κι έπειτα είστε και σεις "ανισυστημικός";
        Ας γελάσωμεν δυνατώς!
        Χα-χα-χα

        ΑπάντησηΔιαγραφή
        Απαντήσεις
        1. Το "Αντί" έκλεισε από το κυνηγητό του Φρυσίρα δυο χρόνια μετά από την αποχώρησή μου. Επί δέκα περίπου χρόνια κράτησα το "Αντί" ζωντανό γράφοντας το ήμισυ σχεδόν της ύλης του. Κατά τα άλλα, όλοι ένα σύστημα συγκροτούμε. Ακόμη και οι ανώνυμοι.

          Διαγραφή
      2. Μάνο,

        Κακώς δίνεις σημασία σε ανόητους.

        Είναι γνωστό ότι βάλλεσαι από ανάξια υποκείμενα.

        Ζούμε στη χώρα όπου ο μέγιστος φιλόλογος Νάσος Βαγενάς ΔΕΝ βρίσκεται στο Τμήμα Φιλολογίας, όπως κι εσύ ΔΕΝ βρίσκεσαι στο Τμήμα Ιστορίας της Τέχνης. Κούφια η ώρα, μετά από πολλά χρόνια, όταν δεν θα υπάρχεις πια, θα καταλάβουν όλοι ποιος πράγματι ήσουν.

        Συνέχισε τον αγώνα. Αυτά που γράφεις ενοχλούν. Αλλά γι' αυτό σε διαβάζουμε.

        Με εκτίμηση,
        Γ.Λ.



        ΑπάντησηΔιαγραφή
      3. Στο τμήμα Ιστορίας της Τέχνης βρίσκονται ειδικοί ιστορικοί Τέχνης και όχι τηλεοπτικές περσόνες που φλυαρούν ακατάπευστα. Για να διδάσκει θεατρολόγους, εξαιτίας της τηλεοπτικής του πείρας, μια χαρά είναι ο κ. Στεφανίδης. Όχι όμως, δεν μπορεί να εκπαιδεύσει ιστορικούς της Τέχνης σε καμιά περίπτωση.

        ΑπάντησηΔιαγραφή