Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Λουλούδια της Αριστεράς είναι και οι Όρχει...δέες

Βλάσης Κανιάρης, 1969



Ν´ αφήνομαι μέσα στη μνήμη
ένα χαμόγελο, μια κνήμη.  (sic)
Δ. Καψάλης


Προχτές στο "Ακροπόλ" ο Κωνσταντίνος Τσουκαλάς παρουσίασε τον υποψήφιο για την ευρωπαϊκή προεδρία Αλέξη Τσίπρα και την Altra Europa. Ο Τσουκαλάς, ο άλλοτε μυστικοσύμβουλος του Βενιζέλου, ο υμνητής του Σημίτη, ο παχυλά αμειβόμενος της "Πολιτιστικής Ολυμπιάδας", ο εκσυγχρονιστής με το αζημίωτο για τον οποίο το “Αντί” έγραφε εκείνη την περίοδο τα μύρια όσα. Ο Τσουκαλάς εκείνος, τέλος, που το 2003 μετέφερε στον Κανιάρη πως ο τότε υπουργός πολιτισμόυ Βαγγέλης δεν θα παραστεί στην έκθεση στο Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού της Νέας Υόρκης εφόσον ήμουν εγώ ο επιμελητής της! Τέτοια ιταμότητα. Αυτός ο Τσουκαλάς, ο κολωνακιώτης, όχι ο άλλος, ο πληβείος ο συνδικαλιστής του ενός εκατομμυρίου ευρώ εφάπαξ, παρουσίασε τον Τσίπρα.
Ο ίδιος, ο οργανικός διανοούμενος του “Βήματος” που πάντως πρόλαβε να με αποκλείσει από την “Εφημερίδα των Συντακτών” (όπως εξάλλου ο σύντροφος και γείτονάς μου από τα Ταμπούρια Ξυδάκης από τη “Καθημερινή”). Ξέρετε κάτι; Δεν μ'ενοχλεί τόσο που η Αριστερά έχει κοντή μνήμη. Με θλίβει που κάποιοι εκπρόσωποί της έχουν συρρικνωμένους όρχεις. Και ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε τυχοδιώκτη πασόκο.
Τις προάλλες έψαχνα κείμενο μου στην “Αυγή της Κυριακής” - που δε μπήκε – κι έπεσα πάνω σε βαρυσήμαντο άρθρο της Θεοδώρας Τζάκρη! Σύντροφοι, η συνέπεια ήταν κάποτε μια από τις αρετές μας. Και βέβαια καμία κωλοτούμπα δεν δικαιώνεται σε βάθος χρόνου παρά την οποία ευκαιριακή σκοπιμότητα. Η Ιστορία μας περιμένει, όλους στη στροφή του δρόμου. Παραδείγματα, λοιπόν, στάση ζωής, όχι πόζες.

ΥΓ 1 Κι άλλο παράδειγμα κυβίστησης: Όσο βαρύγδουπος ήταν ο δημοσιογράφος Κύρτσος στα διάφορα πάνελ, τόσο αξιοθρήνητος είναι ως υποψήφιος της ΝΔ. “Συμφορά από το πολύ μυαλό” που έγραφε, τότε που ζούσαμε, ο Γριμπογιέντοφ.

ΥΓ 2 Ο Διονύσης Καψάλης, άλλος υπερεκτιμημένος και υπερχρυσωμένος διανοούμενος, θύμωσε και δεν απεδέχθη το Κρατικό Βραβείο Μετάφρασης που του απονεμήθηκε εξ ημισείας με τον σεμνό και ουσιαστικό Συμεών Σταμπουλού, τέως καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας (για την υποδειγματική δουλειά του στον Rielke, τον Hölderlin, τον Novalis και τον Celan). Όταν το Κολωνάκι αλαζονεύεται, εμείς στα Ταμπούρια καγχάζουμε. Και απαγγέλλουμε τους κάτωθι αθάνατους στίχους:

 “Βρισκόμαστε στη Νέα Υόρκη
και ομοιοκαταληκτούν οι όρκοι” .
(Νέο Πλανόδιον, σ.16)



ΥΓ. 3 Επαναλαμβάνουμε: Υπάρχει ένα οιονεί μεταφυσικό λάθος, ένα λογικό χάσμα: Επειδή η ιδεολογία της Αριστεράς ταυτίζεται με την ηθική στάση και το διεκδίκηση ενός καλύτερου και πιο δίκαιου κόσμου και επειδή τέτοια προτάγματα ανέκαθεν γοήτευαν τους ποιητές και τους αλλοπαρμένους, προπαγανδίζεται σκόπιμα η ταύτιση της ηθικής με άπαντα συλλήβδην τα υποκείμενα της Αριστεράς, δηλαδή όλους τους επαγγελματίες αριστερούς. Όπερ άτοπον... Επειδή έχουν και αυτοί τις ίδιες αδυναμίες ή μικρότητες με τα υπόλοιπα ζώα της πολιτικής πανίδας. Θέλω να πω πως δεν αρκεί να δηλώνεις “Αριστερός”, να τσιρίζεις εξαλλότητες ή να εφαρμόζεις το “αριστερόμετρο” σε όποιον ασκεί κριτική στα τρέχοντα πολιτικά πρόσωπα και τις πολιτικές τους αρνούμενος ακόμα και την παραμικρή διαλεκτική σύνθεση. Αριστερός σημαίνει κυρίως γνώση, ανάλυση και παράδειγμα. Ακούει κανείς;

5 σχόλια:

  1. Γι’ αυτό σε λατρεύω !!!!!!!!!!!

    Και επειδή σε λατρεύω μάθε κάτι από τον γεροναυτίλο !

    Υπάρχουν κομμουνιστές (και είναι ) γιατί κατάφεραν-μπόρεσαν να παραμείνουν ιδεαλιστές!!!!
    Υπάρχουν κομμουνιστές ( και δεν είναι )γιατί δεν κατάφεραν δεν μπόρεσαν να γίνουν καπιταλιστές !!!!
    Τέλος υπάρχουν κομμουνιστές ( και δεν θα γίνουν ποτέ ) που είδαν τον κομμουνισμό
    μέσα από παραμορφωτικό καθρέπτη ( τους λένε και αριστερούς και για να έχουν τον κώλο τους καλυμμένο ρίχνουν και κανένα σταυρό )

    Ο πραγματικός φίλος σου
    Παναγής Αντωνόπυλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όχι,δεν ακούνε; Πότε άκουγαν; Θυμάμαι λίγο την ΕΔΑ.Εκεί κάποιοι άκουγαν.Γι αυτό υπήρξε το '60 ,με τον Πολιτισμό του.Στον σύριζα υπάρχουν πολλές συνιστώσες,πολλές απόψεις.Έχει ο κήπος από λογικούς έως δεν ξέρω κι εγώ τι..(αποφεύγω να χαρακτηρίσω,γιατί θα είμαι οξύς...).Ο Σαμαράς θα πήγαινε περπατώντας,μπρος σε τέτοιον σύριζα,αν δεν έδειχνε εμφανώς ότι δουλεύει αποκλειστικώς για τούς Τραπεζίτες και την Εκκλησία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κι εγώ γι αυτό σας λατρεύω κ.Στεφανίδη. Και γιατί λέτε - πέραν όλων των άλλων - πως '' ο ΣΥΡΙΖΑ έτσι γίνεται η κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε τυχοδιώκτη πασόκο''. Και με την εμετική παρουσία του γερο-Γλέζου....μμμπππρρρρ.Κάτι που δε γίνεται αντιληπτό εύκολα, όσο κι αν είναι ηλίου φαεινότερον.
    Πάντως πρόσφατα διάβαζα την περίφημη φράση της Emma Goldman ''Εάν οι εκλογές άλλαζαν τα πράγματα, τότε η εξουσία θα τις χαρακτήριζε παράνομες''. Εύχομαι τα καλύτερα...ακόμη και στους εν υπνώσει, ευρισκόμενους απέναντι του Πρετεντέρη, ιθαγενείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αξίζει να περάσεις μια ζωή, ενώ είσαι μέσα και δίπλα σε τόσα θαύματα, όπως αυτό της τέχνης και της ποίησης, ανιχνεύοντας και ασχολούμενος με τις μικρότητες των μικρών;
    Να είσαι καλά!
    Βασίλης από Κόρινθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλά κέρδη στους γνωστούς άγνωστους...
    Καλόν ύπνο στους υπόλοιπους...

    http://indobserver.blogspot.gr/2015/02/blog-post_53.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή