Συνολικές προβολές σελίδας

Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Επιστολή προς Γ. Μηλιό

Εκτός από ηρωισμούς, ξέρει κανείς τη δουλειά;


Είμαστε περήφανοι για τις δημιουργικές μας ασάφειες.
Γιάνης Βαρουφάκης


Kalos & Klio, Exodus, από τη σειρά "Βίαιο μετάξι"
Πολιτική διαπραγμάτευση ενός συγκλονιστικού υλικού με υψηλά αισθητικά κριτήρια 

Ένα πολιτικό κείμενο που δεν υπακούει στις σκοπιμότητες της συγκυρίας, ούτε καλύπτεται πίσω από βολικά ψεύδη, είναι πάντα κέρδος. Αυτό αποκόμισα από την επιστολή Μηλιού. Από την άλλη, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει και ως εξουσία το μικρό κόμμα που ήταν στα πέτρινα χρόνια. Τόσο από πλευράς προσώπων όσο και από πλευράς ιδεών ή πολιτικής. Η παλιά δημογεροντία του ΣΥΝ (Δραγασάκης, Φλαμπουράρης, Βούτσης, Δρίτσας, Βίτσας, κλπ.), η ΚΝΕ που μεγάλωσε (Λαφαζάνης, Βαλαβάνη, Στρατούλης), οι νηπιογέροντες περί τον Αλέξη (Παππάς, Σακελλαρίδης, Κωνσταντοπούλου) συνεργάζονται με τους πανεπιστημιακούς Σταθάκη, Μπαλτά, Παρασκευόπουλο, Πανούση, Κουράκη, κλπ. για να ασκεί την πολιτική "του" ο εξής ένας: ο Βαρουφάκης, με το ναρκισσισμό, τη νεφελώδη αδολέσχειά του αλλά και την φυσική όχληση που προκαλείται εξ αυτών. Έτσι, η πολιτική εκφυλίζεται σε επικοινωνία, η διαπραγμάτευση σε one man show και τα επιχειρήματα σε simulacres, δηλαδή σε άλλοθι και ομοιώματα για την νομιμοποίηση και τη νομή της εξουσίας. Δηλώνουμε Αριστεροί, πράγμα που μας απαλλάσσει από την υποχρέωση του να είμαστε.
Ο υπερεκτιμημένος κ. Βαρουφάκης κατάφερε μόλις σε δυο εβδομάδες να ακυρώσει ένα ολόκληρο κόμμα, να καταπιεί διαδικασίες και εσωκομματικούς θεσμούς, να λειτουργεί ως l'État c'est moi, μετατρέποντας την πολιτική σε φαντασμαγορία της εξωστρέφειας και του φαίνεσθαι και σε ένα θέατρο στο οποίο ανεβαίνει σταθερά το έργο "Απόψε αυτοσχεδιάζουμε". Ούτε plan A, ούτε plan B, ούτε οικονομικά στοιχεία, ούτε όροι διαπραγμάτευσης, παρά μόνο πόζες που ταιριάζουν σε γιάπηδες και "ρόλοι" αντί επιχειρηματολογίας. "Ετσι είναι, αν έτσι νομίζετε", "Έξι πρόσωπα ζητούν συγγραφέα", και πάνω απ´ όλα "Ερρίκος Δ´" στον οποίο προς θεού μην αποκαλύψετε πως δεν είναι βασιλιάς αλλά απλώς ο τρελός σε ένα παιχνίδι που μοιάζει με σκάκι αλλά δεν είναι. 
Έτσι, συγκρουόμενοι με τους πάντες και εξοργίζοντας ακόμα και τους συμμάχους μας, κερδίσαμε, σαν Αμερικανάκια, ένα καινούριο μνημόνιο, χωρίς όμως τα λεφτά που εξασφάλιζαν παράλληλα οι δεξιές κυβερνήσεις και μετονομάσαμε για τα εγχώρια Αμερικανάκια την Τρόικα σε "Θεσμούς" και τη νέα σύμβαση σε "Γέφυρα". Φιλοδοξούμε μάλιστα να μην τη ψηφίσουμε στο κοινοβούλιο σε μιαν επίδειξη δημοκρατικού αυταρχισμού. Αντί να πούμε  τις δυσάρεστες αλήθειες και να αναλάβουμε το κόστος τους, καλυπτόμαστε -νομίζουμε- πίσω από βολικά επικοινωνιακά ψεύδη. Αυτό όμως δεν είναι Αριστερά. Όπως δεν είναι Αριστερά να καταψηφίζεις τον Δήμα για να υπερψηφίσεις τον Πάκη συγκρουόμενος με το συντριπτικό λαϊκό αίσθημα. Χωρίς μέθοδο, ανάλυση, στρατηγική, ιδεολογία, δεν υπάρχει Αριστερά, υπάρχει απλώς διεκπεραίωση εξουσίας, μικροπολιτική όπως όπως και τακτοποίηση στελεχών. 
Προσωπικά δε μ´ενοχλεί η κυβίστηση, ιδιαίτερα όταν είναι αναπόφευκτη. Μ´ ενοχλούν όμως ο μαξιμαλισμός πριν και η άρνηση της πραγματικότητας μετά. Μ´ ενοχλεί ο υφέρπων λαϊκισμός που κραυγάζει πως "Το ΠΑΣΟΚ είναι δω", μεταλλαγμένο. Δεν μου ταιριάζει επίσης η βάφτιση του κρέατος σε ιχθύ στην οποία προέβαιναν οι καλόγεροι του Μεσαιώνα και που συνεχίζουν ακόμα μερικοί ιερείς του Μεταμοντέρνου. Όπως δεν με κάλυπτε -και αυτό φαίνεται από τα κείμενα μου- ο νέος υποκριτικός διχασμός ανάμεσα σε μνημονιακούς και αντιμνημονιακούς στον οποίο μονόπαντα στηρίχθηκε η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στο δρόμο προς την εξουσία. Το μνημόνιο δεν είναι  ο δαίμονας της ευκολίας μας, αλλά το αναγκαίο κακό που η ίδια η χώρα επέλεξε για να υπερβεί την χρεοκοπία. Και τώρα παίζουμε τους τουρίστες που πέσανε από τον Άρη. Αυτά δεν ειναι σοβαρά πράγματα και το χειρότερο δεν είναι χωρίς κόστος. 

Προβλήματα της χώρας είναι η έλλειψη παραγωγικότητας, η αποβιομηχάνιση, η θηριώδης ανεργία, το αναποτελεσματικό δημόσιο, η υπερσυνταξιοδότηση, η αργομισθία, η έλλειψη επενδύσεων, η κατεδάφιση της παιδείας. Επ´ αυτών περιμένω να ακούσω κάτι αληθινά αριστερό αντί της κριτικής στα πειραματικά σχολεία, της κατεδάφισης οποιουδήποτε μέτρου προωθούσε το Ancient Régime και η προσφυγή, ξανά, και μάλιστα με ιταμό τρόπο, στη "Καλοσύνη των ξένων".   

ΥΓ. 1 Ρε παιδιά, ξέρει κανείς τη δουλειά; Γιατί, φοβάμαι πως από του κυνικούς επαγγελματίες της ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πέσαμε στους κυνικούς ερασιτέχνες του ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Γαμώ τη θεωρία μου γαμώ!

ΥΓ. 2 Πρόεδρε, επαναλαμβάνω, ξέρει κανείς τη δουλειά από τους υπουργούς σου; Με τους θεατρινισμούς και μόνο του Βαρουφάκη δεν μαζεύονται οι φόροι ούτε ενεργοποιούνται οι επενδύσεις. Ένα μήνα μετά, η Αριστερή διακυβέρνηση δεν έχει κάνει τίποτε το αληθινά αριστερό πλην ίσως  των ευρημάτων επικοινωνίας. 

ΥΓ. 3 Τα καμένα αυτοκίνητα και τα σπασμένα μαγαζιά γύρω από το Πολυτεχνείο αποδεικνύουν πως ακόμα κάποιοι θεωρούν το αντικοινωνικό μίσος και τον κομπλεξισμό ως πράξεις επαναστατικές και τον αστυνομικό στη γωνία ως ταξικό εχθρό .Όσο κάποιοι άρρωστοι αναστατώνουν κάθε τρεις και λίγο τη ζωή στο κέντρο, τόσο η δημοκρατία μας θα είναι ανάπηρη και οι Αριστεροί διαχειριστές της απλώς υποκριτές. 

ΥΓ. 4 Τη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κονιορτοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα τη ρίξει μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο πρόεδρος Πάκης απλώς θα θεάται. Όπως τότε με τη Κανέλλη...

ΥΓ. 5 Ο Βαρ. Ούφο έδωσε βαρυσήμαντες συνέντευξεις στους Παπαδάκη-Αυτιά. "Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι."

2 σχόλια:

  1. Μπράβο Μάνο... Συγχαρητήρια για την εξαιρετική περιγραφή μιας οδυνηρής πραγματικότητας με τρόπο λιτό, περιεκτικό και, κυρίως, αριστερό.
    Μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πράγματι καλή περιγραφή αλλά γιατί στηρίζετε κάτι τόσο ψεύτικο εφόσον ξέρετε οτι είναι τέτοιο? Δε θυμάμαι ποτέ ο ΣΥΡΙΖΑ (ΣΥΝ) να είχε σοβαρά επιχειρήματα ή σχέδια για οτιδήποτε.
    Επίσης αναρωτιέμαι... το μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας κατά τη γνώμη σας? Ξέρετε, ο πραγματικά φιλάνθρωπος νοιάζεται και για τους συμπατριώτες του. Όταν κάποιοι διαθέτουν ευαισθησίες αποκλειστικά για τους μετανάστες εις βάρος των συμπατριωτών τους, κάποιο λάκο εχει η φάβα. Και όπως γνωρίζουν και τα νήπια πλέον, αυτοί οι λάκοι κρύβουν λεφτά μέσα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή