Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συνομιλούν με τους μαθητές»


Παύλος Σάμιος, Νεκρή Φύση στην Ακρογιαλιά


Αγαπητοί συναπόφοιτοι και φίλοι του Συνδέσμου. Σας προωθούμε το δελτίο τύπου και την πρόσκληση της εξαιρετικής εκδήλωσης –έκθεσης ζωγραφικής που οργανώνει το Πειραματικό –Πρότυπο Γυμνάσιο της Ιωνιδείου Σχολής με την επιμέλεια του συναπόφοιτου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη και σηματοδοτεί την έναρξη της συνεργασίας του σχολείου μας με την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών

Έκθεση Εικαστικών Τεχνών

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

συνομιλούν με τους μαθητές»

Εγκαίνια: Παρασκευή 30 Μαρτίου, ώρα 19.30

Διάρκεια: Από 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συνομιλούν με τους μαθητές» στο πλαίσιο της έκθεσης εικαστικών τεχνών που οργανώνεται στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς, τηλ: 210-4122.260), με συμμετοχή 36 Καθηγητών της ΑΣΚΤ Αθήνας και Θεσσαλονίκης, σε επιμέλεια του συναπόφοιτου Επίκουρου Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Μάνου Στεφανίδη (αποφ.72).

Τα εγκαίνια της Έκθεσης πραγματοποιούνται την Παρασκευή 30 Μαρτίου 2012 και ώρα 19.30 με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ.

Στα εγκαίνια θα παρευρίσκονται, μεταξύ άλλων, Καθηγητές της ΑΣΚΤ Αθήνας & Θεσσαλονίκης. Ο Επ. Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και επιμελητής της Έκθεσης κ. Μάνος Στεφανίδης θα μιλήσει για τη «συνάντηση της μαχόμενης καλλιτεχνικής δημιουργίας με τη μαχόμενη εκπαίδευση» («ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» ο τίτλος της ομιλίας), η Αν. Καθηγήτρια Διδακτικής της Τέχνης στην ΑΣΚΤ Αθήνας κ. Τιτίκα Σάλλα θα αναπτύξει το θέμα της Αναγκαιότητας της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης σαν στοιχείο ολοκλήρωσης της μορφωτικής διαδικασίας, ενώ ο Διευθυντής του Πρότυπου Πειραματικού Γυμνασίου της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά κ. Μιχάλης Κ. Άνθης θα μιλήσει για τις «ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ».

Στην Έκθεση συμμετέχουν με έργα τους 36 Καθηγητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας και Θεσσαλονίκης (αλφαβητικά):

Αλαβέρας Χρήστος, Αντωνόπουλος Άγγελος, Αρφαράς Μιχάλης, Βλασταράς Βασίλης, Γεωργιλάκης Μάρκος, Γουρζής Γιάννης, Δημητρέας Βαγγέλης, Ζουρούδης Δημήτρης, Καζάζης Γιώργος, Κατζουράκης Κυριάκος, Κούκος Δημήτρης, Κώτσιου Κωνσταντίνα, Μανουσάκης Μιχάλης, Μελανίτης Γιάννης, Μεραμπελιώτης Μανώλης, Μορταράκος Κυριάκος, Ξαγοράρης Ζάφος, Παπαγιάννης Θεόδωρος, Πατρασκίδης Τριαντάφυλλος, Πειρουνίδης Απόστολος, Σακελλίων Δημήτρης, Σάλλα Τιτίκα, Σάμιος Παύλος, Σαντοριναίος Ματθαίος, Σαχίνης Ξενής, Σιάμκουρη Μαγδαληνή, Σκαλτσάς Γιάννης, Σχοινά Μαίρη, Τζάκος Αριστοτέλης, Τρανός Νίκος, Τσαλαματά Βασιλική, Τσώλης Κώστας, Φωκάς Γιάννης, Χαραλάμπους Παναγιώτης, Χαρβαλιάς Γιώργος, Χατζησάββα Ερατώ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ της ΕΚΘΕΣΗΣ

«Οι Δάσκαλοι της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών συνομιλούν με τους μαθητές»

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης

Εγκαίνια: Παρασκευή 30/3/2012 και ώρα 19.30

Χώρος:

Αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά (http://lyk-peir-ionid.att.sch.gr)

Σωτήρος Διός 17, Πειραιάς, τηλ: 210-4122.260, email: iongymn@otenet.gr

Διάρκεια έκθεσης: 30 Μαρτίου έως 8 Απριλίου 2012

Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα – Παρασκευή: 17.30-21.30

Σάββατο: 10-1 μμ. και 17.30-21.30

Κυριακή: 10-1μμ.

Επισκέψεις σχολείων μετά από συνεννόηση.

Είσοδος ελεύθερη

Θα εκδοθεί Κατάλογος της Έκθεσης

Πληροφορίες: Τηλ: 210-4122.260, 6978-415.002.

«ΤΕΧΝΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΕΤΣΙ ΝΟΜΙΖΕΤΕ» (απόσπασμα)

«…Ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ ΚΑΛΕΙΤΑΙ σήμερα περισσότερο από ποτέ, αντί να είναι μοναδικός θεατής στο αλωνάκι του εαυτού του, να γίνεται ο πρωταγωνιστής στο θέατρο του κόσμου· και η τέχνη του να είναι ταξική, δηλαδή εναντίον της ομοιομορφίας ή της προβλέψιμης τάξης και ασφάλειας που «εγγυάται» η όποια εξουσία. Ας κρατήσουν αυτοί τη διακόσμηση, τη «συγκίνηση», την αναπαράσταση και το μελό για τον εαυτό τους. Εμείς θέλουμε το μέλι της επανάστασης και την κίνηση της ανατροπής […] Σήμερα, στη μεγάλη ένταση της κρίσης, η ανάγκη για ουσιαστική και βαθιά, πολυεπίπεδη παιδεία χωρίς εργαλειακές λογικές ή μηχανικές αποστηθίσεις είναι εθνική επιταγή. […] Αν βάλουμε την τέχνη στη ζωή μας -ουσιαστικά κι όχι καιροσκοπικά ή κοσμικά- τότε θα έχουμε εμπλουτίσει την καθημερινότητά μας με μιαν, απροσδόκητη, πηγή ευτυχίας. Μια ευτυχία που μπορεί να περνάει κι από τη χαρμολύπη αλλά που θα εδράζεται σε μια μεγάλη αλήθεια. Πως η έκφραση είναι σημαντικό δικαίωμα όλων και πως όλοι έχουμε δικαίωμα και στην έκφραση και στη δημιουργία… Αυτό είναι το βαθύτερο κέρδος κάθε, μα κάθε ουσιαστικής παιδείας… Μάνος Στεφανίδης.

«Η μόνη αμαρτία είναι η ασχήμια… Γι’ αυτό πιστεύω ότι η τέχνη είναι πολύ σημαντικότερη και από τα οικονομικά και από τη φιλοσοφία. Είναι το άμεσο μέτρο του πνευματικού οράματος του ανθρώπου» (Herbert Read, The Meaning of Art, 1931)

«Οι γιγάντιες καταστροφές που μας απειλούν δεν είναι στοιχειώδη συμβάντα φυσικού ή βιολογικού είδους, αλλά ψυχικά γεγονότα. Απειλούμαστε με έναν τρομακτικό τρόπο από πολέμους και επαναστάσεις που δεν είναι τίποτε άλλο από επιδημίες της ψυχής… Το μυστικό [όπλο] όλων των συλλογικών μας ασθενειών είναι ο καθορισμός της καταστολής της αυθόρμητης δημιουργικής ικανότητας του ατόμου… Η καταστροφικότητα είναι το αποτέλεσμα της ζωής που δεν έχει ζήσει!»

(Herbert Read, Education through art 1943)

«Ας είναι οι καλλιτέχνες μας αυτοί που έχουν το χάρισμα να διακρίνουν την αληθινή φύση της ομορφιάς και της χάρης.και τότε οι νέοι μας θα διαμένουν σε τόπο υγιή εν μέσω ωραίων εικόνων και ήχων και θα αισθάνονται το καλό στο κάθε τι» (Πλάτων, Πολιτεία Γ΄, 401d)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου