Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Art Athina 2015

Kalos & Klio, Exodus, Violent Silk

 Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

 19.00-20.30 

«Η Τέχνη στην Ελλάδα της Κρίσης» 

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης σε συνδιοργάνωση και με συντονίστρια δημοσιογράφο του Τhe Toc. 

Συμμετέχουν:
κ. Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Συλλέκτης
κ. Πάνος Χαραλάμπους, Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
κ. Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
κ. Παντελής Αραπίνης, ΑΔ Γκάλερι
κ. Κώστας Βαρώτσος, Εικαστικός, Καθηγητής
Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης


ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΥΣ ΤΟΙΧΟΥΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΚΑΙ TΗ ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ 

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης


Εγκαίνια: Παρασκευή 5/6, 19.00 μμ

Ποια είναι η ζωγραφική μετά την ζωγραφική;
Κυρίως είναι η τέχνη του δρόμου, τα graffiti, η μνημειώδης καταγραφή του απαγορευμένου και του εφήμερου, δηλαδή το αίτημα για μια τέχνη εκτός των κατεστημένων θεσμών.
Έξω από το τελάρο η ζωή δεν είναι πάντα ωραία, η διαφυγή αυτή όμως είναι αναγκαία για να προκύψει το καινούργιο.
Θυμηθείτε τον Βλάση Κανιάρη (1928-2011) πρωτοπόρο απολογητή των τοίχων της Αθήνας και της καθημερινής γλυκόπικρης ιστορίας τους αλλά και πρόδρομο των εκατοντάδων(!) street artists του σήμερα.
Αυτοί που στα όρια του νόμου και των θεσμών, συχνά κυνηγημένοι ή απαξιωμένοι δημιουργούν μια ιδιότυπη εικαστική αναγέννηση σε ένα τόπο και μια εποχή βαθιάς κρίσης. Κρίση που είναι και πολιτιστική και ιδεολογική.
Η Art-Athina και φέτος επανέρχεται με ένα αφιέρωμά της στους γκραφιτάδες της Αθήνας, στις «ταγκιές» αλλά και στις μεγάλες αφηγηματικές συνθέσεις τους, τιμώντας μια τέχνη ανώνυμη αλλά όχι χωρίς συγκεκριμένους δημιουργούς και αμφισβητούμενη αλλά όχι εκτός ιστορίας.
Το εντυπωσιακό project που παρουσιάζεται στην Art-Athina 2015 υπογράφουν ο Μανώλης Αναστασάκος, o Βασίλης Γρυπάρης (Billy Gee) και Alex Martinez. Θέμα του η Δημιουργία του Αδάμ από τη Cappella Sixtina αλλά με όλα τα αμφιλεγόμενα που μπορεί να έχουν οι δάκτυλοι, τα δάχτυλα, οι δακτυλικές χειρονομίες στην ανθρώπινη μοίρα.
Μ.Σ.

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΚΑΛΕΡΙ: ΤΗΝ ΩΡΑ 

Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης

"ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ" - ΜΝΗΜΗ ΑΣΑΝΤΟΥΡ ΜΠΑΧΑΡΙΑΝ (1924-1990) 

Με την συμμετοχή του Δημήτρη Αληθεινού

Κυριακή 7/6, 19.00 μμ, κεντρικό χώρο ομιλιών

Ο χώρος τέχνης και πολιτισμού ΩΡΑ στην οδό Ξενοφώντος 7 έγραψε την δική του ιδιαίτερη ιστορία στη σύγχρονη μας τέχνη, κυρίως όμως λειτούργησε σαν κιβωτός καλλιτεχνικής αντίστασης στη περίοδο της Δικτατορίας.
Ψυχή της ΩΡΑΣ ήταν το “αρμενάκι” της Αντίστασης, του ΕΑΜ και των φυλακών Αβέρωφ, ο ζωγράφος, χαράκτης και κατά περίσταση εκδότης Ασαντούρ Μπαχαριάν, ένας παθιασμένος άνθρωπος που αφιέρωσε τη ζωή του στη τέχνη και την κοινωνικο-πολιτική χειραφέτηση.
Από τους χώρους της ΩΡΑΣ πέρασαν αβαγκαρντιστές δημιουργοί όπως ο Σταύρος Ιωάννου, ο Ηλίας Δεκουλάκος, ο Δημήτρης Αληθεινός, ο Κυριάκος Κατζουράκης, ο Λάκης Πατρασκίδης, ο Μάκης Θεοφυλακτόπουλος κ.α αλλά και οι νεότεροι που επρόκειτο να πρωταγωνιστήσουν στο γύρισμα του αιώνα όπως ο Εδουάρδος Σακαγιάν, ο Μιχάλης Μανουσάκης, ο Κώστας Παπανικολάου, η Μαριλίτσα Βλαχάκη κ.α.
Θυμάμαι ακόμη το πολυθέαμα αφιέρωμα στον Μποστ που διοργανώθηκε το 1984 αλλά και τις  μοναδικές παραστάσεις του Διαμαντή Διαμαντόπουλου. Τέλος, αξέχαστο θα μείνει το “Χρονικό”, πολύτιμη ετήσια έκδοση καταγραφής, κριτικών και ιστορικής μνήμης.
Μ.Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου