Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Βερολίνο - τελευταία βόλτα

Denken ist Form
Joseph Beuys 

Σάββατο 30/5, μεσημέρι και Berlinische Galerie. Το ενδιαφέρον των φοιτητών και λοιπών ακροατών συγκινητικό. Βλέπουμε μια εξαιρετική έκθεση αρχιτεκτονικής και μια άθλια ζωγραφικής η οποία μάλιστα απέσπασε το πρώτο βραβείο (Bernhard Martin Fred-Thieler-Preis für Malerei 2015). 

Το φεγγάρι πάνω από τη Φιλαρμονική του Σαρούν!


Hamburgerbahnhof: Είδα πολλές -βαρετές- εκθέσεις σχεδόν παντού με μιαν αντίληψη accumulation, δηλαδή "απλώνω τα πράγματά μου στο χώρο" ή το γιουσουρούμ του καλλιτέχνη.



Σταθμός U-Bahn του Πανεπιστημίου


Berlinische Galerie







Επιστροφή στην παλιά βιβλιοθήκη του FU για μια τελευταία συνάντηση και το αποχαιρετιστήριο πάρτι. Άψογοι χώροι, γεμάτοι από ερευνητές, ήρεμη ακαδημαϊκή ατμόσφαιρα που προδιαθέτει για αληθινές σπουδές, αληθινή έρευνα, πραγματική επιστημονική πρωτοπορία. Μακριά από τραμπουκισμούς που εκλαμβάνονται ως επανάσταση, κουρελαρία που αυτοσυστήνεται ως αισθητική άποψη και αγραμματοσύνη που υποδύεται την προοδευτικότητα. Το ελληνικό πανεπιστήμιο, στο επιθανάτιο ρόγχο του, αντί να ομφαλοσκοπεί αδιέξοδα θα μπορούσε να κοιτάξει λίγο πιο έξω και να αντλήσει πρότυπα. Η συμμετοχή των φοιτητών μου στο FU είναι εντυπωσιακή. Μακάρι να συνέβαινε το ίδιο και στην Αθήνα. Εδώ όμως η γενική διάλυση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. 




 


Σας ευχαριστώ όλους από καρδιάς. Και βέβαια θα ξανάρθω γιατί συνειδητοποίησα πάλι τι είναι, τι πρέπει να είναι, τι σημαίνει πανεπιστήμιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου