Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009

Να τα πούμε;

Καλή χρονιά φίλτατοι! Ο θεός μαζί σας! Πήγατε και φέτος Ελβετία στο σαλέ σας; Εγώ όχι! Γιατί μπορεί να έχει πολλές λίμνες η χώρα των Άλπεων, Βιστωνίδα όμως δεν διαθέτει. Εκεί δηλαδή που το νεράκι του Θεού γίνεται χρυσάφι για τον Πάπιστα. Αυτά βλέπει ο Πάπας και ζηλεύει. Τώρα που το σκέφτομαι, με φτιάχνει ο συνδυασμός καπιταλισμού, χριστιανισμού, εκκλησίας και μεγαλοπαραγόντων της πολιτικής και οικονομικής ζωής. Όσο πιο μεγαλοκαρχαρίας είναι τινάς –που θάλεγε κι ο Τσιφόρος –,τόσο και λαμπρότερο οφίκιο διαθέτει σε Πατριαρχείο. Έτσι είναι αυτά. Ο Ύψιστος μοιράζει και τα πλούτη και τη φτώχεια. Ας προσέχατε οι νεόφτωχοι. Οι νέοκοτζαμπάσηδες πάλι αφού εξασφάλισαν τις επαύλεις και τα φιλέτα επί γης, φρόντισαν να κλείσουν και τα καλύτερα οικόπεδα του Παραδείσου. Με θέα απευθείας στα γένια του Αγ. Πέτρου. Όσο για τη κυβέρνηση μας, όποιος έχει τα γένια, έχει και τα χτένια. Εκτός κι αν Καραμανλής-Ρουσόπουλος δεν είχαν ακούσει τίποτε για τις φιλοδοξίες του Εφραίμ. Και ότι ο τελευταίος μπαινόβγαινε στου Μαξίμου για να εξομολογήσει τους γορίλες του πρωθυπουργού. Οπότε δεν είναι μόνο πολιτικά ένοχοι αλλά και ηλίθιοι. Όχι οι γορίλες, οι άλλοι.
Εγώ πάντως αν ήμουν εισαγγελέας θα έψαχνα το πολιτικό χρήμα που παρήγαγε το Βατοπέδιο στα ταμεία κομμάτων που ενεπλάκησαν σ’ αυτό. Εκεί δηλαδή που κατετέθη και το κατιτίς της Siemens. Νοικοκυρεμένα πράγματα εφόσον οι Έλληνες είμεθα λαός θρησκευόμενος και ευλαβής. Όποτε ανεβο-κατεβαίνω τη Συγγρού το διαπιστώνω. Από τα δεκάδες στριπτιζάδικα-κωλάδικα που διαφημίζονται εκεί. Αλλά και από τα αντίστοιχα μπουζουκομάγαζα με τις εκατοντάδες μπουζουκόφατσες στις κολώνες ένθεν κακείθεν. Της λεωφόρου του Μαλάκα. Αλλά και της γελοιότητας κράτους και πολιτών. Όλων ημών δηλαδή που ανεχόμαστε αυτή την οπτική ξεφτίλα, αυτή τη χυδαία ρύπανση και το θεωρούμε σχεδόν φυσικό και αναπότρεπτο. Θα μου πείτε: αυτό σε μάρανε; Η συστηματική καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος , η μετατροπή ενός προστατευμένου βιότοπου σε οικόπεδα off shore εταιρειών με κρατική μάλιστα βούλα δεν σ’ ενοχλεί; Σωστό κι αυτό. Όμως η μετατροπή του αστικού τοπίου σε φυσικό και συμβολικό σκουπιδότοπο είναι ένα θέμα κατ’ εξοχήν πολιτικό και συχνά μη αναστρέψιμο. Ίσως γι’ αυτό η ευχή «και του χρόνου» να ηχεί σήμερα δραματικά δυσοίωνη. Κατά τα άλλα χρόνια πολλά!

5 σχόλια:

  1. Μπράβο Μάνο. Πολύ ωραία τα λες.
    Αλήθεια, παίζεις ακόμα τένις εκεί στο Ρούφ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ...Η περίπτωση του διαβόητου Πολυκάρπου, επισκόπου Λαρίσης το 1814, ήταν τόσο ακραία [τόσο αχόρταγος άρπαξ ήταν, δηλαδή] που ανάγκασε τον Βελή πασά να διαμαρτυρηθεί στον πατριάρχη Κύριλλο για τα όσα έκανε αυτός "βιάζοντας τον κόσμο με αφορισμούς, βούλλωμα εκκλησιών, και άλλα παρόμοια, τα οποία ποτέ κανένας δεν έκαμεν έως τώρα, όχι μητροπολίτης, παρά και τύραννος". ... "ότι εγώ που είμαι βεζύρης και βαλής αυτής της επαρχίας εις όλο το σαντζάκι του μανουπίου μου, μού γεμίζει όλος ο κουδουμιές όπου παίρνω έως διακόσια πουγγεία μόνον, και εις τον αυτόν καιρόν ένας καλόγηρος να παίρνη από μίαν του επαρχίαν οκτακόσια και χίλια πουγγεία".

    Η απάντηση του πατριάρχη δείχνει ... ότι τον απασχολούσε περισσότερο να κατευνάσει τον Βελή πασά ... παρά να εξετάσει αν η συμπεριφορά του επισκόπου ήταν δίκαιη ή άδικη.: "επροξενήθησαν και προξενούνται ίσως χάλια πολλά βάρη ... αλλά δεν είναι στοχάζομαι από την κακή προαίρεσιν του Πολυκάρπου, αλλά προήλθον και προέρχονται από τας δεινάς περιστάσεις του καιρού. ... Αυτά λοιπόν [οι περιστάσεις] τον ηνάγκασαν ίσως να στενοχωρήσει λίγο τους πτωχούς ραγιάδες δια να ημπορέσει να ελαφρωθεί από το ίδιον χρέος, το οποίον και ακόμη δεν το κατόρθωσε
    [έπεται συνέχεια, δηλαδή]

    αντιγράφω από τις "απαρχές της συγκρότησης σύγχρονου ελληνικού κράτους στην Ελλάδα" του Νικηφόρου Διαμαντούρου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. K.Mano euhes polles gia mia kaliteri hronia!
    maria karachristou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. 1. Epikairos o Kaniaris! Texni Politikh.
    2. THA GRAFTHTE FACEBOOK?
    3. Tha m.episkefthte? - exw tin periergreia....ti tha mou peite!!!
    4. Sas exw k ena dwro - ena pantheon 20 hronia prin! to vrika htes!!!
    Sas filw - Me ektimish mk

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γειά σας αγαπητέ Μάνο Στεφανίδη σας έυχομαι καλή πνευματική χρονιά.

    Είμαι λάτρης του λόγου σας τόσο στην Ελευθεροτυπία όσο και στον Ελεύθερο Τύπο, ΄χαρηκα που είστε μέλος και της blogoσφαιράς.
    Θα σας προτείνω να ρίξετε μια ματιά σε αυτό το κειμενό μου και θα ήθελα το σχόλιο σας.

    http://topaiditisplateias.blogspot.com/2009/01/2009.html

    Να είστε καλά
    Το παιδί της πλατείας απο την Ζάκυνθο

    ΑπάντησηΔιαγραφή