Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2022

Βασίλης Καλογηράτος

Ο κορυφαίος Έλληνας συλλέκτης
 με τη διεθνή συλλογή της greek diaspora

Χτες μόλις. Στο σπίτι - μουσείο της Ελληνικής Διασποράς που έχει σχεδιάσει και πραγματοποιήσει ο κορυφαίος όσο και αθόρυβος συλλέκτης της πατρίδας μας Βασίλης Καλογηράτος. Με εκατοντάδες έργα μουσειακών προδιαγραφών και πλούσιο αρχείο. Πίσω από το πανεπιστήμιο της Πάτρας, στο άνω Καστρίτσι. 

Έργο του Hadzi, το αδελφάκι του βρίσκεται στο MIT της ΜασαχουσέτηςΤίτλος του Κυκλαδικός Κούρος. 

Επίσης ιστορικά έργα του Φασιανού από την γκαλερί Faccetti, τουTsingos, του Ακριθάκη, του Σπυρόπουλου, των Κανιάρη, Κεσσανλή, του Peter Voulkos (γλυπτά, κεραμικά, ζωγραφική), του Filolaos, του Koulentianos, του Dimitri Hadzi (τεράστιο όνομα στην γλυπτική των ΗΠΑ τις οποίες εκπροσώπησε στην Μπιενάλε Βενετίας του 1962), Bouteas 
(με την εγκατάσταση που παρουσίασα ως εθνικός εκπροσώπος στην Μπιενάλε Βενετίας του 1990), Kounellis, Γιώργος Λάππας, Jean Xeron. Με εκατοντάδες (!) έργα των Theodoros Stamos από το 1940 ακόμη, Chryssa από το '50), Michael Lekakis (ο μόνος γλύπτης της γνωστής ομάδας των Αμερικανών εξπρεσιονιστών). Επιπλέον Xios (Χίος), Constant, Nassos Daphnis, Αριστόδημος Καλδής, Πολύγνωτος Βαγής, Takis κλπ. Μοναδικά παρουσιασμένα. Απίστευτη εμπειρία.


Επαναλαμβάνω: Το σπίτι - μουσείο της Ελληνικής Διασποράς λίγο έξω από την Πάτρα. Μοναδικό επίτευγμα. Εθνική προσφορά. Η Ελλάδα ως κοσμοπολίτικο κέντρο. Πιο συγκεκριμένα: Οι αίθουσες των Μ. Λεκάκη (το έργο που δείχνω),Τάκι, Στάμου, Χρύσας, Χίου, Δάφνη (εμπρός του ο συλλέκτης Βασίλης Καλογηράτος), Βούλκος του 1952 (!), Χατζής, Κουλεντιανός κλπ. 
A propos oι εκδόσεις Νίκας ετοιμάζουν δύο βιβλία για τον γλύπτη - ζωγράφο - χαλκοχύτη Μεμά Καλογηράτο και το μουσείο του στα Μαζαρακάτα Κεφαλονιάς και τον Θεόδωρο Στάμο, για τα εκατό χρόνια από τη γέννηση του. 
Στην προηγούμενη φωτογραφία ο χώρος της συλλογής στο Άνω Καστρίτσι Αχαΐας, πίσω από το πανεπιστήμιο της Πάτρας. Στο Ρίο.


ΥΓ. 1 Τα έργα τα αγοράζει από διεθνείς δημοπρασίες, συχνά on line, ενώ έχει κατά καιρούς αποκτήσει έργα από τις διαλυμένες συλλογές Ιόλα, Εμφιεντζόγλου κ.α.


ΥΓ. 2 YΓ. Θυμάμαι τώρα το ογκώδες βιβλίο που είχαμε φτιάξει με την Νάντια Αργυροπούλου και την Μπία Παπαδοπούλου στην Ελληνοαμερικανική Ένωση για την αναδρομική έκθεση του παντελώς άγνωστου, ελληνοαμερικανού Βασίλη Μάρου. Ο Μάρος γεννήθηκε στο Μελίσσι Κορινθίας, μετανάστευσε στην Αμερική το 1913, τη δεκαετία του '20 βρίσκεται στο Παρίσι ως μαθητής του Fernand Léger ενώ αργότερα γίνεται γνωστός και ως ηθοποιός, σκηνοθέτης αλλά και πρωταγωνιστικό μέλος της τροτστικιστικής ομάδας "Σπάρτακος" που ξεσήκωνε την Ελληνική Παροικία στην Δυτική κυρίως Ακτή... (Λεπτομέρεια: έργο του Βασίλη Μάρου δεν διαθέτει η Εθνική Πινακοθήκη ή τα μουσεία σύγχρονης τέχνης της χώρας αλλά μόνο η δημοτική πινακοθήκη Αλίμου μέσω του ρέκτη δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη. Πρόκειται για τον γνωστό αιρετό άρχοντα τον οποίον έχουν κυνηγήσει όλες, ΟΛΕΣ, οι κρατικές υπηρεσίες επειδή προσπαθεί να στήσει μία πινακοθήκη στο δήμο του!)

 Απίστευτες ιστορίες της ελληνικής διασποράς, απίστευτη εποχή, απίστευτο δυναμικό μιας ελληνικής παρουσίας και δράσης που αξίζει να μελετηθεί και να γίνει ευρύτερα γνωστό. Θα μου πείτε πως για τέτοιες έρευνες υπεύθυνα είναι τα υπουργεία Εξωτερικών, Πολιτισμού, Παιδείας... και θα σας απαντήσω με πολλή αγάπη: Καληνύχτα μας και καλό ξημέρωμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου