Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 9 Μαρτίου 2008

Σαν παλιό σινεμά

Δεν της άρεσα της Μπέτυς
γιατί ήμουν τζαναμπέτης

Πέτρος Μαζνώκης από το ποίημα «Ωδή στη Μπεάτα Ασημακοπούλου»

Βλέπω, πια, τηλεόραση μόνο για να διασκεδάσω· με τους τιβί σταρ να μου θυμίζουν όλο και περισσότερο τους πρωταγωνιστές του παλιού ελληνικού κινηματογράφου. Ετσι ο Γιώργος Τράγκας είναι για μένα ένα υβρίδιο ανάμεσα στον Σπύρο Καλογήρου και τον Διονύση Παπαγιαννόπουλο, ενώ ο Κακαουνάκης είναι σαφώς η μετεμψύχωση του Αυλωνίτη σε συνδυασμό με τον Γιάννη Φέρμα. Η Ολγα Τρέμη παραπέμπει στη Μαίρη Χρονοπούλου και στην ταινία «Μια κυρία στα μπουζούκια», ενώ όταν έχει τις μαύρες της είτε λόγω των ανοησιών που πρέπει να υποστηρίζει ή εξαιτίας των μπουζουκιών που έχει γύρω της, φέρνει λίγο σε Κατερίνα Βασιλάκου. Είπα μπουζούκια και σκέφτηκα ότι ο Μανώλης Καψής είναι ένας μετανεωτερικός Ερρίκος Μπριόλας, ενώ ο Πρετεντεράκος θα μπορούσε να είναι ο Ηλιόπουλος στον «Δράκο» ή ο διανοούμενος Κακκαβάς με τα γυαλιά στην ταινία που παίζει τον ποιητή με αντίπαλο τον Βέγγο. Δυστυχώς, όμως, ουδείς τηλεοπτικός ανήρ μπορεί να αντιπαρατεθεί με τον αξεπέραστο Βέγγο. Ακόμη. Η Τατιάνα, πάλι, μου υπενθυμίζει τι ομορφόσογο είμαστε. Εχουμε, λοιπόν, και λέμε: Νίκος Ευαγγελάτος ίσον Βασιλάκης Καΐλας (όταν μεγάλωσε). Γρηγόρης Αρναούτογλου, Βασιλάκης Καΐλας μικρός. Αννα Παναγιωταρέα -ιδιαίτερα όταν φοράει εκείνα τα σταυρωτά σακάκια του αυστριακού ναυάρχου- αβλεπί Ρένα Βλαχοπούλου συν (λίγο) Αννα Παναγιωτοπούλου. (Επίσης, ουδεμία τιβί σταρ μπορεί να φτάσει την Γεωργία Βασιλειάδου. Δυστυχώς. Ή, μάλλον, ευτυχώς!). Γιώργος Λιάγκας, sans voir Αλέκος Τζανετάκος. Είπα «Λιάγκας» θυμήθηκα τον Νίκο Χατζηνικολάου. Τον βρίσκω, λοιπόν, μια και μέση κατάσταση ανάμεσα σε Χρήστο Νέγκα και Ανδρέα Μπάρκουλη (όταν έκανε στροφή στο ποιοτικό). Παραδόξως τον Ανδρέα Μπάρκουλη (πριν κάνει στροφή στο ποιοτικό) θυμίζει κι η Ελλη Στάη. Η Μπήλιω Τσουκαλά μου θυμίζει κάτι ανάμεσα σε Μάρθα Καραγιάννη και Δέσποινα Στυλιανοπούλου, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος παραπέμπει σε Δημήτρη Μπισλάνη. Ο Μάκης είναι, βέβαια, ο αδιαμφισβήτητος Νίκος Ξανθόπουλος με ξανθές ανταύγειες Λάκη Κομνηνού όταν ο τελευταίος πρωταγωνιστούσε στα ελληνικά γουέστερν. Ο Θέμος, πάλι, είναι ο χυμώδης συνδυασμός Γκιωνάκη και Φραγκίσκου Μανέλη (ως προς την άρθρωση), ενώ ο Καμπουράκης είναι ο τηλε-Βουτσάς -όταν διαπράττει γκάφες- και ο Γιώργος Παπαζήσης - όταν λέει αστεία. Ο Οικονομέας ασφαλώς είναι ο Στέφανος Ληναίος στη ταινία που κάνει τον φιλομαθή αστυφύλακα, ενώ η Μάρω Ζαχαρέα είναι η Βουγιουκλάκη στο φιλμ «Η Μαρία της σιωπής» (Σκηνοθεσία: αδελφός Βουγιουκλάκης, σύζυγος Θοδωρής). Ο Ρουσόπουλος, πάλι, μου θυμίζει τον Χάρρυ Κλυνν στην ταινία τα «100 καναρίνια» ή τον Γιώργο Κωνσταντίνου στο «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα» του Τζαβέλα. Η Ρίκα Βαγιάνη σαφώς Μπεάτα Ασημακοπούλου λόγω στιλ.

Η Ελένη Μενεγάκη παραπέμπει σε Ελένη Ερήμου, ενώ μια ψηλή ξανθιά στον Alpha που παίζει αναπληρωματική -guest star- είναι τόσο χαρούμενη όταν εμφανίζεται ώστε μπορεί να ανακοινώνει πυρηνικό πόλεμο με ένα χαμόγελο ώς τ' αφτιά. Αυτή μου θυμίζει τη Χλόη Λιάσκου όταν παίζει την ψηλή και άχαρη χαζή. Είπα «αφτιά» και θυμήθηκα τον Γιώργο Αυτιά, τον ευτυχή συνδυασμό Νίκου Ρίζου και Κώστα Χατζηχρήστου. Τέρενς Κουίκ ίσον Δημήτρης Καλλιβωκάς ή Γιώργος Τσιτσόπουλος όταν λέει τη μοναδική ατάκα «Εφαγα πολύ πεπόνι». Ο Γιώργος Παπαδάκης είναι το γκανιάν για τον ρόλο του Λάμπρου Κωνσταντάρα αν δεν υποδυθεί τον Μίμη Φωτόπουλο. Το κορίτσι δίπλα του είναι η Σοφία Ρούμπου που έπαιξε την κωφάλαλη στην ταινία «Το κορίτσι της καμπίνας 13». Μάρθα Βούρτση η Αννα Δρούζα και Γιώργος Πάντζας ο Ακης Παυλόπουλος. Τώρα που το ξανασκέφτομαι ο Μανώλης Καψής μπορεί να είναι Ανδρέας Ντούζος, ενώ η Ελλη Στάη, λόγω σεξαπίλ, Ζωή Λάσκαρη. Ο Λευτέρης Παπαδόπουλος μου θυμίζει λίγο Λαυρέντη Διανέλο και λίγο Νότη Περιγιάλη. Ενώ ο Σπύρος Παπαδόπουλος δεν μου θυμίζει πια τίποτε. Τέλος ο Λαζόπουλος είναι ένα πολύχρωμο pastische από Χατζηχρήστο, Χορν, Λαμπέτη, Μαρίνο, Γιάννη Ξανθούλη και -όταν τραγουδάει - Γιάννη Μπέζο. Ξέχασα κανέναν; Δεν πειράζει καθόλου!

ΥΓ. 1: Λέω στην Αριάδνη αργά «Γκαρρρ - γκάααα- νναςςςς» και το βρέφος δακρύζει από τα γέλια.

ΥΓ. 2: Τον Κώστα Σημίτη τον ξεχάσαμε αφού έφυγε από του Μαξίμου. Τον Κώστα Καραμανλή θα τον ξεχάσουμε ενώ θα βρίσκεται ακόμη εκεί.

ΥΓ. 3: Τώρα που πέρασε αρκετός καιρός μπορούμε πιο ψύχραιμα να πούμε ότι το τετραήμερο πένθος και η τηλε-ταφή με τιμές αρχηγού κράτους του Χριστόδουλου ήταν μια πολιτική επιλογή της δεξιάς, η οποία εξέπεμπε έτσι τον πιο χαρισματικό εκπρόσωπό της. Ομως και τα πλήθη που συνέρρεαν στο ψύχος για να προσκυνήσουν το λείψανο ή εκείνα τα 3 εκατομμύρια που υπέγραψαν για τις ταυτότητες επίσης κάτι σημαίνουν. Εκτός κι αν στις δημοκρατίες οι πλειοψηφίες -αλλά και οι μειοψηφίες- είναι απλώς πιόνια του πολιτικού μάρκετινγκ.

ΥΓ. 4: Επίσης, οι «προοδευτικοί» που την έπεσαν με «αντιδιαδήλωση» στη διαδήλωση των «φασιστών». Τα εισαγωγικά τα θεωρώ αναγκαία γιατί καμία εκδήλωση βίας, σωματικής ή ιδεολογικής, δεν μπορεί να διεκδικεί θετικό πρόσημο. Και κανείς «προοδευτικός» δεν δικαιούται να απαγορεύσει σε κάποιον να εκφράσει την, έστω, «αντιδραστική» του άποψη.

ΥΓ. 5: Κι ας τελειώνουμε κάποτε από την χυδαία κακόγουστη κατάληψη - και δήωση - των Προπυλαίων κάθε τρεις και λίγο. Ας κάνουν την «επανάστασή» τους οι «εξεγερμένοι» λίγο πιο πέρα.


Σπύρος Χειμωνάκης, 1996 (Απ' τη σειρά - αφιέρωμα στο ελληνικό σινεμά).


7 - 09/03/2008

7 σχόλια:

  1. Ασχολείσαι,όμως, μαζί τους και αυτό καταγράφεται στα στατιστικά που διαβάζουν οι επιχειρηματίες ( καναλάρχες ) πριν κάνουν την επόμενη επένδυση.
    Δε νομίζεις πως η αδιαφορία είναι το καλύτερο νόμισμα με το οποίο πρέπει να πληρωθεί η χαμηλού επιπέδου ενημέρωση που μας προσφέρουν.
    Εξάλλου πολύ μικρό λόγο έχουν στην επιλογή της είδησης αφού από πίσω τους υπάρχει ο επιχειρηματίας που πληρώνει και επόμενο είναι αυτός να "στρώνει" το παιχνίδι.
    Κάτι μου λέει πως θα πρέπει να έχεις δει την ταινία " Το δίκτυο" με πρωταγωνιστή τον Πήτερ Φίντς.
    Τέτοιος ήρωας δεν είναι εύκολο να κατέβει από την οθόνη και να ζήσει ανάμεσά μας.
    Κάνω λάθος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα σημαντικά αργούμε να τα ανακαλύψουμε, δεν κραυγάζουν με αντιλάλους, έρχεται μόνη της η ώρα που εκείνος που θέλει, συναντά εκείνο που του πρέπει.

    Διάβασα αρκετά κείμενα σου. Ολα είσαι εσύ, μα μερικά είναι ανεκτίμητα.

    Την ταπεινή μου καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εξαιρετικά εμπνευσμένο και καιριο...Μπράβο σας...
    ριτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βερνάρδε,
    σωστά μάντεψες, έχω δει τη ταινία. Πιστεύω στη γελοιοποίηση παρ όλα αυτά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μόνο με την συνεχή κι αδιάκοπη
    γελοιοποίηση αντιμετωπίζονται. Συμφωνώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. από την άλλη,πόσο να γελοιοποιηθούν τα ήδη γελοιοποιημένα?

    καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Meryem Türe (Ria Aniston)

    Επιτέλους μία πρόταση που θα δώσει μία τζούρα αισιοδοξίας για τον καλλιτεχνικό χώρο η επαναφορά της

    "Αδείας ασκήσεως επαγγέλματος ηθοποιού"

    Και μαζί με αυτό θα έπρεπε (Επίσης θέτω μία έγκλιση, Για όσους ηθοποιούς δεν κάνουν να είναι ηθοποιοί, παράδειγμα δεν θα δώσω ξέρετε για ποια λέω (Ε_έ_η Ρ_ν_ο_)
    γιατί με βλέπω στη μπουζού)
    Κι όλα αυτά επειδή θα πάω πάλι Αλήθεια κι αλήθεια θα τσούξει
    Όπως για παράδειγμα ο "κώδικας δεοντολογίας" του Σ.Ε.Η
    Η φιλοσοφία τους από δω και στο εξής συνοψίζεται στην φράση
    "Καθόλου ελεύθερος λόγος, περισσότερος περιορισμός", ο οποίος περιορισμός θα είναι ιδιαίτερα εμφανής,

    Λοιπόν η πρόταση που θέτω είναι εξής μαζί με την επαναφορά της "άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού" αυτόματος, αυτόματος να αφαιρεθούν και ΌΛΑ τα διπλώματα των ηθοποιών που δεν έχουν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος και αυτοί που εκ των υστέρων θα την εισπράξουν
    Οι ηθοποιοί που δεν είναι εντάξει να λέγονται οι ηθοποιοί να τους αφαιρούνται τα διπλώματα που τους έχουν δοθεί υποχθόνια από τις δραματικές σχολές Με σκοπό να καθαρίσει επιτέλους η μάζα των "ηθοποιών"!!! που δυστυχώς για την Ελλάδα μας είναι ανάξιοι εμπιστοσύνης, ήθους,και αρχών που δεν διαθέτουν εκ γενετής.

    Εδώ να σημειωθεί ένα θερμό συγχαρητήρια☆ στην Κυρία Δέσποινα Στυλιανοπούλου που η πρόταση αυτή είναι από μία ηθοποιό των παλιών ελληνικών κινηματογράφων που με τόσο ζήλο, αγάπη και σεβασμό έθεσε Κάτι που έπρεπε να είχε τεθεί από καιρό τώρα μπορεί "το γοργόν και χάριν έχει" αλλά για την παρούσα φάση "κάλλιο αργά παρά ποτέ".

    Με ιδιαίτερη εκτίμηση για όλους
    Ria (Meryem) Anastasiou "Türe"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή