Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2014

Vanitas όπως Βαλτινός




Ας πέσει ο καιρός, ας τελειώνουμε...
Μάρκος Αυγέρης, 1973

Σκόρπιες οι ειδήσεις, φύρδην-μίγδην οι πληροφορίες, στάγδην βραδέως η μελαγχολία. Ο τόπος βουλιάζει, το πολιτικό σύστημα περί άλλα τυρβάζει και οι διανοούμενοι, οι σταρ της τέχνης, παραμένουν εγκλωβισμένοι στη ναρκισσιστική ματαιοδοξία τους. Χτες 140 παιδιά έπεσαν νεκρά σε ένα σχολείο στο βόρειο-δυτικό Πακιστάν. Στην περιοχή αυτή, οι Ταλιμπάν έχουν κλείσει πάνω από 2000 σχολεία. Στα καθ´ ημάς το περιοδικό Νέα Ευθύνη , αυτές τις μέρες, κυκλοφόρησε με ένα ακόμα, έχω χάσει τον αριθμό, αφιέρωμα στον άξιο συγγραφέα Θανάση Βαλτινό. Διερωτώμαι: "Δεν κουράστηκε ο πολυβραβευμένος ογδοηκοντούτης ακαδημαϊκός τους εξακολουθητικούς επαίνους του δήμου και των σοφιστών, δεν χόρτασε την ιδιότυπη ηδονή της πνευματικής εξουσίας;" Δεν βαρέθηκε. Δεν χόρτασε! Η σιωπή και το πένθος -κυρίως για τον εξανδραποδισμό των νεότερων γενεών και για τον ευτελισμό της πατρίδας- δεν ταιριάζουν στους επιφανείς των γραμμάτων μας. Το "εγώ" υπερκαλύπτει το "εμείς" όπως ο λιβανωτός των εγκωμίων τον τρόμο της ιστορίας. Τους αρκεί να ακούγεται συνεχώς το όνομά τους έστω και σαν αντίλαλος στο φαράγγι των ιλίγγων. 
Απ´ την άλλη η ανυπαρξία σοβαρού κράτους και θεσμών επέτρεψε τη γρήγορη αντικατάσταση της παλιάς διευθύντριας του ΕΜΣΤ με καινούρια χωρίς πολλά-πολλά, βαρετές διαδικασίες επιλογής κλπ. ώστε λάου-λάου να προχωρήσει σύντομα η λειτουργία του μουσείου. Στα εγκαίνια του θα παρουσιαστεί το διδακτικό happening "ο Θάνατος σου η Ζωή μου". Πρωταγωνιστούν αρχαίος χορός αμαξιδίων και υποκριτές σε ρόλους κανιβάλων. Ο τελευταίος επιζών κανίβαλος κερδίζει. Γίνεται από ταγματάρχης στρατηγός. Όσο για την παλιά διεύθυνση, ας πρόσεχε. Δεν είναι ούτε η ίδια άμοιρη από παιχνιδάκια εξουσίας, φαβοριτισμούς ή αποκλεισμούς. Μόνο που να, εδικαιούτο, μετά από τόσα χρόνια, να ανοίξει πρώτη το μαγαζί. 

ΥΓ.1 Είδες η θεία Όλγα; Πάει παντού. Από συμβούλιο σε συμβούλιο και από κρατική τράπεζα σε ιδιωτική τράπεζα, παρντόν, μουσείο ήθελα να πω. Βλέπετε, αυτά τα δυο μοιάζουν όλο και περισσότερο, τελευταία στον τόπο μας. Και γιατί να μην γινόταν η Όλγα διευθύντρια; Α, η ΝΔ δεν εφαρμόζει αξιοκρατία εσχάτως. 

ΥΓ. 2 Όσο πιο ασήμαντος είναι κανείς σε αυτόν τον τόπο, όσο πιο γονυπετής, τόσο και πιο επιτυχημένος. Εγώ πάλι, με αυτά που γράφω, όχι βραβείο από την Ακαδημία δεν θα δω αλλά και ούτε και πρόσκληση για τα μελλοντικά πάρτι του ΕΜΣΤ. Καλά να πάθω! 

ΥΓ. 3 Αηδία; Αηδία... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου