Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2015

ΚΟΚΚΙΝΟ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

K O K K I N O
Θρύλε Θεέ μου...
ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΥΘΕΑΜΑ


  • Περίληψη της κεντρικής ιδέας
Στους χώρους του Δημοτικού Θεάτρου, στη Δημοτική Πινακοθήκη και στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά θα παρουσιαστεί μια μεγάλη εικαστική έκθεση με πίνακες, γλυπτά, κατασκευές, φωτογραφίες, βίντεο εγκαταστάσεις και θεατρικά περιβάλλοντα με κεντρικό άξονα το κόκκινο χρώμα και την ταύτισή του τόσο με τον ΟΣΦΠ, όσο και με την γενικότερη ιδεολογία και την αισθητική του Πειραιά. Κόκκινο είναι το χρώμα της ζωής αλλά και του αγώνα, της θυσίας αλλά και του θριάμβου, της διαρκούς επανάστασης την οποία δικαιούνται όλοι όσοι πιστεύουν στη μεταφυσική της τέχνης.


Κωστής Γεωργίου, Μουσείο Μπενάκη 2014

  • Κυρίως Θέμα
Θα παρουσιαστούν έργα σαράντα περίπου καλλιτεχνών, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται ιστορικά ονόματα της ελληνικής τέχνης, από τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Γιάννη Γαΐτη, τον Θεόδωρο Στάμο, τον Βλάση Κανιάρη και τον Γιάννη Κουνέλλη έως τους πιο νέους και πιο ρηξικέλευθους όπως είναι ο street artist Μανώλης Αναστασάκος και ο εικαστικός και σκηνοθέτης του σινεμά Άγγελος Σπάρταλης. Με άξονα το ιστορικό Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, η έκθεση έχει ως βασικό στόχο να προσφέρει ένα πολυθέαμα, που με αφορμή τον Ολυμπιακό - ένα αθλητικό σωματείο αλλά και μια ιδέα που είναι ταυτισμένη με το πρώτο λιμάνι της χώρας - θα φέρει το ευρύτερο κοινό σε επαφή τόσο με τη σύγχρονη ελληνική εικαστική πραγματικότητα, όσο και με την μυστηριώδη αλλά υπαρκτή σχέση ανάμεσα στην κινούμενη και τη στατική εικόνα, ανάμεσα στον ιδανικό χώρο της ζωγραφικής και την καθημερινή πραγματικότητα.
Περισσότερο από μια τυπική έκθεση, οι διοργανωτές στοχεύουν σε μια διαδραστική, αμφίδρομη διαδικασία, σε ένα «πανηγύρι» στο οποίο θα συμμετέχουν όλοι οι θεατές και το οποίο θα έχει ως αιχμή του δόρατος της όποιας πολιτιστικής υπέρβασης το αγαπημένο Δημοτικό Θέατρο της πόλης.


  • Περαιτέρω πληροφορίες
Η έκθεση συνδυάζει συγκεκριμένα ιστορικά στοιχεία, όπως π.χ. την ταινία «Στέλλα» του Κακογιάννη σε σκηνικά του Τσαρούχη (ο οποίος με βοηθό τον Βλάση Κανιάρη, διακοσμεί το δωμάτιο της Στέλλας με τις μυθικές πια ελαιογραφίες του, π.χ. το μπούστο του Μίμη Στεφανάκου), με την παρουσίαση πορτραίτων ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού π.χ. του Ελληνογάλλου Υβ Τριαντάφυλλου, που φιλοτέχνησε αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος ο Τσαρούχης, μετά από παραγγελία του τότε προέδρου του ΟΣΦΠ Νίκου Γουλανδρή κ.ο.κ. Η έκθεση δεν είναι τυπικά ιστορική (έχουν προηγηθεί άλλες τέτοιες προσπάθειες), αλλά ευρύτερα «συναισθηματική», λόγω του μύθου του Κόκκινου ως χρώματος του πάθους και του μύθου του Πειραιά ως πόλης- σύμβολου της αντισυμβατικής συμπεριφοράς, αυτό που κάποτε ονομάζαμε μαγκιά, αλλά που τώρα διστάζουμε να χρησιμοποιήσουμε λόγω κατάχρησης του όρου.


  • Οι καλλιτέχνες
Ανάμεσα στους εκθέτες υπάρχουν οι πλέον διακεκριμένοι εκπρόσωποι του τελάρου στη σύγχρονη ελληνική τέχνη, όπως είναι ο εγκατεστημένος στο Βερολίνο ζωγράφος Θράφια (Παναγιώτης Δανιηλόπουλος), ο Πέτρος Ζουμπουλάκης, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης, ο Γιάννης Τζερμιάς, ο Θανάσης Μακρής, η Έλλη Χρυσίδου, ο Στάθης Ανδρουτσάκης, οι Kalos & Klio, ο Γιάννης Φωκάς, η Ελένη Παυλοπούλου, ο Χρυσόστομος, η Μαρία Αναστασίου, ο Γιάννης Αδαμάκης, ο Στάθης Βατανίδης, ο Σωτήρης Αδριανός, ο Γιάννης Ασημακόπουλος, ο γλύπτης και ζωγράφος Κωστής Γεωργίου, οι γλύπτες Σταύρος Διακουμής και ο Άγγελος Παναγιωτίδης, οι Πειραιώτες καλλιτέχνες Ηρακλής Παρχαρίδης και Γκάγκικ Αλτουνιάν, ο φωτογράφος Τάσος Βρεττός που έχει συνθέσει εμπνευσμένα τις προπονήσεις των ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού με το εννοιολογικό στοιχείο της τέχνης, ο αυτοδίδακτος εικαστικός δημιουργός Γιώργος Βορρές, οι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών Θεόδωρος Παπαγιάννης, Γιώργος Λάππας κ.α. Τον χώρο της performance θα εκπροσωπήσουν ο Δημήτρης Αληθεινός, ο Γιάννης Μπουτέας ο Άγγελος Παπαδημητρίου,ο Γιάννης Μετζικώφ, κα.


Θράφια, Bundesbank Deutschland, 2015

  • Επίλογος
Η έκθεση «Κόκκινο» φιλοδοξεί να ενεργοποιήσει τους τρεις πολιτιστικούς πόλους του Πειραιά, δηλαδή το Δημοτικό Θέατρο του Λαζαρίμου, τη Δημοτική Πινακοθήκη του Τσίλλερ και το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά - το μουσείο που φιλοξενεί τα πιο σημαντικά χάλκινα γλυπτά της κλασσικής αρχαιότητας στον ελληνικό χώρο - σε ένα αρμονικό σύνολο. Ιστορικά έργα και σύγχρονοι πειραματισμοί ενεργοποιούν το κέντρο της πόλης του Πειραιά, απ' την Ακτή Τζελέπη ως το λιμάνι της Ζέας και από την πλατεία του Δημοτικού Θεάτρου ως τον Προφήτη Ηλία. Υπενθυμίζεται ότι οι αγιογραφίες του Προφήτη Ηλία έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ζωγράφο κι ιερέα παπα-Σταμάτη Σκλήρη, μέσα από μια νεωτερική εικαστική ματιά, με τα κόκκινα και τα λευκά να κυριαρχούν! Αυτές οι τοιχογραφίες θα προβάλλονται μεγεθυμένες στην πρόσοψη του ράλλειου κτιρίου, δίπλα από το Δημοτικό Θέατρο. Επίσης σε ένα από τα σόκορα των κτιρίων της Ακτής Τζελέπη, ο γκραφιτάς Μανώλης Αναστασάκος προτίθεται να ζωγραφίσει σε μια χιουμοριστική παραλλαγή το σώμα του έφηβου νέου που δεσπόζει στο σήμα του Ολυμπιακού - ύψους 20 μέτρων… Περισσότερα στο επόμενο Δελτίο Τύπου.

Η έκθεση συνοδεύεται από αναλυτικό κατάλογο με ιστορικά στοιχεία, φωτογραφικό υλικό, βιογραφικά των καλλιτεχνών κτλ. Έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η παιδαγωγική αποστολή των ποικίλων εκδηλώσεων του project.
Χρόνος παρουσίασης Δεκέμβριος 2015-Φεβρουάριος 2016


Ο επιμελητής της έκθεσης:  Μάνος Στεφανίδης - Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ
Η βοηθός επιμελητή: Κατερίνα Πεσταματζόγλου - τελειόφοιτη φοιτήτρια του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου