Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Ιδέες λυμένες σαν γραβάτες

"Μνήμη Σπύρου Στεφανίδη, του εργάτη πατέρα μου που φορούσε με καμάρι τη γραβάτα του κάθε Κυριακή βράδυ όταν έβγαζε τη μάνα μου βόλτα στο κέντρο των Ταμπουρίων"

Με απασχολεί πάλι η μη γραβάτα του Τσίπρα αφού τα λόγια και ακόμη περισσότερο τα έργα του δεν με ιντριγκάρουν πια. Μοιάζουν με παλιά ελληνική ταινία που έχω δει άπειρες φορές. Έστω κι αν ο μοιραίος Αλέξης έλυσε τον κόμπο της γραβάτας του όπως ο Αλέξανδρος τον Γόρδιο Δεσμό. Μη λύνοντας τον!  Απλώς χρησιμοποιώντας τον ως βολικό σύμβολο.
Η μη γραβάτα λοιπόν.Το τελευταίο αξιοθρήνητο σύμβολο αντισυμβατικής στάσης του πρωθυπουργού μιας χώρας βουτηγμένης στην υποκρισία. Ύστατο ανάχωμα απέναντι στην συμβιβασμένη (;) αστική αισθητική και πονηρό κλείσιμο ματιού στους συντρόφους εκείνους που μπορεί να έχασαν τις σημαίες τους, μπορούν να κρατούν όμως ακόμα τα στυλιάρια των διπλωμένων φλάμπουρων.
 * ( Φλομπέρ, τί νέα από το δυστύχημα της Αίγινας; )
Η εμμονή στην μη γραβάτα ακόμη και αν το πρωτόκολλο το επιβάλλει ή όταν την φοράει ο υψηλός οικοδεσπότης σου - π.χ ο ο Πρόεδρος της κομμουνιστικής Κίνας - σημειολογικά οπτικοποιεί δύο ιδέες:
 1. Είμαστε αταλάντευτοι στις αρχές μας. Ανυποχώρητοι. 
2. Είμαστε διαφορετικοί. Ή τουλάχιστον θέλουμε να φαινόμαστε τέτοιοι. (Πάντα το φαίνεσθαι, ποτέ το είναι).
Και στις δύο περιπτώσεις βέβαια το ψεύδος είναι προφανές όμως η εικόνα διεκδικεί πάντα ένα κάποιο κομμάτι της προπαγανδιστικής αλήθειας. 
Τότε ήσαν τα ζιβάγκο του Αντρέα και των αφισιονάδος του τώρα οι μη γραβάτες των παλικαριών της φακής
(Θυμάμαι τους Μπελογιάννη και Πλουμπίδη να φωτογραφίζονται επίσημοι με τις γραβάτες τους λίγο πριν εκτελεστούν).
Τί μ ' ενοχλεί όμως τόσο; Προφανώς αυτή η κακόγουστη ομοιομορφία, αυτή η έννοια της στολής, τόσο παράταιρη για την εποχή. Μια ομοιομορφία που ξεκινάει από το λαιμό και φτάνει βαθιά στον εγκέφαλο και σε ό τι αυτός παράγει: Σκέψεις, ιδέες, προτάσεις και απόψεις. Εκεί δηλαδή που βρίσκεται το πραγματικό πρόβλημα.  





ΥΓ. Θριαμβικά βασιλεύει ο ήλιος πίσω από την Γυάρο. Ποιά Γυάρο; 
Εκεί που οι Συριζανέλ θα διοργανώσουν συναυλία της Σίρλεϊ Μπάσεϊ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου