Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 24 Αυγούστου 2019

Marasmus Senilis

(Έκκληση προς τον πρωθυπουργό)

Πρόκειται για την γνωστή λατινική φράση που σημαίνει χονδρικά "γεροντικός μαρασμός". Νομίζω πως πρόκειται για την ασθένεια που ταλανίζει από ετών την χώρα μας. Τη βασική αιτία της παρακμής της. Μια χώρα στην οποία οι νέοι βιάζονται να γεράσουν και οι γέροι δεν εγκαταλείπουν τα πόστα εξουσίας ποτέ. Μια χώρα που έχει κάνει τη διασκέδαση καταναγκασμό και την αργόσχολη ραστώνη τρόπο ζωής. Μια χώρα που έχει τον μισό πληθυσμό της συνταξιούχους από τα πενήντα - για τις γυναίκες ακόμη πιο χαμηλά - και τον υπόλοιπο δουλοπάροικο σε τράπεζες λόγω χρεών. Μια χώρα - αποικία χρέους, με άλλα λόγια, ξεπουλημένη για τα επόμενα 99 χρόνια. Μια χώρα καταθλιπτικών που όμως δεν έχουν το σθένος να αναγνωρίσουν - τουλάχιστον - τη θέση τους. Μια χώρα που εξακολουθεί να καταναλώνει ασύστολα χωρίς να παράγει τίποτε. Και που θεωρεί διασκέδαση τη στανική και ηλίθια μίμηση. Το άραγμα και το φρεντουτσίνο. Μια χώρα που την πουλούν συστηματικά οι πολιτικοί τους οποίους πάντως ο λαός έχει δημοκρατικά εκλέξει. Μια χώρα με ένδοξο παρελθόν, αξιοθρήνητο παρόν και ανύπαρκτο μέλλον. Μια χώρα - φάντασμα που οι Αβδηρίτες κάτοικοι της εξακολουθούν να ρυπαίνουν τις παραλίες, να καίνε τα δάση, να καταπατούν με ιδιοτέλεια κάθε σπιθαμή εκείνου του εδάφους που μπορούν. 
Το παράδειγμα του Αγίου Ρωμανού στην Τήνο είναι χαρακτηριστικό: Μια πανέμορφη, μικρή παραλία η οποία άντεχε λίγους επισκέπτες που θα την σέβονταν και θα την χαίρονταν με μέτρο και σεμνότητα, έγινε εδώ και τρία χρόνια προορισμός must  εκείνου του lifestyle που η κρίση δεν κατάφερε να εξαλείψει. Αδίστακτοι "επιχειρηματίες" έστησαν μια άθλια μπίζνα - μπιτσόμπαρο με την ένοχη ανοχή των τοπικών αρχών. Πάντα έτσι γίνεται, παντού στην Ελλάδα. Οι τοπικές κοινωνίες εν ονόματι του ιερού κέρδους ξεπουλάνε χωρίς αναστολές ό τι δεν έχει ακόμη ξεπουληθεί.
Στον Άγιο Ρωμανό το μπιτσόμπαρο πλέον κατέλαβε σχεδόν διπλάσιο χώρο της αρχικής αδείας του, μετετράπη σε εστιατόριο που τηγανίζει και ψήνει παρότι ο νόμος απαγορεύει ρητά τη χρήση φωτιάς στις ακρογιαλιές. Επίσης διοργανώνει πάρτι χωρίς να έχει άδεια, χωρίς χημικές τουαλέτες, ρυπαίνοντας τον όμορφο γιαλό και δημιουργώντας κυκλοφοριακό αδιαχώρητο ως το ενάλιο κύμα. Αφήνω τα σκουπίδια που είναι βουνό κάθε βράδυ. Αστυνομία, λιμενικό, Δήμος, Υγειονομική Υπηρεσία, Περιφέρεια, λοιπές αρχές, απούσες... Παράλληλα η διπλανή, εναλλακτική παραλία της Απηγανιάς (Φωτογραφία 1) που προσεγγίζεται μόνο από μονοπάτι και δεν έχει νερό, φως κλπ. ετοιμάζεται ήδη να δημοπρατηθεί! Χωρίς να υπάρχει όχι μόνο αιδώς αλλά ούτε η στοιχειώδης υποδομή! Είναι έτοιμοι δηλαδή με την άδεια και την ανοχή των αρχών να ξεθεμελιώσουν παραδοσιακά μονοπάτια, να γκρεμίσουν ξερολιθιές που χρειάστηκαν αιώνες να φτιαχτούν, να καταστρέψουν έναν υδροβιότοπο που προστατεύεται κατ'ουσίαν από την συνθήκη Ρονσάρ για την ... ανάπτυξη, δηλαδή το εύκολο και χυδαίο κέρδος. Χωρίς καμμία συνείδηση της ιστορίας και της σημασίας του τόπου. Της πατρίδας του Χαλεπά, του Γύζη, των Σώχων. Ο νέος πρωθυπουργός που αγάπησε την Τήνο και την έκανε δεύτερη πατρίδα του τί λέει; Γνωρίζει πόσο κατάφωρα προσβάλλονται ο νόμος και η αισθητική στο νησί;
Αν αναφέρω, τώρα, το μεμονωμένο αυτό γεγονός, είναι γιατί ανάλογα συμβαίνουν σε όλη την επικράτεια. Με την ανάλογη, με το αζημίωτο, ανοχή. Σιγά σιγά οι παραλίες καταλαμβάνονται συστηματικά από τους επιτήδειους με στόχο την μυκονοποίηση κάθε ακτής. Εκεί που κάποτε υπήρχε ομορφιά και γραφικότητα, τώρα υπάρχει ηχορύπανση και αλητεία. Ο κόσμος της αθηναϊκής νύχτας, μέρα μεσημέρι στα κυκλαδονήσια. 
Κάνω έκκληση όσο ακόμα είναι καιρός: Η καταστροφή που δημιουργείται είναι πολλαπλάσια του όποιου, εφήμερου κέρδους.Οι μικρές, ιδιαίτερου, φυσικού κάλλους παραλίες δεν αντέχουν την υπερεκμετάλλευση. Εξάλλου δεν διαθέτουν τις στοιχειώδεις υποδομές, πάρκινγκ κλπ. Πλέον οι πληροφορημένοι αποφεύγουν τον πολυδιαφημισμένο Άγιο Ρωμανό και πράττουν σοφά (Οι υπόλοιπες φωτογραφίες είναι άκρως διαφωτιστικές). Ο μαρασμός ενός τόπου είναι οδυνηρότερος από τον μαρασμό ενός προσώπου. Σε έναν άνθρωπο τα γηρατειά είναι φυσιολογικά. Σ'έναν τόπο όμως και σε ένα περιβάλλον είναι οπτικοποιημένη κατάρα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου