Συνολικές προβολές σελίδας

Τετάρτη 22 Απριλίου 2020

Στάνφορντ, το δικό μας πανεπιστήμιο

...At the 2016 Global Entrepreneurship Summit, hosted by Stanford, President Barack Obama praised the university as “a place that celebrates our ability as human beings to discover and learn and to build, to question, to reimagine, to create new ways to connect and work with each other.”


Το ιδιωτικό πανεπιστήμιο του Stanford στην Καλιφόρνια θεωρείται ισοδύναμο του αρχαιότερου Harvard, του καλύτερου δηλαδή ακαδημαϊκού ιδρύματος στον κόσμο. Μέχρι τώρα μετράει 14 Νόμπελ, ενώ είναι η τέταρτη δύναμη στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων μετά τις ΗΠΑ, την Ρωσία και την Κίνα! Στο Στάνφορντ γυμνάζεται η Κατερίνα Στεφανίδη, αυτό το πανεπιστήμιο τελείωσε κι ο πρωθυπουργός. Ιδρύθηκε χάρη στην υπεργενναιόδωρη προσφορά του βιομηχάνου, ιδρυτή των σιδηροδρόμων αλλά και των ναυτικών δρομολογίων με την Κίνα και την Ιαπωνία Leland Stanford (1824 - 1893) και της συζύγου του Jane (1828 - 1905). Η τελευταία δολοφονήθηκε με στρυχνίνη σε δεύτερη απόπειρα (!) μάλλον από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου γιατί ως πρόεδρος η ίδια είχε ανακαλύψει οικονομικές ατασθαλίες στην δωρεά της η οποία υπερέβαινε το ένα τρισ. τριακόσια εκατομμύρια δολάρια!
Οι Stanford, μυθιστορηματικές φιγούρες αμφότεροι και πιονιέροι της άγριας Δύσης, προχώρησαν σε αυτή την χορηγία το 1885 στη μνήμη του γιού τους Leland Stanford Junior που είχε πεθάνει από επιδημία τύφου στην Φλωρεντία το 1884. Ήταν μόλις δεκάξι χρονών. Ιδρυτικός στόχος, όπως καταγράφεται στο καταστατικό ήταν: “to promote the public welfare by exercising an influence in behalf of humanity and civilization.”






Το πλήρες όνομα του πανεπιστημίου είναι  Leland Stanford Junior University και το μότο στην βαθυκόκκινη σημαία του Die Luft der Freiheit weht. Ο άνεμος της ελευθερίας πνέει. Σήμερα το πανεπιστήμιο αυτό έχει περίπου 2.000 διδακτικό προσωπικό και 15.000(!) βοηθητικό προσωπικό για μόλις 7.000 προπτυχιακούς και 8000 μεταπτυχιακούς φοιτητές. Εξαιρετικές επιδόσεις μεταξύ των άλλων η μελέτη των κομπιούτερ, του DNA κλπ. Συγκεκριμένα: Computer time-sharing, the first isolation of highly purified stem cells and the first synthesis of biologically active DNA, among many other breakthroughs, all originated at Stanford.
Η γειτνίαση του με την Κοιλάδα του Πυριτίου (Silicon Valley), βοηθά ώστε αρκετοί από τους αποφοίτους του να έχουν ιδρύσει εταιρείες εκεί, πολλές από τις οποίες ιδιαίτερα επιτυχημένες, όπως οι Hewlett-Packard, Sun Microsystems, Nvidia, Yahoo!, Cisco Systems, Silicon Graphics και Google. Δηλαδή ένας ιδανικός συνδυασμός υψηλής τεχνολογίας, προωθημένης έρευνας και επιχειρηματικών εφαρμογών. Science, business, money.








 Είναι ενδεικτικό ότι οι Stanford πρωτοαπευθύνθηκαν στο Harvard όπου φοιτούσε ο γιος τους για να δωρίσουν εκεί ένα μυθώδες ποσό για την ανέγερση ενός κτηρίου στη μνήμη του Τζούνιορ αλλά ο πρύτανης τούς απέπεμψε σκαιά, όπως λέει ο θρύλος, λόγω της απέριττης, πουριτανικής ενδυμασίας τους!
Κι όμως! Ο Stanford ήταν ένας επιβλητικός γίγαντας που μιλούσε αργά, με βαθιά φωνή, διέθετε τρομερή αυτοκυριαρχία, ατσάλινο βλέμμα και ενσάρκωνε πλήρως το αμερικανικό όνειρο αφενός αλλά και το πρόσωπο του πιο σκληρού, αντεργατικού καπιταλισμού αφετέρου. Εθεωρείτο ένας από τους robber barons, τους ληστές βαρώνους δηλαδή όπως και οι γνωστοί μεγαλοκαρχαρίες Rockefeller, Mellon, Hopkins, Huntington, Morris, Frick, Astor, Cornegie, Vanderbilt κλπ. Περιττό να πω ότι τα ίδια αυτά ονόματα τα συναντούμε ως συλλέκτες και μεγάλους δωρητές στα περίφημα μουσεία των ΗΠΑ. Δηλαδή την National Gallery της Ουάσιγκτον, το Metropolitan και το MoMA στην Ν. Υόρκη κοκ. Αίμα, χρήμα, αλαζονεία και τέχνη!








  Ο ίδιος ο Stanford ήταν γιός αγρότη, άρα απολύτως αυτοδημιούργητος, θήτευσε αρκετά ως δικηγόρος, ανακατεύτηκε ως μέτοχος με τα ανθρακωρυχεία της Καλιφόρνιας, έγινε βιομήχανος, διετέλεσε παντοδύναμος πρόεδρος της Northern Pacific Railway και της Central Pacific Railway, εξελέγη κυβερνήτης της Καλιφόρνια και στη συνέχεια γερουσιαστής επί σειράν ετών. Ο μαγικός συνδυασμός του μπίζνεσμαν και του πολιτικού τού επέτρεψε να συγκεντρώσει πρώτα απίστευτη δύναμη και έπειτα αμύθητη περιουσία η οποία υπερέβαινε τα τρία τρις δολάρια! Ήταν ο αναμφισβήτητος αυτοκράτορας της δυτικής ακτής. 
Ας σημειωθεί ότι ενώ είχε απίστευτα επωφεληθεί από το άνοιγμα του θαλάσσιου δρόμου προς την Κίνα - όταν πια η κατάκτηση του Far West είχε ολοκληρωθεί - εντούτοις εναντιώθηκε στην εισαγωγή Κινέζων μεταναστών, φτηνών εργατικών χεριών, απέναντι στους απεργούς των ορυχείων, χαρακτηρίζοντας τους κατώτερες (inferior) φυλές!
Υπήρξε επίσης πρωτοπόρος οινοπαραγωγός διαθέτοντας το μεγαλύτερο αμπέλι του πλανήτη έκτασης 14 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αργότερα ο αμπελώνας αυτός όπως και το ιπποφορβείο του έγιναν μέρος του πανεπιστημιακού κάμπους. Επίσης εξελίχθηκε σε μανιώδη εκτροφέα αλόγων ράτσας και ήταν αυτός που έδωσε την παραγγελία το 1878 στον διάσημο φωτογράφο και ερευνητή Muybridge να καταγράψει σε συνεχείς πόζες το flying gallop των αλόγων. Τη στιγμή δηλαδή που κανένα από τα πόδια τους, ενώ καλπάζουν, δεν ακουμπάει το έδαφος.
Έχω γράψει κι άλλες φορές για τα μοναδικά μουσεία που φιλοξενούνται στον πανεπιστημιακό χώρο, δίπλα ακριβώς στην πόλη του Palo Alto. Δηλαδή το μουσείο και ο κήπος γλυπτικής Gerald Cantor, αφιερωμένοι στον Ροντέν που άνοιξε το 1985, το πιο πρόσφατο μουσείο Anderson για την μοντέρνα, αμερικανική τέχνη - μεταξύ των άλλων εκτίθεται κι ο ημέτερος William Baziotes, της ομάδας Pollock - και άλλα πολλά ακόμη.Τέχνη, επιστήμη, χρήμα, επιτυχία, δύναμη. Βάλτε εσείς τις λέξεις αυτές σε όποια σειρά θέλετε...








Φωτογραφίες (δικές μου): 
Στην πρώτη ο πολύ γνωστός μας καθηγητής της διάσημης, ιατρικής σχολής του Stanford John Ioannidis με αθλητική περιβολή εμπρός στο μνημείο των ιδρυτών του πανεπιστημίου, του πατέρα, του εφήβου, άτυχου γιού και της τρομερής μητέρας. Ας σημειωθεί ότι οι Stanford δεν απέκτησαν άλλο παιδί.
 Στη συνέχεια το μνημείο της οικογένειας, ιωνικού ρυθμού με δύο αιγυπτιακές σφίγγες στην είσοδο του, μετά ένα πανόραμα του κάμπους από τον λεγόμενο πύργο Hubert Hoover (υπενθυμίζεται ότι ο Αμερικανός αυτός πρόεδρος ήταν απόφοιτος του πανεπιστημίου το 1895). Και τέλος μία γελοιογραφία του σατιρικού περιοδικού Punch, το λονδρέζικο charivari, γύρω στο 1900 πού δείχνει τους Αμερικανούς ληστές βαρώνους - όρος που έρχεται από τον φεουδαλικό μεσαίωνα στην Γερμανία - να τα διεκδικούν όλα και να τα παίρνουν όλα! Διακρίνεται ο Vanderbilt να κόβει τη γη με ένα πριόνι!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου