Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 29 Μαΐου 2021

Λάζαρος

Νεότερα στοιχεία περί της Εγέρσεως του Λαζάρου



στη Ντόρα Λεοντοπούλου

Στο συγκεκριμένο πεζό και την φωτογραφία που το προκάλεσε ο Χριστός, μέγας καλλιτέχνης, ανασύρει τον Λάζαρο από τον Άδη. Νομίζει ότι έτσι θα τον ευεργετήσει. Έχει την ψευδαίσθηση, απορροφημένος πλήρως από το πρόβλημα του, ότι τα θαύματα μπορούν έστω κατ' ελάχιστον ν' αλλάξουν τη μοίρα των ανθρώπων.
 Φοράει καπέλο για να μην τον αναγνωρίσουν οι Φαρισαίοι, πράγμα που, όπως απεδείχθη εκ των υστέρων, ήταν απολύτως μάταιο. Προσέξτε, εν προκειμένω, πόσο αιφνιδιασμένος φαίνεται ο Λάζαρος από το, όντως, αιφνίδιο φως. Τα γυαλιά ηλίου που του προμήθευσε εγκαίρως ο Μιχαήλ, Αρχάγγελος του θανάτου και ειδικός των σκιών, δεν μπορούν να τον προστατεύσουν.
 Εξάλλου οι πάντες γνωρίζουν ότι η ζωγραφική γίνεται με την παρθενογένεση του φωτός μέσα από τα ιζήματα του σκότους. Κι ότι το φως απλώς αποκαλύπτει ή και εκθέτει, ενώ η σκιά βαθιά παρηγορεί.


ΥΓ. Άσχετο: Σε κάποιες γυναίκες ο οργασμός, συνήθως μεγάλες ή στερημένες, μοιάζει με ρόγχο θανάτου. Ακριβώς όπως κι άλλες κλαίνε γοερά τη στιγμή της κορύφωσης. Εις ανάμνησιν των δακρύων της Μαρίας και Μάρθας, των αδελφών του Λαζάρου. Εκείνα ιδίως που έτρεξαν μετά την έγερση του.
 Επειδή, κατά βάθος κι αυτό το ξέρουν ασυνείδητα οι συνουσιαζόμενοι, κάθε ερωτική επαφή είναι συγχρόνως κι ένα μνημόσυνο. Ένας θρήνος για τους χαμένους έρωτες. Όσους έληξαν άδοξα. Δηλαδή όλους. Ένα έρημο επιτύμβιο ζωής πάνω στην παχύρρευστη, μαύρη ράχη του Αχέροντα.
 Κι ίσως γι' αυτό ορισμένα είδη κολεοπτέρων στον Αμαζόνιο - ο οποίος, ως γνωστόν, πηγάζει από την Αχερουσία λίμνη - αντί σπέρματος συμβολικά εκχέουν δάκρυ. Τις αγονιμοποίητες σταγόνες των οποίων δακρύων συγκεντρώνουν χερουβείμ, ζεστές ακόμη και με όλες τις μυρωδιές της οχείας, τις μεταφέρουν στις διάφανες παλάμες τους αργά τα βράδια και γεμίζουν ακαριαία ειδική στέρνα του παραδείσου.
 Ώστε το πρωί, αχάραγα, να έχει ο Σαβαώθ νερό αρκετό για να νίψει το πρόσωπο Του. Αν όμως επισυμβεί οποιαδήποτε στέρηση, επειδή η στέρηση του Θεού είναι πολύ πιο επικίνδυνη από τη στέρηση των ανθρώπων, τότε επέρχονται όλεθροι και συμφορές. Πύρινες λαίλαπες, βροχές μετεωριτών και σεισμοί που ανεβάζουν τη στάθμη των θαλασσών έως και δώδεκα μέτρα. Τότε θεριεύει η γέεννα πυρός στο στερέωμα, οι ωκεανοί κοχλάζουν και δεν υπάρχει υγρό, ούτε καν δρόσος πρωινή, ώστε να την ανακόψει...
 Από την άλλη ο Λάζαρος, αφελής και μάλλον κουτούτσικος δεν έφταιξε σε τίποτα άλλο πλην της ολίγιστης θνητότητας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου