Συνολικές προβολές σελίδας

Τρίτη 10 Μαΐου 2022

Ένα εκθεσιακό πολύπτυχο που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη, στις οκτώ το βράδυ


"Μεθεόρτια, από το '21 στο '22"

Πλατεία Δικαιοσύνης με τα πρώην δικαστήρια στο βάθος. 

" Ένα εικαστικό πολύπτυχο που θα εγκαινιάσει την Πέμπτη, 12 Μαΐου, στις 8 το βράδυ ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας"

Μεμάς Καλογηράτος, Ίκαρος.

Υπό την αιγίδα του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Περιφέρειας Θεσσαλίας και με την συνεργασία του Συνδέσμου Γραμμάτων και Τεχνών Θεσσαλίας, του Hellenic Diaspora Foundation που εδρεύει στην Πάτρα και της συλλογής Γ. Κωστόπουλου από την Αθήνα διοργανώνεται στους χώρους των παλιών δικαστηρίων της οδού Σανταρόζα ένα εικαστικό πολύπτυχο με τον ενδεικτικό τίτλο:

"Μεθεόρτια - Από το '21 στο '22".
(Ένας αναστοχασμός πάνω στην έννοια της μνήμης, της συλλογικής εορτής και της ιστορικής αλήθειας. Τώρα που τελείωσαν οι τελετές και οι πανηγύρεις. Αναζήτηση της της δικαιοσύνης της ιστορίας στον ιστορικό χώρο της θεσμικής δικαιοσύνης. Αλλιώς, η καθαρτήρια δυνατότητα της τέχνης σ' έναν ιστορικά σεσημασμένο χώρο απονομής της δικαιοσύνης. Το δράμα και οι αιτίες του. Ή, το δράμα και η πιθανή του δικαίωση).
Πρόκειται για μιαν πολυεπίπεδη έκθεση η οποία προσπαθεί, έστω και αποσπασματικά και συμβολικά, να αφηγηθεί την περιπέτεια της νεοελληνικής τέχνης από την Παλιγγενεσία έως σήμερα έχοντας κατά νού ότι πίσω από κάθε εθνική ανάταση ελλοχεύουν πάντοτε ο διχασμός και η πτώση. Και η τέχνη; Αυτή οφείλει να βρίσκεται εκεί, νηφάλια και ουσιαστική, ερμηνεύοντας χωρίς διακοσμητικές εξάρσεις ή κομπασμό όσα αδυνατούν ή δεν θέλουν να εξηγήσουν η ιστορία ή η πολιτική θεωρία.
Πιο συγκεκριμένα το πολύπτυχο αυτό ξεκινάει μ' ένα διδακτικό αφιέρωμα στους Φιλέλληνες ζωγράφους ( Eugène Delacroix, Adam Friedel, Karl von Krazeisen, Giovanni Boggi, Peter von Hess, Ludovico Lipparini, Otto Magnus von Stackelberg, Horace Vernet, )  που ιστόρησαν τ ους ήρωες του Αγώνα, τους Αγίους του νεότερου Ελληνισμού αλλά περιλαμβάνει ενδεικτικά με μερικούς συγχρόνους όπως ο Περικλής Γουλάκος, ο Αχιλλέας Χρηστίδης ή ο Γιάννης Αδαμάκης που εμπνεύστηκαν από αυτούς (Τα έργα προέρχονται από την συλλογή Γιώργου Κωστόπουλου).


Συνεχίζει με μιαν εντυπωσιακή ενότητα 15 έργων του Χρήστου Αντωναρόπουλου με τίτλο "Σημαιοφόροι", ένα ζωγραφικό σχόλιο των εορτασμών σε  αντιηρωικές εποχές κι όταν η εορταστική διάθεση είναι ζητούμενο.


 Ακολουθεί η μικρή αναδρομική του ιστορικού γλύπτη Μεμά Καλογηράτου με τίτλο "Τραγική Μούσα". Ο Καλογηράτος γεννήθηκε το 1940 στην Κεφαλονιά, υπήρξε μαθητής του Θανάση Απάρτη και εμπνεύστηκε τις μνημειακές του συνθέσεις από την Αντίσταση, τον Εμφύλιο, την δικτατορία και την τραγωδία της Κύπρου κ.α. Έπειτα παρουσιάζεται η ιδιαίτερη ενότητα "Φυλάκιο Μνήμης" η οποία περιλαμβάνει τέσσερις πρόσφατα τεθνεώτες Θεσσαλούς καλλιτέχνες: Τον Κλεάνθη Χατζηνίκο (1949 - 2021), τον Στέργιο Χατζούλη (1941 - 2017), τον Γιάννη Τρούκη (1951 - 2016) και βέβαια τον Γεώργιο Γούλα με την συνταρακτική ενότητα έργων του εμπνευσμένων από τον Εμφύλιο (1919 - 2016).


Η έκθεση κλείνει μ' ένα μεγάλο αφιέρωμα στην θεσσαλική ζωγραφική υπό τον τίτλο
"Πανόραμα". Συμμετέχουν, ενδεικτικά και συμβολικά πάντα, οι εξής έντεκα καλλιτέχνες:
Χρίστος Καράς, Γιώργος Λαζόγκας, Γιάννης Αντωνόπουλος, Χρήστος Σαμαράς, Κάλλη Καστώρη, Κώστας Νταής, Ανδρέας Γιαννούτσος, Στέργιος Στάμος, Χρήστος Παπανικολάου, Κωνσταντίνος Ράμμος και Ράνια Σχορετσανίτη.
Η έκθεση εγκαινιάζεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Κώστα Τσιάρα και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό την Πέμπτη 12 Μαΐου στις 8 το βράδυ και η, ελεύθερη, είσοδος πραγματοποιείται από την οδό Σταδίου.


 
Την γενική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μάνος Στεφανίδης ενώ την οργάνωση του χώρου και την σκηνογραφική διευθέτηση έχει το αρχιτεκτονικό γραφείο Opus και ο κ. Θοδωρής Αντωνιάδης. Μεταφορές, αναρτήσεις η εταιρεία Swift.
Υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν μουσικά και θεατρικά δρώμενα το πρόγραμμα των οποίων θα ανακοινωθεί εγκαίρως.
Ευχαριστούμε θερμά την Hellenic Diaspora Foundation για την χορηγία της.
Διάρκεια έκθεσης: Έως Κυριακή, 12 Ιουνίου. Λειτουργία: Καθημερινά, από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10 π.μ - 2 μ.μ  και 6 - 10 μ.μ. Τα
Σαββατοκύριακα από τις 10 π.μ έως τις 5 μ.μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου