Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2014

Άνευ σχολίων

 Η Εταιρεία Αγροτικής Οικονομίας
διοργανώνει «στρογγυλό τραπέζι»
στη μνήμη του Λεωνίδα Λουλούδη
με θέμα:
«Ο Λεωνίδας Λουλούδης και η πολυσχιδής δράση του για το περιβάλλον »
Συμμετέχουν οι:
Γιώργος Ζέρβας (Καθηγητής και τέως Πρύτανης του Γ.Π.Α.),
Μιχάλης Μοδινός (Περιβαλλοντολόγος και Συγγραφέας) και
Νίκος Μπεόπουλος (τ. Καθηγητής ΓΠΑ)
Γιώργος Στάμου (τ. Καθηγητής ΑΠΘ).
Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2014
17.00 - 18:30
Συνεδριακό Κέντρο
Γεωργικού Μουσείου «Λεωνίδας Λουλούδης»
Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Ιερά Οδός 75
Αθήνα



Μόλις κατελήφθη η Γεωπονική από δημοκρατικές μειοψηφίες για αγνώστους λόγους και για νιοστή φορά. Έτσι η εκδήλωση πρόκειται να μεταφερθεί αλλού.
Ως ύστατο φόρο τιμής στο φίλο Λεωνίδα αποφάσισα να μην συμμετάσχω. Αν ζούσε ο φίλος μας είμαι βέβαιος ότι θα συμφωνούσε μαζί μου, εξεγειρόμενος κατά του συνδικαλιστικού αυταρχισμού που κυβερνά τον τόπο επί μισό σχεδόν αιώνα.
Ζητώ συγγνώμη για την όχληση,
 
Μ.Μοδινός 

 


Λεωνίδας Λουλούδης, 1947-2014. Περισσότερα θέλαμε να γράψουμε για τον Λεωνίδα Λουλούδη, που χάσαμε, αδόκητα, την περασμένη Κυριακή. Όχι μόνο λόγω της παλιάς φιλίας, για τις μέρες και τα βράδια που βρεθήκαμε μαζί, όχι μόνο επειδή ο Λεωνίδας υπήρξε ένα από τα φωτεινά και ανήσυχα πνεύματα της ανανεωτικής Αριστεράς και της Οικολογίας της μεταπολίτευσης. Αλλά γιατί, παρότι οι διαδρομές μας χώρισαν --και χώρισαν οδυνηρά-- τα τελευταία χρόνια, δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι τις διαφωνίες, ακόμα και τις έντονες, με τη λησμονιά και τη γομολάστιχα. Δημοσιεύουμε λοιπόν σήμερα ένα (ενδεικτικό, νομίζουμε) απόσπασμα από το τελευταίο βιβλίο του και ένα μικρό σημείωμα του Β. Δωροβίνη. Δεν χρειάζονται οι αγιογραφίες ούτε είναι η ώρα της κριτικής, τώρα -- και δεν είναι εύκολο να γράψεις όταν ο πόνος, οι αγαπησιάρικες μνήμες, η εκτίμηση και οι διαφορές μπλέκονται και γίνονται ένα. Ταύτα, λοιπόν, την υπόσχεση να επανέλθουμε, κριτικά, στο έργο του, και στέλνοντας όλη την αγάπη μας στη Βάσω, τους οικείους και τους μαθητές του.
Στρ. Μπ.

Αναδημοσίευση, Η Αυγή, 20/7/2014

Η καταστροφολογία της υπερθέρμανσης

του Λεωνίδα Λουλούδη

Το απόσπασμα που ακολουθεί αποτελεί την καταληκτήρια παράγραφο στο τελευταίο δημοσιευμένο άρθρο του Λεωνίδα Λουλούδη με τίτλο «Από το "φαινόμενο του θερμοκηπίου" στην "κλιματική αλλαγή". Η υπερθέρμανση των σχέσεων Επιστήμης και Πολιτικής». Το κείμενο περιλαμβάνεται στον τόμο Τα αγκάθια του καλού. Τι σκιάζει την αλήθεια στη δημόσια Οικολογία, ο οποίος κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Αρμός τον Απρίλιο 2014, λίγο πριν ο Λεωνίδας μπει στο νοσοκομείο. Πρόκειται για το τελευταίο συλλογικό έργο στο οποίο μετείχε, μαζί με τους Ανδρέα Τρούμπη, Σπύρο Σφενδουράκη, Γιώργο Στάμου, Κώστα Σταμάτη και Στέργιο Πυρίντσο. Στον τόμο αυτό είχε, επίσης, το συντονισμό και την επιμέλεια, έγραψε την εισαγωγή και άφησε το τελευταίο του πνευματικό αποτύπωμα, ένας άνθρωπος παθιασμένος με τα βιβλία, τα περιοδικά και τον γραπτό λόγο. Το κείμενο, εκτός των άλλων, αποκαλύπτει νομίζω την αιρετική φωνή και την ανατρεπτική ματιά στα πράγματα ενός μαχητή «που αναστάτωσε με τις ιδέες του το ελληνικό πανεπιστήμιο, την Ανανεωτική Αριστερά και την πολιτική οικολογία, επί 40 χρόνια!», όπως έγραψε στον αποχαιρετισμό του ο φίλος του Ανδρέας Τρούμπης.
Δ.Π.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου