Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2015

Αθηναϊκή βεγγέρα


Από τον φίλο Δημήτρη Πληβούρη: το "Ελληνομουσείον" ζει!


Avant la bataille, για το ζεύγος Βαρουφάκη, après ou pendant la bataille για τον αξιωματικό και τις δυο ατθίδες στο έργο του Ιακώβου Ρίζου. Αναφέρομαι στον "ατυχή" πόλεμο του 1897 που είναι και η ημερομηνία του έργου. Τι σύμπτωση! Όταν ο αξιωματικός απήγγελλε ποίηση στα κορίτσια, η Ελλάδα ηττάτο στη Μελούνα. Μιλώντας συχνά για αυτόν τον πίνακα, υπογράμμιζα την έλλειψη ιστορικής συνείδησης εκ μέρους της τέχνης της εποχής εκείνης. Σε μια περίοδο εθνικής καταστροφής, κάποιοι μεγαλοαστοί φλερτάρουν ανέμελοι με φόντο την Ακρόπολη. Τώρα έχουμε την Τρόικα, τότε είχαμε τον διεθνή οικονομικό έλεγχο (ΔΟΕ) από το 1898 έως το 1975 αν δεν απατώμαι. Ήταν βλέπετε η περίφημη πτώχευση του 1893 επί Χαριλάου Τρικούπη. Εκλεκτικές συγγένειες και ταυτολογίες της ιστορίας.
Παρένθεση: Με το Γιάνη και τη Δανάη απέκτησε και η Αριστερά τον Άδωνι και την Ευγενία της. Μόνο που οι δικοί μας είναι πολύ πιο σίκ!

ΥΓ. Δεν προβληματίζει κανέναν ότι οι πιο θερμοί οπαδοί του μπαρουφακισμού είναι ο Μπαλτάκος, ο Καλαβρύτων Αμβρόσιος και ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου