Συνολικές προβολές σελίδας

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2015

Ό, τι έμαθα από τους 8 μήνες εξουσίας του ΣΥΡΙΖΑ



 Η εξουσία παχαίνει, η εξουσία ναρκώνει, η εξουσία υπάρχει για τον εαυτό της, η εξουσία ανακυκλώνει τα γνωστά φθαρμένα πρόσωπα, π.χ. τον Ρουμελιώτη και τον Ταγματάρχη -αυτό είναι η ασφάλεια της-  και έπειτα προσελκύει τα καινούρια ώσπου να κάνει κι αυτά γνωστά και φθαρμένα. Στην εποχή της ταχύτητας, η διαδικασία αυτή είναι μοιραίο να γίνεται ταχύτατα και τα πρόσωπα να μεταλλάσσονται σε προσωπεία πιο γρήγορα από ό, τι μεταμόρφωσε η Κίρκη τους συντρόφους του Οδυσσέα. Μόνο που τώρα μιλάμε για τους δικούς μου συντρόφους. Οι σύντροφοι μου, τι οξύμωρο, είναι πια μοχλός της εξουσίας. Κι εγώ; Εγώ είμαι πάλι στον γνωστό μου ρόλο του να είμαι απέναντι. Μόνο μου αξιοθρήνητο όπλο, τα κείμενά μου. Κείμενα που προσπαθούν να καταδείξουν την αχρωματοψία της εξουσίας.
Επειδή η εξουσία δεν είναι ούτε γαλάζια, ούτε πράσινη, ούτε κόκκινη. Η εξουσία είναι δεν είναι καν ριγέ. Η εξουσία είναι απλώς εξουσία και το χρώμα της αργά η γρήγορα θα είναι το μαύρο. Θέλετε ένα παράδειγμα; Τον Φίλη να κατηγορεί τη Ζωή ότι συμπλέει με τη Χρυσή Αυγή, sic! Η εξουσία δεν αξιοποιεί ευκαιρίες γιατί είναι αυτή η ευκαιρία για τους λογής επιβήτορες της. (Οι φοράδες της εξουσίας περιέργως μου είναι συμπαθέστερες). Ζούμε την απομάγευση της Αριστεράς -χρησιμοποιώ ενσυνείδητα τον παλαιό όρο Entzauberung der Welt του Max Weber, ενός διανοητή ισάξιου του Karl Marx. Ζούμε ήδη την θλιβερή απομυθοποίηση  της Αριστεράς όπως την διαχειρίστηκαν άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων οι οποίοι πάντως παίρνουν τον εαυτό τους πάρα πολύ σοβαρά. Ανυπαρξία σχεδίου, έλλειψη άποψης, απουσία οράματος, θλιβεροί αυτοσχεδιασμοί, έλλειμμα ευρωπαϊκής συνείδησης, ιδεοληψία και λαϊκισμός στη θέση της θεωρίας, κλπ. Η Αριστερά χωρίς θεωρία δεν είναι όμως Αριστερά.Χωρίς ρεαλισμό και πρόγραμμα εξουσίας. Αντίθετα, μας κυβέρνησαν κάποιοι νεόπλουτοι "τεμπέληδες της εύφορης κοιλάδας". (Άραγε αντιλαμβάνεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ το υπονοούμενο; Βλέπει λίγο σινεμά ή μόνο την ΕΡΤ ή το κανάλι της Βουλής;).
Πιο συγκεκριμένα: Η παιδική χαρά του Τσίπρα δεν προχώρησε στο χωρισμό Εκκλησίας -Κράτους, δεν θεσμοθέτησε την απλή αναλογική, εξέλεξε τον Παυλόπουλο πρόεδρο, συνεργάστηκε με τους ΑΝΕΛ και τους πιο παλαιούς παλιοπασόκους, προώθησε θλιβερούς τύπους σε θέσεις εξουσίας, είτε επιβραβεύοντας το παλιό κατεστημένο, είτε διορίζοντας κομματόσκυλα, γελοιοποίησε τον θεσμό των εκλογών με την κατάχρησή του, κλπ. Κυρίως έχασε πολύτιμο πολιτικό χρόνο με τους γελοίους βαρουφακισμούς. Δεν θα ξεχάσω τη Ζωή να ρωτάει τον Ταγματάρχη τι έκανε το βράδυ που έκλεισε η ΕΡΤ, εκείνος αντί να απαντήσει "γαμούσα περίεργους" ψελλίζει δικαιολογίες. (Μπράβο Κατερίνα Κοσκινά! Αυτή τη φορά έκανες διάνα...)
Καμία φρέσκια ιδέα πουθενά. Καμία ευαισθησία προς την παραγωγική διαδικασία και τις στρατιές των απολυμένων του ιδιωτικού τομέα, κανένας τρόπος απέναντι σε όσους ελάχιστους επιχειρούν ακόμη σε ένα καθημαγμένο οικονομικό περιβάλλον και μια νεκρωμένη αγορά. Καμία ανατροπή στην παιδεία και τον πολιτισμό με τους ανεπαρκέστατους Μπαλτά, Κουράκη, Ξυδάκη (δεν αξιοποίησαν καν τον πιο έγκριτο διανοούμενο της μαχόμενης Αριστεράς, τον Δημήτρη Ραπτόπουλο αλλά τον ... Κατρούγκαλο και το πιο φαύλο ΠΑΣΟΚ). 
Στις προσεχείς εκλογές, όποιος ψηφίζει ΝΔ δεν σημαίνει ότι ανήκει στη δεξιά όπως δεν ήταν απαραίτητα αριστερός όποιος ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ τον Γενάρη. Σε αυτές τις εκλογές δεν επιλέγουμε ανάμεσα στη δεξιά ή την αριστερά, στο μνημόνιο ή το αντιμνημόνιο αλλά ανάμεσα στο ποιοι είναι οι λιγότεροι επικίνδυνοι να ηγηθούν της χώρας χωρίς ιδεοληπτικές εμμονές, κατά συνθήκην ψεύδη ή φαβοριτισμούς. Γνωρίζοντας εκ των προτέρων πόσο χαμηλού επιπέδου είναι,συλλήβδην,το πολιτικό δυναμικό της χώρας.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε πως ψήφισε ένα μνημόνιο το οποίο δεν πιστεύει. Αυτό είναι τερατώδες και πολιτικά άθλιο. Άρα είναι εξ ορισμού ακατάλληλος να το εφαρμόζει. Υπενθυμίζω ότι το τρίτο και επαχθέστερο μνημόνιο το επέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ αποκλειστικά! Και ήταν ο μόνος τρόπος να αποφύγει ο τόπος τα τρισχειρότερα, δηλαδή την άτακτη χρεοκοπία. Όλη μου τη ζωή ψηφίζω αριστερά αλλά αυτή τη φορά δεν θα ψηφίσω το κόμμα μου. Δεν θα ψηφίσω ένα κόμμα που δηλώνει αριστερό αλλά υπόσχεται να εφαρμόσει την δεξιά πολιτική που χρόνια κατήγγελλε (sic). Στο σημείο αυτό ο ναΐφ Λαφαζάνης είναι συνεπέστερος. Είμαι απογοητευμένος, θυμωμένος, ανήσυχος. Γιατί αλήθεια γίνονται αυτές οι ανώφελες, προσχηματικές, άχρηστες εκλογές; Για το τον ίδιο λόγο που έγινε το ανώφελο, προσχηματικό, άχρηστο δημοψήφισμα. Κάποιος παίζει εν ου παικτοίς, κάποιοι ευτελίζουν εξακολουθητικά -εδώ έχει ευθύνη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας- τους θεσμούς.

ΥΓ. 1 Δεν θα ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ αλλά θα ψηφίσω αριστερούς φίλους που ανταποκρίνονται στοιχειωδώς στην αισθητική και την ηθική μου. Που δεν θα με ντροπιάζουν στη Βουλη ή στα ΜΜΕ. Που θα έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Θα ψηφίσω τον Σπύρο Λυκούδη. 
ΥΓ. 2 Τι γέλια, τώρα ανακάλυψαν πως ο Μητρόπουλος είναι φοροκλέπτης. Ο Μητρόπουλος που παρουσιάζεται στις εκπομπές του Αυτιά πιο συχνά από τον Αυτιά τον ίδιο.  

9 σχόλια:

  1. Πραγματι, τελευταιως-τουλαχιστον- εχεις εμπνευση φιλε!...Και μαλιστα σε περιοδο σχεδον απνοιας σκεψης κι ανυπαρξιας φωνων τεκμηριωμενου ρεαλισμου-κριτικης-εναλλακτικης προτασης.. Και εις αλλα τετοια με υγεια!..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Δημήτρης Ραπτόπουλος, ο γνωστός αποστάτης Δημήτρης Ραπτόπουλος, που έχει καταλήξει πιο μαύρος αντικομμουνιστής κι από τον Μαραντζίδη ή τον Σωμερίτη είναι "ο πιο έγκριτος διανοούμενος της μαχόμενης Αριστεράς";;;

    Κύριε Στεφανίδη, είχατε πέσει από δέντρο όταν ήσασταν μικρός;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σας λέει τίποτε η "Επιθεώρηση Τέχνης" ή Αντίσταση στη Χούντα; Όποιος δεν είναι Σταλινικός δεν είναι απαραίτητα αντικομουνιστής. Κι όσο για τον κομουνισμό τον ίδιο, θεωρία είναι, ούτε δόγμα, ούτε μεταφυσική. Αφού δεν σας κάνει ο Ραπτόπουλος ως διανοούμενος, βολευτείτε με τον Λαζόπουλο, τον Μικρούτσικο, και τους αστέρες των Εξαρχείων τύπου Τσέκερη και Σια, οι οποίοι πάντως ψηφίσαν μνημόνιο.
      Όσο για μένα, δεν στεναχωριέμαι που έπεσα από το δέντρο αλλά που μου έπεσαν τα μαλλιά. Εσείς πάλι φαντάζομαι δεν έχετε πέσει ποτέ και πουθενά. Μπράβο σας!

      Διαγραφή
  3. Θυμάστε (δεν είστε και υποχρεωμένος!) που σάς τα έγραφα...ΠΡΙΝ σε διάφορες αναρτήσεις μου; Όχι,δεν είμαι εξυπνότερός σας.Καθόλου δεν το πιστεύω αυτό! Απλώς ως λίγο μεγαλύτερός σας και προερχόμενος οικογενειόθεν και εξ απαλών ονύχων από την Αριστερά , τούς ξέρω από μέσα κι από έξω.Ναι,κι εμένα μάλλον θα με πάρει ο ποταμός....(Με χαρά μου διαπιστώνω ότι σάς παρακολουθούν και σταλινοφασιστόμουτρα.Χαρά στο κουράγιο τους!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. πιο μαλακια αναλυση δεν εχω ξαναδιαβασει...κριμα εχασα τον χρονο μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ κύριε Στεφανίδη,


    Είχα ξεχάσει το σχόλιο που άφησα εδώ στις αρχές Σεπτεμβρίου. Πριν από λίγο μού ήρθε φλασιά, κλικάρισα στο τσαρδί σας και είδα την απάντηση που έχετε ποστάρει (όπως και την απάντηση του ανεκδιήγητου και πιθανότατα επίσης αποστάτη αριστερού onoff. Ας πω κι εγώ τα δικά μου, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση.

    Θυμάμαι πιο παλιά, όταν είχατε κάτι πεντάλεπτα στο Κόκκινο (λέμε τώρα) 105,5, τους είχατε δώσει τον τίτλο από το στίχο τού Αναγνωστάκη «σαν πρόκες να καρφώνονται οι λέξεις». Αυτό ακριβώς θα κάνω κι εγώ τώρα μ’ εσάς. Θα σας καρφώσω τις λέξεις μου σαν πρόκες. Θα πονέσει. Και είμαι σχεδόν σίγουρος ότι δεν θα μπορέσετε να αντέξετε τον πόνο. Το λοιπόν:

    Δεν ξέρω τι ψάρια πιάνετε στο αντικείμενό σας. Δεν ξέρω πολλά από τέχνη κι έτσι δεν μπορώ να σας κρίνω. Να δεχθώ όμως καλόπιστα ότι στα περί τέχνης, αισθητικής, κ.λπ. είστε αετός. Μη χαίρεστε. Αυτά είναι τα καλά νέα.

    Τα πολύ κακά νέα είναι ότι στο συζητούμενο θέμα (τι καπνό φουμάρει σήμερα, δηλαδή τα τελευταία 48 χρόνια, ο περί ου ο λόγος –btw: Ραυτόπουλος και όχι Ραπτόπουλος, όπως γράφετε και παρασύρατε κι εμένα), στο θέμα αυτό, λοιπόν, έχετε βαθιά μεσάνυχτα. Το χειρότερο: παίζει να έχετε μεσάνυχτα όχι μόνο για την ιδεολογικοπολιτική κατάντια τού Ραυτόπουλου, αλλά και για το πολύ πολύ βασικό ζήτημα του σε τι συνίσταται ο συγκροτητικός πυρήνας τής έννοιας Αριστερά.

    Διαβάστε λοιπόν τι δήλωσε ο αγαπημένος σας Ραυτόπουλος μόλις πριν από τέσσερα μηνάκια (στα 91 του χρόνια!) σε συνέντευξη που έδωσε στον άλλο επιφανή αποστάτη τής Αριστεράς, τον Ηλία Κανέλλη:

    Αλλά, κατά τη γνώμη μου, αν τα πράγματα με τον κομμουνισμό δεν γίνονταν όπως έγιναν, δεν θα πήγαιναν και πολύ διαφορετικά. Κατά βάθος, η κομμουνιστική θεωρία είναι λανθασμένη στη βάση της –δεν είναι το εποικοδόμημα που έφταιξε για ό,τι πήγε στραβά. Αν πιστεύεις ότι αξιωματικά οι άνθρωποι είναι ίσοι κι ότι κάποια παρεξήγηση τους διαίρεσε, κάνοντας τους μεν να εκμεταλλεύονται τους δε, και ότι αυτό το σύστημα μπορούμε να το καταργήσουμε –και πράγματι το καταργούμε– διά διατάγματος, από τη στιγμή εκείνη η ανάλυση όλη βασίζεται σε λάθος αφετηρία.

    Καταλάβατε; Ελπίζω πως ναι (διαφορετικά θα επιβεβαιωθεί το σενάριο που λέει πως έχετε εννοιολογικά μεσάνυχτα περί την Αριστερά). Διότι, όπως βλέπετε, στο απόσπασμα που πόσταρα για κανέναν Στάλιν δεν μιλάει και κανένα «αντισταλινισμό» δεν καταθέτει. Καταθέτει φαρδιά πλατιά τον αντικομμουνισμό του! Τόσο απλά.

    Να μη γράφετε λοιπόν ότι σας κατεβαίνει, αν είστε αδιάβαστος και απληροφόρητος. Και μη μου μιλάτε για το παρελθόν τού Ραυτόπουλου. Ξέρω πολύ καλά τι ήταν ο Ραυτόπουλος στο παρελθόν. Γι αυτό ακριβώς και έκανα λόγο για «αποστάτη». Και για την «Επιθεώρηση Τέχνης» ξέρω, και για τις παρανομίες ξέρω, και για τις φυλακές και τις εξορίες ξέρω. Μπορεί να είμαι νεότερος, αλλά, μην ξεχνάτε, με μεγάλωσαν παλαιότεροι και, επιπλέον, και ανάγνωση γνωρίζω και τα βιβλία δεν τα αποφεύγω. Όμως, το ζήτημα που έθιξα ήταν η πορεία του από τα 45 του χρόνια περίπου και μετά. Το έθιξα και τα απέδειξα.


    Τα λέμε


    ΥΓ Τους θερμούς χαιρετισμούς μου στο συναγωνιστή σας onoff. Με τέτοιους αναγνώστες (και τέτοιους ‘‘εκλεκτούς’’ σαν τον Λυκούδη που διαλέγετε για να σας εκπροσωπήσουν) τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν…

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αγαπητέ κύριε Στεφανίδη,


    Διαπιστώνω ότι έπεσα μέσα στις προβλέψεις μου όταν έλεγα ότι δεν θα αντέξετε τον πόνο. Διότι το σχόλιό μου έμεινε να κρέμεται χωρίς απάντηση εκ μέρους σας. Πα’ να πει, χωρίς να ξιφουλκήσετε για να υποστηρίξετε την άποψή σας περί τού απλώς ‘‘αντισταλινικού’’ Ραυτόπουλου ή χωρίς να παραδεχθείτε με γενναιότητα το λάθος σας (όσο κεντριστής κι αν είστε, μέση εκδοχή δεν θα βρείτε)

    Κρίμα –δυο φορές, αν υπολογίσω ότι είστε και πανεπιστημιακός δάσκαλος…


    Τα λέμε (τι τα λέμε, μόνος μου τα λέω, μόνος μου τ’ ακούω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ειδικά με τον προδότη της Αριστεράς Ραπτόπουλο αληθινά με διαλύ διαλύσατε. Τι να πω;
      Χαιρετισμούς στον Βαρουφάκη.

      Διαγραφή
    2. Αγαπητέ κύριε Στεφανίδη,


      (Σχολιάζοντας την ακροτελεύτια πρότασή σας) Από τη στιγμή που, όπως απέδειξα, έχετε ογκώδη άγνοια για τις πραγματικές πολιτικές πεποιθήσεις ενός ανθρώπου που τον έχετε σε πολύ μεγάλη υπόληψη, θα ήμουν ο τελευταίος που θα παραπονιόμουν επειδή αγνοείτε τη δική μου άποψη για τον Βαρουφάκη. Εν πάση περιπτώσει, άμα σάς περισσεύουν πέντε λεπτάκια, πάρτε μία γεύση εδώ κι εδώ . Ελπίζω να καταλάβετε.

      (Σχολιάζοντας την επί της ουσίας απάντησή σας) Ποιαν επί της ουσίας απάντησή σας;;;


      Τα λέμε

      Διαγραφή