Συνολικές προβολές σελίδας

Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ο λόγος... η γραφή κι ο έρωτας!

Ο ΕΝ ΓΚΑΝΑ ΓΑΜΟΣ

Στις Δάφνη - Σοφία και Αριάδνη - Μαρίνα
 που γιόρταζαν ( και στους γάμους τους! )

Μόνο στον προφορικό λόγο είμαι ο εαυτός μου. Είμαι εγώ μόνο όταν μιλάω. Με την δύναμη και τις δυνατότητες της αδυναμίας που είμαι. Τότε που και η σιωπή μου παράγει νόημα. Αφού η ομιλία είναι πάνω από όλα υπόθεση του σώματος.
Στον γραπτό λόγο τώρα εμφανίζεται κάποιος άλλος που απλώς με μιμείται. Που μού μοιάζει. Και είναι τότε που η γραφή αγωνίζεται να θυμηθεί όσα κάποτε ειπώθηκαν (βιώθηκαν) από το υποκείμενο, το σώμα που λέγαμε και που το καταφέρνει (η γραφή) ελάχιστα. Κι είναι ακριβώς τότε που το γράψιμο γίνεται συνώνυμο της απώλειας αφού όσα διασώζει, είναι ελλειμματικά ή, κατά βάθος, ασήμαντα. Αντίθετα προφορικότητα σημαίνει γονιμότητα, αυτοσχεδιασμός, διαρκής έκπληξη. Τότε που μαγικά βλασταίνει κι ο βράχος. 
Στον προφορικό λόγο, τέλος, διασώζονται ακέραια η αμηχανία, το τραύλισμα αλλά και ο ναρκισσισμός, η υποβολή ή η έκλαμψη της έμπνευσης και η μαγεία της παράστασης. Επειδή η γραφή συνιστά ανα - παράσταση ενώ ο λόγος είναι παράσταση!
Στον γραπτό μένει μόνο η επιτήδευση αλλά και το άγχος της επιτήδευσης. Να θέλεις δηλαδή να είσαι ο εαυτός σου και να μπορείς... Να γιατί έχει δίκαιο ο Σκλόβσκι και άδικο ο Σωσύρ. ( Η Ανατολή πάλι ποδηγετεί τη Δύση ).
 Πως να το κάνουμε, ο προφορικός λόγος, η ζωντανή γλώσσα είναι ο πολιτισμός στη βαθύτερη ουσία του καθώς αναβρύζει μέσα απ' τον χρόνο, όντας το αίμα και η σάρκα του χρόνου. Η γραφή πάλι είναι μια πολυτελής πλην αλυσιτελής αποθήκη, ένα μουσείο μνήμης όπου διασώζονται και διατηρούνται μόνο όσα - διάτρητα - κατάφεραν να διατηρηθούν και να διασωθούν απ' την ζωή που ρέει ασυγκράτητη στην ασύγκριτη κοίτη της. Δηλαδή τα ελάχιστα πράγματα. Φαντάζεστε να είχαμε τη φωνή του Πλάτωνα όταν δίδασκε όπως φερ' ειπείν έχουμε την Μαρία Κάλλας όταν δίδασκε στο Τζούλιαρντ;
Συμπέρασμα: Να δείξουμε κι όχι να κρύψουμε τις πληγές μας... Και βέβαια, συμβολικά μιλώντας, όποιος αδυνατεί να μιλήσει τη γλώσσα των νεκρών, ελάχιστα μπορεί να κατανοήσει οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Το δράμα του σύγχρονου πολιτισμού έγκειται ακριβώς στην έκλειψη της προφορικότητας. 

ΥΓ... Χρόνια συλλαβίζοντας έμαθα πια 
τη χρυσή γλώσσα, τη γλώσσα των νεκρών.
Ποιάν άλλη γλώσσα τώρα αξίζει να μιλήσω;

Φωτογραφία: Άγιος Νικόλαος, ο Ορφανός, άνω πόλη Θεσσαλονίκης, περίπου 1310, παλαιολόγεια αναγέννηση. Η επιγραφή του θαύματος στον Γάμο της Κανά αποδίδεται φωνητικά, όπως προφέρεται η φράση: 
Ο εν Γκανά γάμος! Προσέξτε τις χειρονομίες των νεόνυμφων. Σεμνές και γεμάτες διστακτικότητα εμπρός στη νέα εμπειρία. Ο έρωτας δεν είναι απαραίτητος για ό τι επακολουθήσει. Η βοήθεια του κρασιού κρίνεται όμως απαραίτητη.
 Το μνημείο ζωγραφίζεται την ίδια εποχή που ο Giotto δουλεύει στην cappella Scrovegni της Πάδοβας. Προσέξτε τους κοινούς μπλε ουρανούς και στα δύο εικαστικά σύμπαντα. Εξ Ανατολών το φως. Ex Oriente lux!

1 σχόλιο:

  1. Ο Μπέντζαμιν Μπριέλ Λι ήταν πολύ επαγγελματίας ανά πάσα στιγμή, με ενημέρωσε για όλα όσα συνέβαιναν, Αν είχα οποιεσδήποτε ερωτήσεις, ήταν πάντα διαθέσιμος να απαντήσει. Αυτή ήταν η πρώτη μου αγορά σπιτιού, δεν ήξερα πολλά για τη διαδικασία δανεισμού, το έκανε πολύ εύκολο να καταλάβω τα πράγματα για τα οποία είχα ερωτήσεις. Μου άρεσε πολύ να δουλεύω μαζί του. "
    Είναι υπάλληλος δανείου που συνεργάζεται με μια ομάδα επενδυτών που είναι πρόθυμοι να χρηματοδοτήσουν οποιοδήποτε έργο ή να σας δανείσουν οποιοδήποτε ποσό με πολύ χαμηλό επιτόκιο. Επικοινωνήστε με τον Benjamin Briel Lee E-Mail: 247officedept@gmail.com Αριθμός Whats-App: + 1-989 -394-3740.

    ΑπάντησηΔιαγραφή