Συνολικές προβολές σελίδας

Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2015

ΚΟΚΚΙΝΟ



 Εγκαίνια, μετ' εμποδίων, Δευτέρα 14/12, 7μ.μ. στο ΔΘΠ



Η έκθεση «Κόκκινο» αποτελεί ένα αφιέρωμα στο χρώμα του Πειραιά, το χρώμα του πάθους και της επανάστασης και μοιραία αναφέρεται σε συγκεκριμένα σύμβολα της πόλης με κεντρικό άξονα την ιστορική ομάδα τον Ολυμπιακού.
Η έκθεση περιλαμβάνει πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αναπτύσσονται στα φουαγέ του Δημοτικού Θεάτρου αλλά και εγκαταστάσεις που στήνονται στα δωμάτια περιμετρικά του κτιρίου. Στα δωμάτια, διακεκριμένοι καλλιτέχνες όπως είναι ο Γιώργος Γυπαράκης, ο Poka-Yio , ο Τάσος Βρεττός, ο Χρήστος Αντωναρόπουλος , οι Έλλη Χρυσίδου-Γιώργος Τσακίρης, ο Πάρις Χαβιάρας, ο Παναγιώτης Τανιμανίδης,  ο Ντίνος Πετράτος, ο Μανώλης Αναστασάκος κ.α. αναπτύσσουν θέματα όπως «τα παιδιά του Πειραιά», ο κόκκινος Τζόκεϊ του Αρτεμισίου, η Τρούμπα , το λιμάνι, οι μετανάστες κτλ. Η ενότητα αυτή που θα παρουσιαστεί στις 14 Δεκεμβρίου αποτελεί την πρώτη φάση της μεγαλύτερης έκθεσης που θα ακολουθήσει και θα περιλαμβάνει το Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά και τη Δημοτική Πινακοθήκη αξιοποιώντας πολλά περισσότερα έργα κι ένα αντιπροσωπευτικότερο αριθμό καλλιτεχνών.
Συγκεκριμένα, στα δύο φουαγιέ θα εκτεθούν πίνακες ζωγραφικής των Γιάννη Τσαρούχη, Πέτρου Ζουμπουλάκη, Νίτσας Αλεξιάδη, Γιάννη Αδαμάκη, Γιάννη Παπανελόπουλου,  Στάθη Βατανίδη, Ειρήνης Κανά, Χρυσόστομου, Άγγελου Σπάρταλη, Σάββα Πουρσανίδη, Ελένης Παυλοπούλου, Ηρακλή Παρχαρίδη, Γκάγκικ Αλτουνιάν, Γιάννη Ασημακόπουλου, κ.α. Επίσης γλυπτά και κατασκευές των Άγγελου Αντωνόπουλου, Κωστή Γεωργίου, Άγγελου Παναγιωτίδη, Γιώργου Βορρέ κ.α. Ιδιαίτερη ενότητα αποτελούν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες  του Σωτήρη Παπανικολάου με θέμα εργαζομένους και εργοδότες. Εδώ το κόκκινο δεν εικονίζεται, αλλά υπονοείται...


ΥΓ. 1  Η έκθεση πραγματοποιείται με τεράστιες δυσκολίες λόγω της έλλειψης οποιασδήποτε βοήθειας από τους υποτιθέμενους θεσμικούς χορηγούς της. Ευχαριστώ θερμά τον διευθυντή, το τεχνικό προσωπικό του ΔΘΠ και τις φοιτήτριες του τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ για την πανταχού παρούσα συνδρομή τους. Και βέβαια τους φίλους μου, εικαστικούς δημιουργούς, που ως συνήθως δουλεύουν εθελοντικά και  εξ ιδίων. Για την αξιοπρέπειά μας και για την μαγκιά του Πειραιά και της ιστορίας του, ρε γαμώτο!


 ΥΓ. 2  Ζητώ συγνώμη προκαταβολικά από τους καλλιτέχνες των οποίων τα έργα δεν θα εκτεθούν σε αυτή την πρώτη φάση της έκθεσης λόγω ανυπέρβλητων τεχνικών δυσκολιών και δραματικής έλλειψης χώρου. 


 ΥΓ. 3  Το Κόκκινο ήταν ανέκαθεν ένα δύσκολο χρώμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου