Μεθαύριο Κυριακή 15/1, στη μία το μεσημέρι θα ξεναγήσω όλους τους φοιτητές του τμήματος θεατρικών σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών στην έκθεση του Γιάννη Τσαρούχη, στο Μουσείο Μπενάκη, στην Πειραιώς.
Επίσης το μάθημα της Τρίτης θα γίνει κανονικά και θα συζητηθούν οι ολοκληρωμένες εργασίες.
Κεντρικός άξονας της ξενάγησης θα είναι η παρουσία του σώματος στην τέχνη του Τσαρούχη, αισθητική, ιδεολογική, πολιτισμική.
Η μικρή ιστορία της ελληνικής ζωγραφικής στον προηγούμενο αιώνα, παρά την δράση χαρισματικών καλλιτεχνών όπως ο Παρθένης, ο Οικονόμου, ο Παπαλουκάς, ο Σπυρόπουλος κλπ. κατ' ουσίαν διαμορφώνεται, σχεδόν αποκλειστικά, από το έργο και την επίδραση δύο ζωγράφων:
Του "υπαρξιακού" Μπουζιάνη και του "σωματικού" Τσαρούχη. Ο τελευταίος διεκδικεί έναν ιδιότυπο, λαϊκό μοντερνισμό με την Ανατολή εξίσου παρούσα όπως και η Δύση.
Ο Τσαρούχης ως αστός βλέπει αγαπητικά την παράδοση και χωρίς σύμπλεγμα τον μοντερνισμό. Ως τέτοιος, παραμένει κορυφαίος διανοούμενος, μυθική μορφή του θεάτρου, γράφει συναρπαστικά δοκίμια σε ύφος απόλυτα προσωπικό σφραγίζοντας μιαν εποχή αν και ως ζωγράφος συχνά προδίδεται από το μέγεθος της φιλοδοξίας του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου